fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

PIATRA NEAMȚ / MERLINS BEVERAGES: Un „vrăjitor” român de ape cu vitamine controlează 85% din piață

Cu o cifră de afaceri de peste 19 milioane de euro în 2023, Merlins Beverages este lider pe piața națională a apelor cu vitamine, devenind în doar 9 ani o companie relevantă pentru regiunea Moldovei și un jucător important în piața de băuturi răcoritoare.
  • firma a fost inființată de trei tineri din Piatra Neamț – pe ideea că un produs căutat în
  • străinătate nu se afla încă pe piața românească
  • de la venituri de 5.000 euro la 19 milioane de euro în numai 9 ani
  • s-au extins în Bulgaria, Polonia și Cehia și acum testează piața din Dubai

Cum a început magia lui Merlin

O variantă de a sesiza oportunități de business este să analizezi piața românească și să observi care anume dintre produsele și serviciile populare în țările dezvoltate nu au ajuns încă aici.

Așa a apărut ideea Ruxandrei și a lui Alex Melcovich, acum soț și soție, de a produce ape îmbunătățite cu vitamine și astfel s-a născut Merlins Beverages, după numele celebrului vrăjitor Merlin.

Ruxandra a absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor la București, după care a terminat un doctorat în istorie, iar Alexandru a absolvit Facultatea de Design Industrial la Iași și este autorul etichetelor extrem de reușite ale producătorului.

Prima unitate de producție a fost în comuna Ștefan cel Mare, lângă Piatra Neamț, pornită cu bani proprii apoi finanțată prin fonduri europene, prin contract semnat in 2011. Timp de 3 ani au pus la punct producția și rețetele în prima fabrica de dimensiuni mici.

Pentru echipamente au lucrat cu o firmă din Italia, pentru a dezvolta partea de tehnologie s-au documentat intens din toate sursele disponibile în acel moment, iar pentru rețetele și ingrediente producătorul a lucrat cu una dintre cele mai importante firme la nivel internațional.

Vitaminele și mineralele folosite în rețete sunt aceleași pe care le găsiți în farmacii, iar aromele, extrasele, sucurile și îndulcitorii (stevia) sunt achizitionate de la furnizori externi.

Primii clienți au fost tinerii de la un festival de muzică

Primii clienți au fost participanții la Cozla Music Fest, în 2015, organizat in Piatra Neamț, unde produsele au fost promovate prin prezență și vânzarea la barurile de la eveniment.

Produsele au fost primite foarte bine de tinerii de la festival și așa a început aventura – distribuție în magazinele de tip traditional trade din Piatra Neamț, apoi București și Iași. urmând o expunere națională în canalele Gas Stations&Convenience, apoi supermarketuri și hyper-marketuri.

În iulie 2015, apăreau pe piață primele produse sub brandul vitamin aqua. Oferta era compusă din cinci sortimente – magneziu, complex de vitamine B, calciu, vitamina C și zinc. 

Veniturile anuale au creșteri amețitoare

Veniturile au urcat pe măsura evoluției și a extinderii – de la câteva zeci de mii de euro realizati pe finalul anului 2015 când s-au făcut pași în contractarea primilor parteneri, la aproape 500.000 de euro în cel de-al doilea an, și tot așa.

Noua fabrică de la Piatra Neamț, o investiție totală de circa 14 milioane de euro

Au patentat rețetele de ape îmbunătățite cu firme externe ce furnizează ingrediente alimentare – sunt 4-5 jucători mari la nivel global. Merlins a lucrat cu toți acești mari producători, stabilind împreună cu experții lor calitățile viitoarelor produse.

Sunt dezvoltate împreună cu experți în industria alimentară, conform legislației naționale și a celei la nivel european, care specifică cantități minime, maxime pentru fiecare substanță, specifică ce mențiuni de sănătate poți face pentru fiecare vitamină/minerală și stipulează ceea ce poate fi inclus pe etichetele de produs. Mai departe se fac analize atât pe fiecare lot de produs, dar se și trimit mostre din fiecare producție la laboratoare externe”, ne spun producătorii.

Au ales sticle de 600 ml și nu pe cele clasice, de 500 ml, implementând un format american, complet nou pe piața din România în acel moment.

O nouă fabrică – noi extinderi în piață

Extinderea a continuat și acum doi ani au cumpărat un teren de 2 hectare în Piatra Neamț și au deschis o nouă fabrică, de peste 5.500 mp, cu o investiție totală de aproximativ 14 milioane de euro.

