- „Putem spune că avem soluții pentru absolut orice problemă legată de lucrările de tâmplărie termoizolantă”
- O firmă din Moldova are costuri duble cu transportul la export față de o firmă din Cluj
- Cum arată piața europeană – cine o domină
POVESTEA – CUM A ÎNCEPUT ȘI DE CE
„Prin anul 2000, taică-meu a contractat o firmă de tâmplărie pe lemn pentru noua noastră casă. Și așa am văzut că pentru cererile mai exclusiviste nu era ofertă, nu erau firme care să facă lucrări peste calitatea medie. Am luat decizia să intru pe această industrie în ideea de a creea o nișă cu soluții mai evoluate tehnic și mai aprofundate”, ne spune Bogdan Roman, proprietarul firmei.
La momentul când și-a deschis firma, Bogdan Roman avea 24 de ani, terminase Facultatea de Finanțe-Bănci, Contabilitate și Administrarea Afacerilor la Iași. A pornit cu un împrumut de 10.000 de euro de la părinți. A cumpărat utilaje de acești bani, serviciile de contabilitate, personal și de markenting le acoperea singur.
”Am plecat cu 2 oameni, în cinci luni aveam 10 oameni – firma s-a dezvoltat destul de accelerat. Eram foarte avid de cunoștințe și învățam cât putea de repede orice ținea de acest business”, adaugă Bogdan.
În 2007 a avut loc un boom, și-a triplat cifra de afaceri, iar în 2008 a încercat să obțină fonduri europene dar a pierdut pentru că și-a scris întregul proiect singur. Atunci a realizat că există o limită a competențelor personale.
Anul următor, a primit fonduri europene de 335.000 de euro, o sumă mare la acea vreme, cu care și-a retehnologizat firma.
Bogdan Roman: ”Am avut atunci ideea de a echipa firma de la o furnizor de utilaje care lucra lângă principalul nostru furnizor de materii prime din Germania, Salamander. În acest fel, mașinile mi-au venit deja calibrate și reglate pe ceea ce aveam nevoie în fluxul de producție. Aceste utilaje au știut din fabrică ce fel de operațiuni trebuie să facă”.
Produsele au ieșit net îmbunătățite, de o calitate constantă, automatizarea producției i-a triplat din nou cifra de afaceri într-un timp foarte scurt.
Acum abordează orice tip de provocare – cupole de sticlă (”pentru aceste lucrări suntem sunați din toată țara”), ferestre cu arcade și rulouri încastrate, orice i s-a propus a transformat într-o lucrare reușită. Lucrează și volum, și lucrări speciale, de top, și lucrări customizate, pentru diverși clienți.
Cum poți fi competitiv cu firmele din Ardeal, când tu faci o zi în plus pe drum
Marea problemă a firmei este legată de exporturi. Peste 35% din veniturile firmei provin din export, dar lipsa infrastructurii îi omoară costurile cu transportul.
O firmă din Moldova, cum e FEREASTRA1 din Roman, are costuri duble cu transportul față de o firmă din Cluj, spre exemplu, pentru că se adaugă o zi în plus la livrarea mărfii dar și la importul materiilor prime din lipsa autostrăzilor, pentru că geamurile cele mai bune se fabrică în Ungaria.
Iar cum transportul reprezintă între 5-10% din costurile totale, o dublare a acestuia se simte dureros, in condițiile in care marja de profit este undeva la 5 %.
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN EUROPA
Polonezii domină piața de profil de Europa – fabrică aproximativ 50% din produsele de tâmplărie termoizolantă de pe continent.
Absorbția masivă a fondurilor europene au transformat Polonia într-o forță, pentru că au dispus ca fiecare primărie să aibă experți în fonduri europene care să ajute solicitanții să-și facă proiectele. Intreaga capacitate de producție românească la acest moment intră într-o singură mare firmă din Polonia.
Bogdan Roman: ”Dacă noi am stat 3 ani de zile după o axă de finanțare să luăm o sudură invizibilă, un utilaj care sudează fără cordon. Am așteptat trei ani de zile cu proiectul făcut să-l depune. Ei, polonezii am implementat într-un an câte zece într-o fabrică. Ori la noi nu s-a dat drumul la linia de finanțare. Și până la urmă am făcut credit și mi-am luat ce aveam nevoie, că altfel rămâneam în urmă”.
Tâmpăria termoizolantă, identică cu ce a făcută de FEREASTRA1, costă în Italia, în Germania și în alte țări de trei ori mai mult. Românii o dau la export cu numai 10-15% în plus față de prețul de producție.
Ei sunt dispuși să cumpere din România sau din Polonia, dar la prețuri la care să justificem efortul și neapărat să o treacă printr-o firmă de-a lor. La care să rămână valoarea adăugată.
Italienii au un concept local numit ”finestra italiana”, iar mărfurile venite din România, spre exemplu, sunt înscrise sub această ”marcă”, ca și cum ar fi produse în Italia.
