Una dintre cele mai importante firme din lume în domeniu

Într-un birou din Iași, Ioana, Eusebia și Florin Mindirigiu reușesc prin firma lor, Share Architects, să planifice evenimente care aduc laolaltă elita arhitecturii mondiale, cu arhitecți locali din zeci de țări europene, în special din Europa Centrală și de Est.
Compania lor, spun unii oameni de afaceri din Iași, e printre cele mai importante firme din lume care organizează astfel de evenimente dedicate arhitecților.
În acest articol, aflați mai multe din culisele companiei care în urmă cu doi ani, la inițiativa Iulius Grup, a adus la Iași patru mari birouri internaţionale de arhitectură (Foster + Partners, Zaha Hadid Architects, MVRDV şi UNStudio) care s-au întrecut în idei privind dezvoltarea zonei Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii.
„Este important de remarcat că niciunul dintre aceste birouri nu avea proiecte în România. La Iași, am curatoriat acest proces, asistând la formularea temelor de proiectare, stabilirea juriului și mecanismul de desfășurare a concursului de idei. În urma deliberării, juriul a ales un birou remarcabil din Olanda – UNStudio – dar toate opțiunile erau de top, fiecare dintre ele ar fi putut aduce un proiect valoros“, povestește co-fondatorul Share Architects, Florin Mindirigiu.
În concursul curatoriat de firma sa, arhitecții din celebrele birouri de arhitectură au lucrat timp de șase până la nouă luni pentru a finaliza propunerile.
Ce condiții au fost puse firmelor de top
„Una dintre condițiile noastre pentru transparență și un angajament mai strâns față de Iași a fost prezentarea live, în fața juriului. Am avut și o expoziție la Palatul Culturii, organizată de Grupul Iulius, cu toate proiectele – o deschidere semnificativă către arhitectură și design de calitate.
Turnul, aflat acum în proces de autorizare, va deveni prima clădire iconică realizată de un birou mare în România. Efortul acesta aduce Iașul în atenție, în contextul în care proiectele de arhitectură de înaltă calitate sunt rare în oraș“, adaugă Mindirigiu.
Evenimente care aduceau împreună și 200 de firme
În timpul interviului, Florin a împărtășit povestea Share Architects, încă de la începuturi. Sunt cam 14 ani de când compania sa organizează evenimente în această nișă selectă, aproximează el.
Dar experiență în organizarea de conferințe, târguri și expoziții aveau deja de ani buni, spune Florin Mindirigiu, care menționează că și-a început cariera în industria evenimentelor în 1997, organizând prima expoziție Camex în Iași, dedicată sectorului construcțiilor:
„Am început în 1997, cu prima expoziție în Iași, acum 27 de ani. A fost prima expoziție de construcții, organizată la Universitatea Cuza. A fost o expoziție care a adus pentru prima dată un concept nou de organizare a evenimentelor. Am vrut să oferim o atmosferă nouă, orientată pe business și networking“.
Conceptul a prins rapid, transformând expoziția Camex într-un reper în marile orașe din România și Republica Moldova, facilitând dezvoltarea unor afaceri locale și regionale și consolidând legături esențiale între producători, distribuitori și clienți.
„Scopul meu și al partenerei mele, Eusebia, era să oferim o nouă percepție și o altă atmosferă pentru evenimente, evident profesionale, dar orientate mai mult spre business, networking, cunoaștere și relaționare.
Camex a avut un succes fulminant în România. Am continuat-o până în 2008, timp de 11 ani, ajungând de la Iași să fie prezentă în toate marile orașe, în 10 locații importante din România, inclusiv București și Chișinău. Era un reper major“.
O echipă de 50 de oameni se muta din oraș în oraș
Deja din acel moment, cu Camex, au simțit că munca lor are un impact asupra societății românești, spun fondatorii Share Architects:
„Mândria noastră a fost că după Camex au rămas sute de afaceri noi în toată țara. Am văzut firme crescând de la 1-2 angajați la sute de angajați. Nu ne asumăm tot meritul, dar am simțit că am ajutat la punerea bazelor pentru multe afaceri în România.