Unitatea de producție deschisă acum doi ani folosește cele mai moderne echipamente de pe piață

Fabrica este dotată cu două linii de producție ultramoderne: o linie de îmbuteliere aseptică pentru băuturi plate (necarbogazoase) și o linie de îmbuteliere ultraclean pentru băuturi carbogazoase. Echipamentele au fost achiziționate de la lideri mondiali în producția de utilaje pentru îmbutelierea de băuturi răcoritoare (KHS și Krones).

„În industria de răcoritoare există ingrediente low, medium și top. Merlins lucrează numai cu ingrediente premium. De exemplu, Pop Cola ZERO conține stevia în loc de îndulcitori artificiali precum acesulfam K și dăunătorul aspartam”.

Au lansat şi un proiect de sustenabilitate – MONTANA, prima apă sustenabilă din România, îmbuteliată în ambalaj tetra top, obținut în proporție de 91% din materiale pe bază de plante.

Cam 5% din cifra de afaceri a Merlins Beverages provine de pe piața externă, cel mai important teritoriu extern fiind până acum Bulgaria, acesta fiind primul și cel mai vechi parteneriat extern. Recent au demarat exportul și în teritorii din afara UE printre care Emiratele Arabe Unite.

„Acum avem clienți relevanți în Polonia și Cehia,- acești clienți sunt rețele de magazine care au locații în toată țara. Ne concentrăm destul de mult pe export, încercând să devenim un jucător cât mai relevant în regiune și la nivel european”.

Dacă în 2016, compania avea o cifră de afaceri de 500.000 de euro, 2023 s-a închis cu peste 19 milioane de euro, Merlins Beverages devenind o companie foarte relevantă pentru regiunea Moldovei și un jucător important în piața de băuturi răcoritoare. 

COTELE DE PIAȚĂ DEȚINUTE DE PRODUSELE MERLINS

APE CU VITAMINE – 85% DIN PIAȚĂ

Pe segmentul de ape cu vitamine din România, Merlins Beverages este singurul producător român, firma din Piatra Neamț deținând peste 85% din cota de piață, restul sunt importuri. 

FLAVOURED WATERS – 55% DIN PIAȚĂ

Pe categoria mai mare de flavoured waters – ape aromatizate – compania deține peste 55% din piață, iar pe categoria cola – cu brandul Pop Cola – sunt pe locul trei, după cei doi mari jucători mondiali.

LEMONADE – 70% DIN PIAȚĂ

Brandul etalon este vitamin aqua, apoi brandul LEMONADE, lider de categorie pe piața limonadelor, cu peste 70% cotă de piaţă valorica pe canalul convenience.

CIFRELE FIRMEI

2022: Cifra de afaceri: 78.083.443 de lei (aprox. 15,6 mil. Euro)

Profit net: 13.287.158 de lei (aprox. 2,64 mil. Euro)

Angajați: 78

2023: Cifra de afaceri: 95.247.464 lei (aprox. 19 mil. Euro)

Angajați: 115


PRODUSELE FIRMEI MERLINS BEVERAGES

vitamin aqua

  • 5 sortimente clasice: B+, C+, Ca, Mg, Zn
  • 4 sortimente fără zahăr și fără calorii: B+ zero, C+ zero, Ca zero, Mg zero

LEMONADE

  • 5 sortimente la 600 ml – Lămâie, Lime&Mentă, Lămâie&Ghimbir, Lime&Mere, Lime&Afine
  • 3 sortimente la 1,2 l – Lămâie, Lime&Mentă, Lămâie&Ghimbir

Pop Cola în 3 tipuri de litraje disponibile (330 ml, 500 ml, 1,5 l)

  • Botanical cu 4 sortimente (Botanical, ZERO, LEMON LIME, FREE)
  • CLASSIC (cu gust clasic de cola)

MONTANA apă de izvor la 500 ml îmbuteliată în ambalaj tetra top.

BOTOȘANI / FORMENS: De neînchipuit – 150.000 de haine bărbătești făcute anual la comandă

FORMENS din Botoșani este o investiție franceză, cu peste 750 de angajați, ce funcționează în sistemul Made To Measure (făcut pe măsură) sau producții de loturi mici Ready To Wear, din anul 2010 și este lider european la distanță pe această nișă. Produce de două ori mai mult decât firma aflată pe locul următor, dintr-un număr de 10 competitori la nivel european, din Polonia, Cehia, Portugalia, Anglia sau Italia.

Citește articol »

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.