De aceea, firma lui Bogdan Roman își va deschide o filială în Italia, sub un brand nou numit FINESTRA1.it, pentru a fi mai ușor asimiliat de piața locală, și încă una în Germania. E mai simplu să facturezi direct la sursă.
Cum e în Germania
”De exemplu, nouă ne este mult mai ușor să vindem în Germania, ferestrele trebuie să izoleze bine și atât. Nu e nevoie de niciun fel de artificiu, de accesorii mai deosebite. Trebuie să fie culoare albă sau antracit și profile de izolație cât mai bune” – Bogdan Roman.
Cum e în Franța
”În Franța, ducem tâmpăria noastră cu coeficienții cei mai slabi, adică coeficient cât mai mare pentru un shimb mai mare de căldură și prin urmare o izolație mai slabă, acolo este primită foarte bine, este premium, este la un nivel de top”.
Compania a avut comenzi pentru conace franțuzești.
”Proprietarul a două firme de logistică din Franța a luat avionul la Bacău, s-a urcat într-o mașină închiriată și a venit la Roman cu soția să-și aleagă de la noi fereastrele pentru un conac construit pe tipul Napoleon. Nu că era mai scump acolo, ci pur și simplu nu găsea în zona lui ceea ce ofeream noi, un anumit coeficient de transfer de căldură. A fost așa de uimit și mulțumit de lucrare, că peste câțiva ani a luat ferestrele pentru un alt conac.”
Cum e în Italia
”În Italia, anul nou ne-a crescut foarte tare cifra pe geam termoizolant cu valve de presiune, adica pentru altitudine mai ridicata. Acele geamuri au o valva de presiune, in care se se regleaza presiunea din geam în momentul creșterii altitudinii pentru a nu face implozie. La altitudine mai ridicată, de peste 1300 de metri, este necesară.
Dar, în general, italienii merg pe accesorii cât mai diversificate – altfel de mânere, altfel de sisteme de oprire, altfel de deschideri, altfel de închideri, altfel de praguri, tot felul de accesorii.”
Cum e în România
”Polonezii au un mare dezavantaj pe piața românescă. Dacă își puneau mintea, ocupau România din punct de vedere al pieții, în câteva luni. Dar noi avem un mare avantaj, că beneficiarii din România sunt foarte exigenți. Vor să obțină cât mai mult în schimbul banilor plătiți.”
CE SE ÎNTÂMPLĂ MAI DEPARTE
Trei dezvoltări pentru viitor: tâmplăria de aluminiu / showroom-uri noi / oferirea de francize
- ALUMINIU. Firma a câștigat un proiect pentru un centru automatizat pentru profile de aluminiu la care se vor adăuga și două utilaje specifice de mari dimensiuni.
”Intrarea pe piața aluminiului ne va permite să abordăm și piața centrelor comerciale și a clădirilor industriale.”
- SHOWROOM-URI NOI – este foarte importantă interacțiunea clientului cu produsul, să-l incerce, să-l probeze.
”Vrem să investim în prezentare, astfel încât să ajutăm, să venim în suportul beneficiarilor care să-și poată alege singuri mai ușor soluțiile de care au cu adevărat nevoie. Pentru că plaja de soluții s-a mărit. Dacă beneficiarii nu aleg EXACT ușa de care au nevoie la terasă, sau ușa de intrare, sau soluția de închidere, de siguranță, de luminozitate, de confort termic, sau control solar, vor fi ulterior dezamăgiți de produs” – Bogdan Roman.
- FRANCIZE. O rețetă bazată pe produs de mare calitate și flexiblitate față de dorința beneficiarului
„Marele nostru avantaj – care ne face unici – este flexibilitatea. Avem o rețetă aproape perfectă, pe care noi o am împunătățit-o de 20 de ani. Mă refer și la produs, dar mă refer mai ales la personalizarea produsului în funcție de dorința beneficiarului, pentru că, cum spuneam, este complet inutil să vinzi un produs perfect din punct de vedere tehnic unui beneficiar care-și dorește cu totul altceva.
Puterea de cumpărare s-a redus din cauza creșterii costurilor de materie primă și inflații – încercăm, în funcție de orice cerere bazată pe orice buget, să oferim o soluție cât mai onestă și cât mai apropiată de ceea ce își dorește fiecare beneficiar.
Tot acest concept care s-a creat în 20 de ani – nu numai un produs aproape perfect, ci și o rețetă”, încheie Bogdan Roman, antreprenorul care a pus pe picioare afacerea FEREASTRA1.
CIFRELE FIRMEI FEREASTRA1
62 de angajați și 5 milioane de euro
Compania este înființată în 2004, la Roman, și are ca obiect de activitatea producerea de tâmplărie termoizolantă. Proprietar este Bogdan Roman, absolvent de Științe Economice și apoi Drept la Iași.
FEREASTRA 1 are 62 de angajați și o cifră de afaceri de 5 milioane de euro pe anul 2023.
Show-room-uri proprii în Iași, Pașcani, Roman și Vaslui și zeci de redistribuitori în toată țara.