fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

Zece companii din regiunea Moldovei pe lista principală a Bursei de la București

Pe piața Reglementată a Bursei de Valori București sunt prezente în acest moment 85 de companii, dintre care 10 sunt din regiunea Moldovei, iar una, Purcari Wineries, din Republica Moldova. Pe piața AeRO, din totalul de 224 de companii listate, 22 sunt din județele Moldovei.

Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) are câteva companii mari din regiunea Moldovei, cele mai multe fiind listate încă de pe la reînceputurile pieței, din anii ’90: Antibiotice Iași, cu una dintre cele mai bune evoluții bursiere în 2023, Aerostar Bacău, iar pe piața AeRO este Brikston – fosta Ceramica Iași și altele. 

Cristian Tudorescu este consultant financiar și expert în piețe de capital

În 2021, un business de anvergură din industria petrochimică – Chimcomplex Borzești – trecea de pe piața AeRO a Bursei pe cea principală, pentru a fi în vizorul investitorilor mari. 

La acel moment, Chimcomplex anunța intenția atragerii de finanțare de la noi investitori printr-o majorare de capital, însă anul 2022 s-a dovedit a fi dificil pentru întreaga industrie, iar planurile au fost amânate. 

Care sunt condițiile principale pentru ca o companie să fie listata pe piața principală a BVB, cea care oferă acces și către investitori de tip fonduri mutuale și de investitii, eventual și fonduri de pensii: 

  • peste 25% dintre acțiunile companiei să nu fie deținute de acționarii care au controlul, adică să existe premisa ca aceste acțiuni să se poată tranzacționa liber în piață. Dacă societatea are o capitalizare suficient de mare, de ordinul miliardelor de lei, BVB poate permite o excepție de la aceasta condiție.

De exemplu, în cazul Chimcomplex Borzești cu o capitalizare de peste 4 miliarde de RON, doar 6% sunt teoretic tranzacționabile liber, statul român încă având o deținere de aproape 9%, iar restul fiind controlate de acționarul principal. 

  • să aibă un Consiliu de Administrație format din minim 3 membri și să raporteze datele financiare trimestrial. Dacă societatea are dețineri semnificative sau majoritare și în alte companii, să întocmeasă situații financiare consolidate.

Vedem, așadar, că trecerea pe piața principală se justifică de la o anumită mărime a companiei și/sau a capitalizării, pentru a permite o structura corporativă mai extinsă. 

Practica pare să indice că de la peste 30 milioane de euro capitalizare, o companie poate să ia în calcul aceasta trecere, fără ca acest nivel să constituie neapărat o regulă. 

În schimb, segmentul al doilea al Bursei de Valori, piața AeRO (“Alternative Exchange of Romania”) permite companiilor mai mici sau companiilor care nu își asumă o structură corporativă mai complexă să aibă acțiunile tranzacționate pe o bursă și să atragă finanțare de la investitori. 

Câteva dintre condițiile minime pentru a lista acțiunile pe AeRO: 

  • minim 10% dintre acțiuni să fie deținute de alți acționari în afara celor care controlează compania.

Altfel spus, un antreprenor ar trebui fie să pună la vânzare 10% din acțiuni pe piață, fie să atragă finanțare printr-o majorare de capital care să echivaleze cu minim 10% din acțiuni. 

Alternativ, Bursa a mai permis în trecut și ca emitentul să aibă minim 30 de acționari, chiar dacă nu s-ar îndeplini condiția de 10%, însă practica anilor recenți a făcut ca aceasta excepție să nu mai fie permisă.

  • să raporteze obligatoriu semestrial, multe dintre societăți obișnuind investitorii cu raportări trimestriale, dincolo de obligația minimă. Nu sunt obligatorii raportările consolidate, însă, din nou, unele grupuri raportează și consolidat. 

Pe ambele piețe, companiile trebuie să informeze privind tranzacții sau contracte semnificative, plus alte obligații de raportare atunci când sunt vizate interesele tuturor acționarilor. 

Grup Șerban Holding, unul dintre jucătorii semnificativi din agricultură și industria alimentară și-a listat acțiunile printr-o majorare de capital, așadar cu atragere de finanțare, la final de 2021, listarea efectivă fiind în primul trimestru din 2022. 