Mulți din industria construcțiilor, fie distribuitori, fie producători de materiale, îți vor spune că expoziția Camex a avut un rol crucial în dezvoltarea lor în acei ani. La un moment dat, aveam în jur de 200 de companii la Iași, care expuneau timp de patru zile.
Am avut și târguri specializate, cum era la București, cu un eveniment dedicat fațadelor și acoperișurilor, adunând mari jucători de pe piață. Aceste târguri aveau un impact enorm și includeau o suprafață de expunere de aproximativ 20.000 de metri pătrați“.
La Chișinău, compania ieșenilor reprezenta pavilionul României la Expoziția Națională de Construcții din Moldova. „Timp de aproape șapte ani, am reunit acolo circa 40 de companii, facilitând accesul lor pe piața din Moldova. Când mergeam într-un oraș nou, de exemplu Cluj, primul pas era analiza pieței locale, pentru a vedea dacă era pregătită să susțină un astfel de eveniment și care era situația concurenței“.
Ca să realizeze acest lucru, aveau nevoie de echipamente și de o logistică complexă, își amintește Florin Mindirigiu:
„Mutam între 40-50 de oameni din echipă în alte orașe la fiecare două săptămâni, având toate echipamentele necesare: corturi expoziționale, instalații de aer condiționat, iluminat, standuri. Totul se construia de la zero și se desfășura în termene scurte, pentru că nu era fezabil financiar să închiriem spații pentru perioade lungi“.
Un faliment și o renaștere
Criza economică din 2008 a căzut ca un buzdugan peste afacerea în creștere a soților Mindirigiu.
„Eram intersecția a două domenii numite de bancă cele mai riscante, cel de construcții și cel de evenimente. Noi făceam evenimente în construcții, era cum se poate mai rău în momentul ăla. Dar cel mai rău a fost că piețele au picat una după alta.
Eram în mijlocul pregătirii unei expoziții la București, iar în septembrie ne-a adus o pierdere de 85% din spațiile expoziționale contractate. Deci, practic, într-o lună de zile am rămas cu 15%. (…) Totuși, am rezistat pe piață și am continuat să existăm, chiar dacă 90% dintre firmele din domeniul evenimentelor dispăruseră sau se reorientaseră. Mă rog, după criză, a trebuit să reorientăm“.
Astfel, după aproximativ 5 ani, au descoperit o nișă valoroasă în arhitectură și așa a apărut prima conferință internațională de arhitectură din România, o inițiativă inovatoare pentru piața locală.
„Dacă adunai 15 arhitecți, era un lucru mare“
Cu sprijinul arhitectului Șerban Țigănaș, evenimentul a atras 100 de arhitecți și a deschis o nouă direcție pentru afacerea lui Florin, bazată pe colaborarea internațională și schimbul de idei:
„Aveam background-ul din construcții, știam personaje din industrie, știam cât de cât lucruri. În 2010, când am început noi conferința de arhitectură, erau anii în care arhitecții erau intangibili.
Dacă reușeai să reunești într-un eveniment mai mult de 15 arhitecți, era un lucru mare. De ce? Pentru că nu participau, considerau că a participa la un eveniment e așa un privilegiu pentru cel care îl organizează, iar să organizeze cineva din sectorul privat, altcineva decât Ordinul Arhitecților, era deja un atentat direct la profesia de arhitect. Așa erau anii“.
Prima ieșire externă a fost în Polonia
În 2014, Share a ieșit pentru prima dată din România, organizând o conferință în Polonia, iar de atunci s-a extins în 20 de țări din Europa și Orientul Mijlociu.
Evenimentele Share se diferențiază prin structura lor centrată pe conținut de calitate și pe invitați de renume internațional, care prezintă proiecte inovatoare, recent finalizate sau aflate în faza de dezvoltare. „Pentru noi era important să aducem arhitecții și proiectele la zi. Dacă se lansează un proiect mare în China, în șase luni vrem să-l prezentăm la conferințele noastre“, explică Mindirigiu.
Generațiile mai tinere de arhitecți, dornici să fie reprezentați, s-au alăturat platformei Share, iar conferințele organizate de oamenii de afaceri de la Iași au devenit tot mai atractive, „căci noi nu voiam doar să transmitem mesajele noastre, ci să arătăm cele mai noi tendințe și abordări. Erau evenimente orientate spre avangardă și nișe specifice“, spune Florin Mindirigiu.
