fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

„Zona Moldovei are un potențial mare de creștere“

Interviu cu Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București

Deși zona Moldovei dispune de un potențial economic considerabil, companiile din regiune rămân subreprezentate pe Bursa de Valori București, având o pondere de doar 11% din totalul listărilor.

Povești de mare succes: Chimcomplex Borzești și Antibiotice Iași

Într-un interviu în exclusivitate pentru „Moldova Economică“, Hanga discută despre provocările cu care se confruntă aceste companii în procesul de a-și consolida prezența pe bursă, strategiile adoptate, dar și oportunitățile pe care listarea le oferă pentru dezvoltarea pe termen lung.
De la povești de succes precum Chimcomplex și Antibiotice, până la potențialul autorităților locale de a strânge capital prin emisiuni de obligațiuni, interviul relevă perspective promițătoare pentru dezvoltarea economică a regiunii.

Reporter: Care sunt strategiile adoptate de companiile din regiunea Moldovei pentru a se menține competitive și a atrage investitori pe piața principală a BVB și cum influențează listarea pe această piață performanța lor în ceea ce privește accesul la finanțare și dezvoltarea pe termen lung?

Radu Hanga: Avem listate la Bursa de Valori București o serie de companii din zona Moldovei care reprezintă un procent de aproximativ 11% din companiile listate la BVB.
Dintre acestea, sigur că există unele dintre ele care se remarcă din punctul de vedere al prezenței la BVB, și aici mă refer atât la perioada îndelungată de când sunt listate la Bursă, cât și la interesul pe care îl au investitorii față de acțiunile acestora.
Doar ca exemple de companii din Moldova care au crescut pe bursă, vreau să menționez:

  • Chimcomplex, unul dintre cei mai mari jucători din industria chimică din România, listat la BVB din 1996 și care s-a transferat pe Piața Reglementată a bursei acum doi ani,
  • producătorul de medicamente din Iași, Antibiotice, listat încă din 1997, ale cărui acțiuni sunt incluse din 23 septembrie în indicele principal al pieței – BET
  • Evergent Investments, cunoscută până în anul 2021 ca SIF Moldova, una dintre cele mai mari companii de investiții financiare listată la bursă de 25 de ani și unul dintre investitorii instituționali și partenerii BVB în dezvoltarea pieței de capital.

La acestea se adaugă și companii antreprenoriale precum Autonom, companie din Piatra Neamț care în anul 2021 a marcat și o premieră pe piața de capital locală prin listarea primei emisiuni de obligațiuni corporative din România corelată cu obiective de sustenabilitate, și Grup Șerban, companie venită la Bursă în urmă cu doi ani.
Alături de acestea, alte companii din zona Moldovei, cu prezență îndelungată pe bursă sunt Aerostar, Mecanica Ceahlău, Vrancart.

Ne dorim să vedem o prezență mai mare la bursă și a autorităților publice locale din Moldova

În afară de companii, ce alte entități juridice pot apela la finanțarea pe Bursă?

Bursa este locul unde finanțarea poate fi atrasă inclusiv de autoritățile publice locale, precum primăriile sau consiliile județene, prin emisiuni de obligațiuni municipale, și Moldova are deja astfel de exemple: Bacău, Focșani, Iași și Siret.
Zona Moldovei are un potențial mare de creștere, la fel cum se întâmplă cu orice zonă din România și sunt companii antreprenoriale cu care am intrat deja în discuții pentru a le explica avantajele pe care Bursa le oferă, respectiv accesul la finanțare, o mai bună guvernanță, vizibilitate crescută și multe alte oportunități care derivă din cele menționate.
În acest sens, știm despre intenția făcută public de Primăria Municipiului Piatra Neamț de a accesa piața de capital pentru a atrage finanțare.
Cu siguranță există potențial și la acest nivel, iar investitorii sunt interesați de astfel de obligațiuni municipale, după cum am văzut în cazul rundelor de finanțare derulate de Municipiul București, Consiliul Județean Cluj și Primăria Reșița.

Statul a înțeles rolul important pe care îl joacă piața de capital pentru finanțarea economiei și ne-a ajutat să îmbunătățim cadrul legal, astfel încât, un număr cât mai mare de români să poată participa la viitoarele oferte publice prin care primăriile sau consiliile județene vor emite obligațiuni.
Totodată, statul român este un foarte bun exemplu pentru atragerea de capital, prin emisiunile continue de titluri de stat Fidelis, care în ultimii ani au însemnat peste 7 miliarde de euro atrase de la investitorii persoane fizice.

De la debutul programului BVB Arena, peste 20 de companii românești au venit la bursă cu acțiuni sau obligațiuni

Are BVB programe proactive prin care pot fi atrase către listare firmele românești. Care dintre firmele din Moldova au venit urmând această cale?
În urmă cu șapte ani, BVB a lansat programul BVB Arena, prin care identificăm companiile românești de succes și împreună cu partenerii noștri le oferim oportunitatea de a accesa resursele de care au nevoie pentru a se dezvolta, atât know-how, cât și posibilitatea de a atrage finanțare.
În cei șapte ani de existență a programului, avem multe companii din zona Moldovei care au intrat în program și s-au familiarizat cu mecanismele de finanțare și oportunitățile oferite de piața locală de capital.
Dintre acestea, aș menționa companii cu povești foarte frumoase și convingătoare care au ajuns până în faza finală a proiectului: Autonom, AdServio, Te-Rox Prod, actuala Holmbergs, Exonia din județul Iași, Eturia și Kober din județul Neamț, Artesana din Galați, din județul Bacău: Agricola Internațional, Croco și Grup Șerban.
Pentru noi este o bucurie când vedem că o parte dintre aceste companii fac și pasul spre bursă, așa cum au făcut-o Autonom și Grup Șerban.
De la debutul programului BVB Arena, peste 20 de companii românești au venit la bursă cu acțiuni sau obligațiuni iar rundele de finanțare derulate de acestea însumează aproape 240 milioane de euro.