Grupul s-a folosit de excepția care permitea să aibă minim 30 de acționari, chiar dacă nu reprezentau 10% din total acțiuni, așa încât acțiunile liber tranzacționabile pe piață sunt de circa 4%. 

Companiile pot atrage și alte tipuri de finanțări, cum ar fi emisiunile de obligațiuni. 

Grupul de servicii de mobilitate Autonom, pornit din Piatra Neamț drept companie de închirieri auto, a ajuns lider pe piața româneasca pe mai multe segmente. Autonom a emis obligațiuni în două rânduri, adică s-a împrumutat de la investitori oferind o dobândă, ambele emisiuni de obligațiuni fiind listate pe piața principală a BVB.


Lista completă a companiilor din Moldova listate la BVB

Pe piața Reglementată a Bursei de Valori București sunt prezente în acest moment 85 de companii. Dintre acestea, 10 sunt din regiunea Moldovei, iar una, Purcari Wineries, din Republica Moldova. 

Patru firme cu o capitalizare de cel puțin un miliard de lei își desfășoară activitatea în regiunea Moldovei: Chimcomplex Borzești, Aerostar Bacău, Evergent Investments Bacău și Antibiotice Iași. 

Distribuția teritorială a celor zece companii din Moldova listate la BVB este următoarea: 

  • 3 situate în județul Bacău,
  • 1 în județul Iași,
  • 2 în județul Suceava,
  • 1 în județul Vrancea,
  • 1 în județul Neamț
  • 2 în județul Botoșani. 

Ierarhizate din punctul de vedere al capitalizării, conform datelor de la începutul lui aprilie 2024 de pe site-ul Bursei de Valori București, cele zece firme sunt:

CHIMCOMPLEX S.A. Borzeșticel mai mare exportator cu capital românesc

Chimcomplex Borzești, Onești, jud. Bacău, este cea mai mare companie românească specializată în producerea substanțelor chimice și cel mai mare exportator cu capital privat românesc, potrivit tradeville.ro. Operează cele mai mari combinate de produse chimice din Romania, fiind singurul producător de substanțe active biocide pe bază de clor, hipoclorit de sodiu și clorura de var la nivel national.

Este listată din 2015, în prezent pe segmentul principal al Bursei de Valori București, cu simbolul bursier CRC. La 2 aprilie avea o capitalizare de 4,23 miliarde de lei, potrivit bvb.ro.

AEROSTAR Bacăuspecializată în aeronave și sisteme defensive terestre

Aerostar (fosta Întreprindere de Avioane Bacău) este specializată în fabricarea de aeronave, sisteme de aviație și sisteme defensive terestre. Este furnizor de piese, aerostructuri, subansamble și echipamente pentru aviația civilă, asigurând servicii de mentenanță și conversie pentru aviația civilă. Deține autorizarea Part-145 care permite executarea lucrărilor de intreținere la avioanele Boeing 737 seriile 300-900, Airbus 320 și pentru componente. Totodată, este autorizată ca Centru de Mentenanță pentru aeronavele F-16 din dotarea Armatei României.

Este listată din 1998 pe segmentul principal al Bursei de Valori București, cu simbolul bursier ARS. La 2 aprilie avea o capitalizare de 1,41 miliarde de lei.

EVERGENT INVESTMENTS Bacău

Evergent Investments Bacău (fostul SIF Moldova) este un fond de investiții cu o experiență de 30 de ani pe piață de capital. Este listată la Bursa de Valori București, cu simbolul bursier EVER. La 2 aprilie avea o capitalizare de 1,26 miliarde de lei.

ANTIBIOTICE Iașilider mondial în producerea subtanței Niastina

Antibiotice este principalul producător român de medicamente generice și lider mondial în producerea substanței active Niastina. Înființată la Iași în 1955, Antibiotice a fost prima fabrică din Europa de Sud-Est care a produs Penicilina. Este o societate pe acțiuni, acționarul majoritar fiind statul român, prin intermediul Ministerului Sănătății. 

Este listată din 1997 pe segmentul principal al Bursei de Valori București, cu simbolul bursier ATB. La 2 aprilie avea o capitalizare de 1,18 miliarde de lei.

