Singura fermă autorizată din țară pentru a crește tradițional, la sol, în aer liber, găinile pentru carne și ouă, se află la Vaslui și este o afacere de familie deținută de Alina și Cătălin Moraru, care a început acum 30 de ani cu o simplă moară.
FERMELE MORARU, cum a fost recent rebranduit pentru marketing acest grup de firme care totuși în acte figurează cu alte denumiri, este una dintre cele mai inovative firme de acest gen din întreaga țară, – ”avem inovația în sânge”, ne spune Cătălin Moraru – fiind printre primele care au implementat, pe rând:
creșterea la sol a găinilor pentru ouă,
creșterea tradițională în aer liber a puilor pentru carne,
încălzirea pasărilor pe baza de energie regenerabila
hrana pasărilor pe baza de boabe întregi de cereale
FERMELE MORARU sau grupul Morandi, cum este mai bine cunoscut, reuneşte astăzi o familie de companii, cu peste 350 de angajați, care sunt legate prin acționariat comun: SC Morandi Com SRL / Fermele de păsări / SC Fabrica de carne Morandi SRL / Centrul de tranșare și ambalare carne / SC Prod-ovo Grup SA / Centrul de ambalare ouă.
Alina Moraru: „Creștem o diversitate de pui, de la pui simplu, la pui hrănit cu porumb, pui cu creștere lentă, pui crescut în aer liber și pui coquelet”.
Și se pare că întreaga familie de firme stă sub zodia cifrei 7, pentru că la acest moment are:
7 ferme de creștere a păsărilor pentru carne și ouă
abator de pasări cu o capacitate de 7.000 cap/h, cu echipamente de ultima generație
7 mărci proprii de carne și ouă
rețea de 7 magazine proprii (Iași, Vaslui, Huși, Negrești)
Finanțări, tehnologizări și standarde de auditare
Abatorul propriu este dotat cu echipamente de ultima generație STORK, lider mondial în producția de echipamente de abatorizare.
„Înnoim continuu aceste echipamente, pentru a asigura cea mai buna calitate a procesării cărnii de pui, pentru a corespunde cerințelor consumatorilor și pentru eficienta maxima a producției” – ne precizează Cătălin Moraru.
Firma deține certificare IFS FOOD – un standard recunoscut pentru auditarea producătorilor de alimente. Focusul acestui standard este pe siguranța alimentelor și calitatea proceselor și produselor. Are în vedere companiile procesatoare de alimente, dar și cele care se ocupă de ambalarea acestor produse.
Standardul IFS Food se aplică atunci când are loc procesarea produselor sau există un pericol de contaminare a produsului în timpul ambalării. Standardul este foarte important pentru toți producătorii de alimente, în special pentru cei cu etichetă privată, deoarece conține multe reglementari cu privire la respectarea specificațiilor consumatorului.
Compania s-a finanțat prin credite bancare în majoritate, dar începând cu anul 2007 a accesat continuu proiecte pe fonduri europene, atât pentru modernizarea fermelor de pasări, cât și pentru construirea și modernizarea abatorului propriu.
Ferma Ivănești Vaslui: singura fermă autorizată din România pentru creșterea păsărilor în sistem “tradițional în aer liber”„Îndemnăm antreprenorii să acceseze cât mai multe fonduri europene. Să nu se lase intimidați de birocrație, pentru că la final merită efortul”, ne spune Alina.
Provocări? Concurența tot mai puternică și lipsa etichetării corecte
În prezent au în derulare înființarea unei ferme noi de pasări, cu o capacitate semnificativă de 70.000 cap/serie și extinderea capacității de producție a abatorului de la 7.000 cap/h la 9.000 cap/h. Pe termen scurt își propun înființarea propriei fabrici de nutrețuri combinate pentru a integra activitatea și a obține o eficiență tehnică și economică sporită.
„Ca o provocare, vedem concurența puternică în domeniul producției și comercializării cărnii de pui. Acest aspect determina prețuri scăzute pe piață, uneori chiar mai mici decât costurile de producție. Costurile noastre de producție sunt mai reduse datorita folosirii energiei regenerabile pentru încălzit pasările. Suntem printre primii fermieri de pasări care au dotat fermele cu centrale termice pe baza de biomasă”
O altă mare provocare este absenta obligativității legale (similare marcării ouălor cu coduri) de a marca pe etichete sistemul de creștere al păsărilor conform legislației.
Lipsa obligativității marcării pe etichete a sistemului de creștere a puilor de carne, în condițiile în care unele firme emit mesaje publicitare înșelătoare, face consumatorul să fie confuz în alegere, să nu știe ce calitate a produselor plătește la raft.
Piața produselor cât mai naturale este în creștere
Fermele Moraru au magazine proprii în Iași, Vaslui, Negrești, Lipovăț și Huși
Ca oportunități, soții Moraru identifică tendința consumatorilor de a alege produse obținute din creșterea pasărilor în mod cât mai tradițional, ca în gospodăriile țărănești, adică din rase rustice (neameliorate genetic), crescute o perioadă mai îndelungată, cu furaje bazate pe cereale.
Ei dau de exemplu produsele proprii obținute din puii cu creștere lentă „Puiul gospodarului” și „Puiul de Curte”, păsări crescute tradițional în aer liber.
Pui crescuți în sistem „tradițional în aer liber”
Creștere de minim 82 de zile
Spațiu în aer liber pentru pășune de minim 2 mp/cap
Hrana conține boabe întregi de cereale, fără antibiotice și fără organisme modificate genetic
De ce carnea este galbenă?
Puiul Gospodarului și Puiul de Curte au carnea de culoare galbenă naturală, determinată de mai mulți factori cumulați: provin din pasări de rasa de creștere lenta Hubbard JA 57 Ki. Această rasă are caracteristice penajul roșu și pielea galbenă naturală.
Păsările sunt crescute în sisteme superioare de creștere: densitate scăzută, cu acces în aer liber, cu timp de creștere îndelungat etc. Acest lucru determina o carne mai consistentă și mai gustoasă, cu fibre musculare pronunțate.
Alimentația păsărilor constă în cel puțin 75% cereale, în majoritate porumb, care conferă cărnii o culoare mai galbenă.
Zona Moldovei este campioană la producția de pește – livrează peste 35% din peștele de apă dulce din România, prin exploatările din Botoșani, Iași și Vaslui
Evel H. Company este o firmă agricolă înființată în 1999, localizată în județul Vaslui, la Costești, și fondată de Dan Hurduc. Dacă inițial și-a pornit activitatea oferind consultanță în domeniul biotehnologiilor, mai apoi compania s-a orientat spre agricultură, începând cu anul 2002.
Organizatorul de evenimente de arhitectură SHARE ARHITECTS a adus la Iași patru dintre birourile de top global din domeniu. Conferința SHARE organizată la Veneția a fost dominată de prezentarea invitatului Wang Shu, laureat al Premiului Pritzker (numit premiul Nobel pentru arhitectură). „Ne extindem tot mai mult spre Vest, dar și spre Est“.