14 miliarde de euro atrase prin Bursa de Valori

În ultimii șase ani, BVB a înregistrat o evoluție impresionantă atât în ceea ce privește numărul de runde de finanțare derulate, cât și valoarea acestora.
Vorbim despre 213 runde de finanțare, cu o valoare totală de 14 miliarde de euro, derulate atât de companii antreprenoriale, de companii de stat, precum și de statul român, atât prin autorități publice locale, cât și prin cele centrale.
Astfel, BVB și-a consolidat rolul de partener pentru finanțarea economiei, atât pentru companiile în căutare de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor lor, cât și pentru instituțiile publice locale, cum ar fi consiliile județene sau primăriile, care doresc să implementeze pentru locuitorii săi proiecte care să schimbe în bine mediul în care trăiesc.

Ne-am dori listarea la bursă a firmei DEDEMAN

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă companiile din Moldova în a-și extinde prezența pe piața bursieră și a atrage capital de la investitori?

La capitolul provocări cu care se confruntă companiile din Moldova în a-și extinde prezența pe piața bursieră și a atrage capital de la investitori, cred că vorbim despre provocările cu care se confruntă, în general, o companie, nu neapărat cele din zona Moldovei.
Există într-adevăr percepția că zona Moldovei nu este atât de dezvoltată precum alte regiuni din țară însă, în ultimii ani, se observă o schimbare în bine a acestei regiuni și drept dovadă sunt și antreprenorii care au pus bazele unor afaceri de succes în orașe din zona Moldovei, unele pe care deja le-am amintit și mai sunt, desigur, și altele pe care ne-am dori să le vedem listate la BVB, precum Dedeman.

Bursa creează campioni locali sau regionali

Care sunt principalele avantaje pentru companiile din Moldova care aleg să se listeze pe piața principală a Bursei de Valori București?

Aș vrea să subliniez faptul că Bursa este un pilon extrem de important care oferă susținere companiilor locale, indiferent de zona din care fac parte, practic putem spune că Bursa creează campioni locali care apoi pot deveni campioni regionali.
Odată listată la bursă, o companie urcă pe o scenă care o pune mai bine în valoare, atât în fața clienților săi, cât și în cea a investitorilor.
Exemplele de mai sus de companii din zona Moldovei listate la bursă sunt adevărate povești inspiraționale, nu doar pentru zona din care provin, ci pentru întreaga țară, și de ce nu, pentru dincolo de granițele tării.

Purcari Wineries este inclus în indicele FTSE Global Micro Cap

Evoluția pieței de capital din România a fost recunoscută pe plan internațional de furnizorul global de indici FTSE Russell și, începând cu anul 2020, România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă.
În acest moment, în acești indici, avem inclusă o companie din Republica Moldova, aflată aproape de Moldova noastră, este vorba despre producătorul de vin Purcari.
Până de curând, mai exact până la data de 2 septembrie, acțiunile producătorului de medicamente Antibiotice au făcut parte din indicii MSCI pentru piețe de frontieră, excluderea sa din acești indici a avut loc deoarece compania a devenit prea mare pentru categoria de indici din care făcea parte, iar asta înseamnă că sunt perspective ca, în viitor, acțiunile Antibiotice să fie incluse într-o categorie de dimensiune superioară.
Suntem încrezători că, în viitorul apropiat vom vedea și alte companii românești incluse în acești indici internaționali, includere care, practic, oferă companiilor acces la un univers investițional mult mai larg și la resurse financiare pe care le pot folosi pentru a-și accelera dezvoltarea.


Există într-adevăr percepția că zona Moldovei nu este atât de dezvoltată precum alte regiuni din țară însă, în ultimii ani, se observă o schimbare în bine a acestei regiuni și drept dovadă sunt și antreprenorii care au pus bazele unor afaceri de succes, cu vizibilitate sau chiar dominare națională, în orașe din zona Moldovei.
Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București


Doar 11% din companiile listate la BVB sunt din Moldova

În prezent, doar 11% din companiile listate la BVB sunt din Moldova. Pe piața principală avem:

  • Chimcomplex S.A. Borzești
  • Aerostar Bacău
  • Evergent Investments Bacău
  • Antibiotice Iași
  • Purcari Wineries
  • Vrancart Adjud
  • Bermas Suceava
  • Mecanica Ceahlău
  • Casa de Bucovina – Club de Munte
  • Conted Dorohoi
  • Electrocontact Botoșani

Până la data de 2 septembrie, acțiunile producătorului de medicamente Antibiotice au făcut parte din indicii internaționali MSCI pentru piețe de frontieră, excluderea sa din acești indici a avut loc deoarece compania a devenit prea mare pentru categoria de indici din care făcea parte.


Articole pe aceeași temă: Zece companii din regiunea Moldovei pe lista principală a Bursei de la București

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.