PURCARI WINERIESexportă în peste 40 de țări

Purcari Wineries este unul dintre principalii producători de vin și brandy din Europa Centrală și de Est. Grupul administrează aproximativ 1.450 hectare de podgorii și operează cinci platforme de producție în România, Moldova și Bulgaria, patru dintre ele fiind destinate producției de vin, iar una producției de brandy. Este cel mai mare exportator de vin din Moldova, livrând în peste 40 de țări din Europa (Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ucraina, Țările Scandinave, Marea Britanie etc.), în Asia (China, Japonia, Coreea de Sud) și în America (Canada și SUA).

Este listată din 2018 pe segmentul principal al Bursei de Valori București, cu simbolul bursier WINE, și face parte din indicele de referință BET. La 2 aprilie avea o capitalizare de 612,19 milioane de lei.

VRANCART Adjudun mare producător de carton ondulat

Vrancart Adjud, jud Vrancea, este unul dintre principalii producători români de carton ondulat și hârtii igienico-sanitare și unicul distribuitor în România al echipamentelor Kadant PAAL și PRESTO, furnizând o gamă diversificată de prese de balotat, prescontainere și compactoare staționare.

Este listată din 2005 pe segmentul principal al Bursei de Valori București, cu simbolul bursier VNC. La 2 aprilie avea o capitalizare de 270,59 milioane de lei.

BERMAS Suceava

Bermas este specializată în fabricarea berii prin procedee tradiționale, folosind malțul și hameiul sub formă de peleti.

Bermas este listată din 1998 pe segmentul principal al Bursei de Valori București, cu simbolul bursier BRM. La 2 aprilie avea o capitalizare de 59,91 milioane de lei.

MECANICA CEAHLĂUproducător de utilaje agricole

Mecanica Ceahlău – Piatra Neamț este unul dintre principalii producători de utilaje agricole din România. Are în portofoliu peste 20 de grupe de produse, acoperind toate etapele lucrărilor agricole, de la pregătirea solului pentru însămânțare până la recoltare. 

Mecanica Ceahlău este listată din 2005 pe segmentul principal al Bursei de Valori București, cu simbolul bursier MECF. La 2 aprilie avea o capitalizare de 26,38 milioane de lei.

CASA DE BUCOVINA – Club de Munte

Casa de Bucovina – Club de Munte (Gura Humorului, jud. Suceava) este o companie axată pe servicii hoteliere, de alimentație publică și agrement, vânzarea de pachete turistice, precum și organizarea de conferințe și evenimente pentru companii. În patrimoniul companiei se găsește hotelul Best Western Bucovina din Gura Humorului.

Casa de Bucovina – Club de Munte este listată din 2008 pe segmentul principal al Bursei de Valori București, cu simbolul bursier BCM. La 2 aprilie avea o capitalizare de 20,77 milioane de lei.

CONTED Dorohoiun lider în confencțiile textile

Conted este un producător cu experiență în domeniul confecțiilor textile, a cărui producție este axată pe costume, pantaloni, sacouri, paltoane și pardesiuri pentru bărbați, compleuri pentru femei, uniforme militare, fiind premiat pentru calitate și eficiență economică de către Registrul Comerțului din România. Conted produce în prezent 1.000 de sacouri și 800 de pantaloni pe zi, producție destinată integral exportului în țări precum Franța, Regatul Unit, Germania, Italia, Belgia și Olanda.

Conted este listată din 1997 pe segmentul principal al Bursei de Valori București, cu simbolul bursier CNTE. La 2 aprilie avea o capitalizare de 9,58 milioane de lei.

ELECTROCONTACT Botoșani 

Electrocontact este o companie având ca activitate proiectarea, producerea și comercializarea de aparataj electric de joasă tensiune, mijloace de automatizare, electrice, electrotehnice, produse electronice și de mecanică fină, piese de schimb. Printre principalii beneficiari ai companiei se numără Centrala nucleară de la Cernavodă și producătorul auto Dacia-Renault Pitești.

Electrocontact este listată din 1998 pe segmentul principal al Bursei de Valori București, cu simbolul bursier ECT. La 2 aprilie avea o capitalizare de 6,52 milioane de lei.


22 de companii din Moldova pe piața AERO

Pe piața AERO a Bursei de Valori București, care este o piață de acțiuni dedicată finanțării, creșterii și promovării întreprinderilor mici și mijlocii și start-up-urilor, sunt prezente 224 de companii, dintre care 22 sunt din regiunea Moldovei.