În prezent, conferințele organizate de Share sunt o platformă esențială pentru arhitecții locali și internaționali, care pot împărtăși experiențe și proiecte revoluționare. Florin a subliniat mereu importanța respectului pentru profesioniștii din industrie și a cultivat o cultură de deschidere, în care arhitecții români și cei internaționali să fie tratați cu egalitate și apreciere.
„Este foarte important să le oferim arhitecților șansa de a fi pe scenă alături de nume consacrate,“ afirmă el, ceea ce a consolidat respectul pentru rețeaua Share și a transformat-o într-o referință în industrie.
„Le-am oferit arhitecților ocazia de a se prezenta pe scena alături de nume consacrate“
Ieșenii au aplicat însă mereu o lecție învățată de-a lungul anilor:
„Am învățat în toți acești 14 ani de când organizez evenimente de arhitectură că modestia e esențială. Am avut privilegiul de a întâlni oameni de mare valoare în domeniu, capabili să influențeze radical viața unui oraș.
Acest lucru m-a făcut să fiu mai atent și responsabil în ceea ce fac. Am avut mereu grijă de seriozitate, de comunicare și de respectul față de arhitecți. E foarte important respectul pentru aceștia, precum și modul prietenos prin care aducem laolaltă mari arhitecți internaționali cu cei locali. Nu am făcut niciodată diferențieri, un lucru apreciat constant.
Întotdeauna le-am oferit arhitecților ocazia de a se prezenta pe scena alături de nume consacrate. Și acest lucru a consolidat respectul“.
Din ecosistemul Share face parte și Share Architects Society, „un grup exclusivist în cadrul SHARE Architects, format din profesioniști din domeniul arhitecturii și ingineriei cu un rol important în comunitatea internațională de arhitectură, care aderă la comunitate pentru a găsi premisele unui mediu mai bun, a beneficia de diferențele fiecăruia, a împărtăși experiențe și a extinde rețeaua de relații și expertiza“, potrivit site-ului Share Architects (SHARE Architects Society – SHARE Architects). Calitatea de membru se obține doar pe bază de invitație.
La jumătatea anului 2022, Share Architects Society avea deja 850 de membri.
Proiectele importante din lume sunt prezente la evenimentele SHARE
„Întotdeauna am fost axați pe avangardă, pe competitivitate, anticipând viitorul și prezentând proiectele cele mai recente. De exemplu, pentru noi era simplu: dacă un arhitect citește într-o revistă internațională despre un proiect din China, trebuie să reușim să aducem acest proiect la conferințele noastre în șase luni.
Dacă astăzi se lansează în China un proiect, sau acum în Arabia Saudită un turn de 2 km, ca cel al lui Norman Foster, să aducem șeful departamentului de design al biroului la conferința din Istanbul din 2 decembrie, să vorbească despre proiectul său.
Acesta e un aspect important pentru un arhitect, să poată vedea cum a fost realizat, ce design a avut, ce idei au fost aplicate“, a explicat Florin Mindirigiu pentru Moldova Economică.
„Mergem și spre Vest, dar și spre Est“
Încetul cu încetul, compania ieșeană s-a transformat într-un facilitator. Dacă un dezvoltator dorește să intre în contact cu arhitecți specializați în anumite tipuri de proiecte, sau daca are arhitecți preferați, Share este specialistul care poate face recomandări.
Eusebia și Florin Mindirigiu sunt ajutați și de fiica lor Ioana – care ar putea prelua ștafeta în afaceri de la cei doi fondatori Share Architects.
Pe moment, compania din Iași se pregătește să cucerească vestul Europei: „Cred că suntem în 20 de țări, în centrul și estul Europei – Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, toate țările din Balcani, Grecia, Cipru, Italia (în Veneția, iar de anul viitor în Roma), Malta (conferință pregătită pentru februarie anul viitor).
Pe partea de Est suntem în Turcia, în Istanbul pe 2 decembrie, și la Ankara anul viitor. Și mergem și spre vest. Deja suntem în Italia, Malta și probabil anul viitor în Luxemburg. Mergem în egală măsură în ambele direcții“.
