fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

VASLUI / FERMELE MORARU: Singura fermă autorizată din țară care crește găinile la sol, în aer liber

Singura fermă autorizată din țară pentru a crește tradițional, la sol, în aer liber, găinile pentru carne și ouă, se află la Vaslui și este o afacere de familie deținută de Alina și Cătălin Moraru, care a început acum 30 de ani cu o simplă moară.
 • O firmă foarte inovativă, cu multe pionierate
 • Totul este sub zodia cifrei 7
 • De ce este carnea puilor galbenă?

De la grupul Morandi la Fermele Moraru

FERMELE MORARU, cum a fost recent rebranduit pentru marketing acest grup de firme care totuși în acte figurează cu alte denumiri, este una dintre cele mai inovative firme de acest gen din întreaga țară, – ”avem inovația în sânge”, ne spune Cătălin Moraru – fiind printre primele care au implementat, pe rând:
  • creșterea la sol a găinilor pentru ouă, 
  • creșterea tradițională în aer liber a puilor pentru carne, 
  • încălzirea pasărilor pe baza de energie regenerabila
  • hrana pasărilor pe baza de boabe întregi de cereale
FERMELE MORARU sau grupul Morandi, cum este mai bine cunoscut, reuneşte astăzi o familie de companii, cu peste 350 de angajați, care sunt legate prin acționariat comun: SC Morandi Com SRL / Fermele de păsări / SC Fabrica de carne Morandi SRL / Centrul de tranșare și ambalare carne / SC Prod-ovo Grup SA / Centrul de ambalare ouă. Alina Moraru: „Creștem o diversitate de pui, de la pui simplu, la pui hrănit cu porumb, pui cu creștere lentă, pui crescut în aer liber și pui coquelet”. Și se pare că întreaga familie de firme stă sub zodia cifrei 7, pentru că la acest moment are:
  • 7 ferme de creștere a păsărilor pentru carne și ouă
  • abator de pasări cu o capacitate de 7.000 cap/h, cu echipamente de ultima generație
  • 7 mărci proprii de carne și ouă
  • rețea de 7 magazine proprii (Iași, Vaslui, Huși, Negrești)

Finanțări, tehnologizări și standarde de auditare

Abatorul propriu este dotat cu echipamente de ultima generație STORK, lider mondial în producția de echipamente de abatorizare. „Înnoim continuu aceste echipamente, pentru a asigura cea mai buna calitate a procesării cărnii de pui, pentru a corespunde cerințelor consumatorilor și pentru eficienta maxima a producției” – ne precizează Cătălin Moraru.
Firma deține certificare IFS FOOD – un standard recunoscut pentru auditarea producătorilor de alimente. Focusul acestui standard este pe siguranța alimentelor și calitatea proceselor și produselor. Are în vedere companiile procesatoare de alimente, dar și cele care se ocupă de ambalarea acestor produse. Standardul IFS Food se aplică atunci când are loc procesarea produselor sau există un pericol de contaminare a produsului în timpul ambalării. Standardul este foarte important pentru toți producătorii de alimente, în special pentru cei cu etichetă privată, deoarece conține multe reglementari cu privire la respectarea specificațiilor consumatorului. Compania s-a finanțat prin credite bancare în majoritate, dar începând cu anul 2007 a accesat continuu proiecte pe fonduri europene, atât pentru modernizarea fermelor de pasări, cât și pentru construirea și modernizarea abatorului propriu.
Ferma Ivănești Vaslui: singura fermă autorizată din România pentru creșterea păsărilor în sistem “tradițional în aer liber”
„Îndemnăm antreprenorii să acceseze cât mai multe fonduri europene. Să nu se lase intimidați de birocrație, pentru că la final merită efortul”, ne spune Alina.

Provocări? Concurența tot mai puternică și lipsa etichetării corecte

În prezent au în derulare înființarea unei ferme noi de pasări, cu o capacitate semnificativă de 70.000 cap/serie și extinderea capacității de producție a abatorului de la 7.000 cap/h la 9.000 cap/h. Pe termen scurt își propun înființarea propriei fabrici de nutrețuri combinate pentru a integra activitatea și a obține o eficiență tehnică și economică sporită.
  • „Ca o provocare, vedem concurența puternică în domeniul producției și comercializării cărnii de pui. Acest aspect determina prețuri scăzute pe piață, uneori chiar mai mici decât costurile de producție. Costurile noastre de producție sunt mai reduse datorita folosirii energiei regenerabile pentru încălzit pasările. Suntem printre primii fermieri de pasări care au dotat fermele cu centrale termice pe baza de biomasă”
  • O altă mare provocare este absenta obligativității legale (similare marcării ouălor cu coduri) de a marca pe etichete sistemul de creștere al păsărilor conform legislației.
Lipsa obligativității marcării pe etichete a sistemului de creștere a puilor de carne, în condițiile în care unele firme emit mesaje publicitare înșelătoare, face consumatorul să fie confuz în alegere, să nu știe ce calitate a produselor plătește la raft.

Piața produselor cât mai naturale este în creștere

Fermele Moraru au magazine proprii în Iași, Vaslui, Negrești, Lipovăț și Huși
Ca oportunități, soții Moraru identifică tendința consumatorilor de a alege produse obținute din creșterea pasărilor în mod cât mai tradițional, ca în gospodăriile țărănești, adică din rase rustice (neameliorate genetic), crescute o perioadă mai îndelungată, cu furaje bazate pe cereale. Ei dau de exemplu produsele proprii obținute din puii cu creștere lentă „Puiul gospodarului” și „Puiul de Curte”, păsări crescute tradițional în aer liber. Pui crescuți în sistem „tradițional în aer liber”
  • Creștere de minim 82 de zile
  • Spațiu în aer liber pentru pășune de minim 2 mp/cap
  • Hrana conține boabe întregi de cereale, fără antibiotice și fără organisme modificate genetic

De ce carnea este galbenă?

Puiul Gospodarului și Puiul de Curte au carnea de culoare galbenă naturală, determinată de mai mulți factori cumulați: provin din pasări de rasa de creștere lenta Hubbard JA 57 Ki. Această rasă are caracteristice penajul roșu și pielea galbenă naturală. Păsările sunt crescute în sisteme superioare de creștere: densitate scăzută, cu acces în aer liber, cu timp de creștere îndelungat etc. Acest lucru determina o carne mai consistentă și mai gustoasă, cu fibre musculare pronunțate. Alimentația păsărilor constă în cel puțin 75% cereale, în majoritate porumb, care conferă cărnii o culoare mai galbenă.

BOTOȘANI / FORMENS: De neînchipuit – 150.000 de haine bărbătești făcute anual la comandă

FORMENS din Botoșani este o investiție franceză, cu peste 750 de angajați, ce funcționează în sistemul Made To Measure (făcut pe măsură) sau producții de loturi mici Ready To Wear, din anul 2010 și este lider european la distanță pe această nișă. Produce de două ori mai mult decât firma aflată pe locul următor, dintr-un număr de 10 competitori la nivel european, din Polonia, Cehia, Portugalia, Anglia sau Italia.

Citește articol »

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.