Potrivit site-ului Bursei de Valori București, acestea sunt, în ordinea capitalizării, următoarele:

  • Brikston Construction Solutions SA Iași, unul dintre principalii jucători ai pieţei româneşti de materiale pentru zidărie şi finisaje, cu o capitalizare de 1,07 miliarde de lei (la 2 aprilie 2024).
  • Grup Șerban Holding din Filipeşti, com. Bogdăneşti, jud. Bacău, companie antreprenorială activă în mai multe domenii din agricultură, cu o capitalizare de 279,44 milioane de lei.
  • Comcereal SA Botoșani, companie specializată în soluții performante pentru agrobusiness la nivel regional și national, capitalizare: 105 milioane de lei.
  • Comat SA Galați, specializată în comercializarea produselor industriale de tablă, materialâore pentru industria ușoară și chimică etc., cu o capitalizare de 55,49 milioane de lei.
  • Confecții Vaslui SA, firmă de producere și comercializare de confecții textile tip sport: jachete, bluzoane, impermeabile, cu o capitalizare de 26 milioane.
  • Bucovina SA, producător de lactate și înghețată din comuna Șcheia, județul Suceava, capitalizare: 16,38 milioane de lei.
  • Construcții Hidrotehnice SA Iași, specializată în lucrări de construcţii hidrotehnice, civile şi industriale, îmbunătăţiri funciare, alimentări cu apă şi construcţii agricole, cu o capitalizare de 14,28 milioane de lei.
  • Elerom SA, producător de transformatoare electrice, aparataj, cleme și armături pentru linii electrice de joasă și medie tensiune, capitalizare 11,92 milioane de lei.
  • S.P.I.T. Bucovina SA Suceava – activează pe piață inspecțiilor tehnice periodice ale autoturismelor de peste 15 ani, capitalizare 11,17 milioane de lei.
  • Galfinband SA Galați, producere de benzi din oțel laminate la rece, benzi din oțel protejate anticoroziv pentru ambalat, profile din metal pentru rigips, automatizări industriale, software specific pentru aplicații industriale, capitalizare 9,91 milioane de lei.
  • Stofe SA Buhuși, județul Bacău, companie producătoare de îmbrăcăminte și stofe neprelucrate, capitalizare 7,94 milioane de lei.
  • Moldova SA Vaslui, cu activități în domeniul comerțului cu amănuntul de produse alimentare și nealimentare, comerțului cu ridicata și închirierii de bunuri imobiliare proprii, capitalizare 7,93 milioane de lei.
  • SCUT SA Bacău – închiriaza și execută reparații mașini și utilaje pentru construcții și întreținere drumuri; construcție și întreținere de drumuri și poduri, capitalizare 6,4 milioane de lei.
  • Electroconstrucția Elco SA Suceava, companie ce are ca obiect de activitate executarea de lucrări energetice, capitalizare 6,1 milioane de lei.
  • Construcții Feroviare SA Galați – executa lucrări de construcții și reparații de căi ferate; construcții de poduri, viaducte; construcții civile și industriale; piste pentru porturi și aeroporturi etc., capitalizare 5,66 milioane de lei. 
  • Morărit Panificație SA Roman, jud. Neamț – produce făinuri și produse de panificație și patiserie, capitalizare 5,65 milioane de lei.
  • Mobila SA Rădăuți, jud. Suceava, producător de mobilă din lemn masiv şi panouri furniruite, capitalizare de 5,07 milioane de lei.
  • Dorna Turism SA Vatra Dornei, jud. Suceava, companie ce are că obiect de activitate turismul balnear, prestarea de servicii hoteliere, alimentație publică, tratament și alte activități conexe; deține baza de tratament și agrement Călimani. Capitalizare de 4,24 milioane de lei.
  • Mindo SA Dorohoi, jud. Botoșani, companie minieră cu tradiție în extragerea și prepararea nisipurilor silicioase, pentru sticlărie și ceramică, producător de nisipuri purificate necesare sticlăriei de menaj și ceramicii fine, capitalizare de 3,99 milioane de lei.
  • Admet SA Galați, companie specializată în comercializarea metalelor și a minereurilor metalice, capitalizare 2,58 milioane de lei.
  • Ema Piatra Neamț SA, producător de confecții și tricotaje, capitalizare 1,42 milioane de lei.
  • Petrocart SA Piatra Neamț, companie producătoare de hârtie și carton, capitalizare 0,58 milioane de lei.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.