De fapt, nu merg, ci mai degrabă aleargă. În total, 12 angajați organizează în fiecare an câte 24 de conferințe în Europa, pe parcursul a opt luni.
„Participăm la toate și de multe ori mergem și înainte, pentru pregătiri și întâlniri. De la începutul anului, în primele șase luni, am fost plecat 120-130 de zile din 180. Nu o vom putea face mult timp, așa că ne gândim deja la soluții pentru a externaliza complet conferințele și a le lăsa sub control local. Începem să-i pregătim pe acești ambasadori, pentru a putea desfășura evenimentele independent“, mărturisește CEO-ul Share Architects.
Multe evenimente se schimbă în funcție de tendințele arhitecturii, subliniază Mindirigiu: „Am observat că arhitectura s-a îndreptat spre sustenabilitate, spre dezvoltarea durabilă, cu accent pe introducerea naturii în spațiile noastre.
De asemenea, se vorbește despre arhitectura vindecătoare, un concept ce datează din Grecia Antică, axat pe ideea că arhitectura trebuie să ofere nu doar un adăpost, ci și o valorizare identitară și o stare de bine. Acest concept de „New in Old“ – adică de inserții arhitecturale noi în centrele istorice, reprezintă o provocare în Iași. Acest oraș merită să aibă o clădire cu amprenta unui nume mare internațional“.
700 DE SPEAKERI PE AN, DIN TOATE COLȚURILE LUMII
Organizarea logistică a conferințelor Share este o adevărată provocare, având în vedere că evenimentele au loc în diverse țări, cu până la trei conferințe pe lună.
„Totul se coordonează din Iași, dar colaborăm cu parteneri locali, pe care îi numim ambasadori SHARE,“ spune Florin. : Cu o echipă permanentă de 12 angajați și numeroase agenții partenere, Share reușește să aducă laolaltă aproximativ 700 de speakeri pe an, din toate colțurile lumii.
Un aspect remarcabil al conferințelor Share este arhivarea conținutului pe platforma Learn Share Architects, unde prezentările video sunt disponibile gratuit pentru public. Deși Share nu monetizează direct evenimentele, oferă acces liber la o bază de cunoștințe vastă, contribuind astfel la dezvoltarea comunității arhitecturale la nivel internațional.
Vedete internaționale din lumea arhitecturii au participat doar în ultima lună la mai multe dintre evenimentele Share, în Sofia, Atena, Tbilisi sau Veneția.
În Italia, de exemplu, a doua parte a zilei la SHARE X – New into Old – Conferința de arhitectură avansată din Veneția a fost dominată prezentarea invitatului Wang Shu, laureat al Premiului Pritzker (numit adesea și premiul Nobel pentru arhitectură), co-fondator al Amateur Architecture alături de soția sa, Lu Wenyu.
Ce ar face Florin Mindirigiu pentru arhitectura Iașului

Cu experiența a mii de proiecte de arhitectură care au fost prezentate în conferințele sau în concursurile organizate de el, Florin Mindirigiu spune despre Iași: „Dacă ar fi la mine decizia, aș iniția un concurs de soluții pentru revitalizarea zonei industriale și a centrului orașului, inclusiv Cubul și parcarea de la Palat, pentru a crea un plan unitar și coerent. În alte orașe, s-au adus birouri mari pentru concursuri de idei și master planuri în zonele centrale. Iașul are nevoie de o astfel de viziune pe termen lung. În Iași, arhitectura contemporană lipsește. Avem arhitecți de valoare, creativi, dar oportunitățile lor de exprimare sunt limitate.
Majoritatea lucrărilor sunt rezidențiale sau spații de birouri, cu o zonă industrială încă nedezvoltată. Spre deosebire de regiuni precum Ardealul, unde competițiile de arhitectură sunt comune și valorizează ideile, în Moldova se preferă abordarea „design and build“, care acordă prioritate construcției în sine și nu designului inovator.
În orașele din vest, Cluj, Oradea, Timișoara, Brașov, au fost organizate concursuri de idei, aducând arhitecți mari care au propus soluții inovatoare, oferind orașelor un patrimoniu construit modern. Bucureștiul a adoptat recent acest trend, însă Moldova și Iașul rămân în urmă“.