fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

NEAMȚ / ALTEX: de la televizoare second-hand la un monstru cu vânzări de peste 1,5 miliarde de euro

Afacere pornită de Dan Ostahie acum 32 de ani la Piatra Neamț, Grupul Altex își propune să-și dezvolte platforma într-un marketplace de mari dimensiuni, un loc unde să poată vinde și alți comercianți, o alternativă pentru marii jucători din piață.
  • 125 de magazine și vânzări online
  • o afacere care era să dea de două ori faliment
  • e în lucru dezvoltarea unui marketplace de mari dimensiuni

O afacere începută cu gajarea unui apartament 

Afacerea ALTEX începe în 1992 la Piatra-Neamț cu vânzare de televizoare color la mâna a doua, aduse din străinatate, de către Dan Ostahie. Cu o sumă de 10,000 de dolari investiți, proveniți dintr-un credit luat din bancă cu garanție casa parinților, și o legătură profitabilă în Elveția la o firmă de buy-back de televizoare color, a dat lovitura – produsul era la mare căutare pe piața românească, mai ales cele second-hand, pentru că televizoarele noi erau un lux pentru românii de la acea vreme.

Televizoarele erau colectate în rețele specializate, aduceai televizorul vechi și primeai un bonus la achiziția unuia nou.

La început le vindea prin consignații, apoi și-a deschis magazin propriu și importa un tir de televizoare pe lună, le repara și le scotea la raft.

Cele din Elveția erau cel mai puțin uzate – cele din Belgia erau cele mai utilizate, dar mai puțin decât cele din Germania, spune Ostahie.

Rețeaua se dezvoltă, dar urmează un moment dur, anul 1996, cu inflație de 140%, când ALTEX se clatină serios – ca să se salveze, vinde tot din magazine, chiar și în pagubă, pentru a salva creditele și pentru a mai genera capital de lucru. Din cele 60 de magazine, rămâne numai cu 30.

De la Altex la Grupul Altex

După extinderea regională, în Moldova, rețeaua ALTEX capătă anvergură națională – magazine de retail de suprafață medie cu produse electronice si electrocasnice importate, la afacerea adăugându-se și activități de wholesale, transporturi și service.

Compania prosperă și în anul 2000 se transformă în Grupul ALTEX, din care făceau parte mai multe companii: rețeau de magazine ALTEX, o firmă de distribuție en-gros și o firmă de logistică și transporturi.

Anul următor, după ce trece prin câteva șocuri majore date de contextul economic, grupul reușește mai deschidă încă 22 de magazine și să atingă borna de 20 de milioane de dolari ca cifră de afaceri.

În 2003, grupul ALTEX devinde deja campionul național în retail, cea mai mare firmă din domeniu, cu cea mai mare rețea de magazine dezvoltată la nivel național și cu o cifră de afaceri de 136 mil de euro.

Anul următor se lansează un nou brand și o nouă rețea de magazine de mare suprafață, cu o ofertă mult mai diversificată – Media Galaxy.

O criză care era să pună compania la pământ

Anul 2007 este un an de consolidare, sunt deja peste 120 de magazine ALTEX și vreo 20 magazine MEDIA GALAXY, grupul este acum lider național de necontestat pe piata de electronice, electrocasnice, IT&C si multimedia din România, cu o cifră de afaceri impresionantă, de peste 320 milioane de euro anual.

În 2009 urmează dezastrul – criza economică începută cu un an în urmă era cât pe ce să pună compania în genunchi. 

Vânzările au scăzut la jumătate și presiunea creditelor financiare a crescut – se zvonea atunci în piață că Dan Ostahie este aproape de faliment și vrea să iasă din business, cedând controlul grupului unui investitor.

A urmat un efort de optimizare a costurilor, s-au închis magazine și s-a renunțat la multe spații de birouri, afacerea ALTEX era într-o etapă de restrângere pentru supraviețuire – imperiul de retail se redusese la numai 46 de magazine ALTEX și 15 Media Galaxy. Cifra de afaceri scăzuse, la sfârșitul anului 2010, la numai 137 mil de euro.

Un nou galop financiar – triplarea veniturilor in numai 5 ani

Dar furtuna a trecut, ALTEX a reînceput să deschidă magazine, a inaugurat și primul magazin HP din România, în urma deschiderii unei colaborări cu gigantul american, și orizontul se luminează încetul cu încetul – ALTEX încheie 2012 cu o cifra de afaceri de 254 de milioane de euro si un profit net in jurul a 3 milioane de euro. 

De asemenea, grupul își continua strategia de retailer multichannel, ajungând la o creștere a vânzărilor online de 40% comparativ cu 2011 și, în plus, deschide 6 magazine noi – o unitate Media Galaxy și 5 unitati Altex. 

Galopul financiar continuă, în 2015 înregistrează o cifră de afaceri cu peste 30% mai mare față de anul anterior și trece de 433 de milioane de euro, cu un profit net de aproape 4 milioane de euro.

În 2018, ALTEX are mai mult de 4,000 de salariați, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din sectorul privat din țară, iar cifra de afaceri este uluitoare – peste 750 de milioane de euro.

Ce faci când inflația e mare? Micșorezi profitul pentru a nu pune în pericol vânzările

Ritmul de creștere anual al firmei este cu două cifre procentuale timp de patru ani consecutivi, raportările financiare ale anului 2022 arătând o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de euro, cu un profit net de peste 20 de milioane de euro.

”Anul 2022 a fost unul dificil pentru toate sectoarele economiei. În contextul inflației și al creșterii costurilor în general, decizia strategică a companiei a fost de a reduce profitabilitatea și de a absorbi parțial creșterile de preț de la furnizori. Această abordare ne-a permis să transferăm cu întârziere ajustările de preț în piață, în avantajul clienților și să minimizăm scăderea investițiilor noastre”, a declarat Dan Ostahie, fondator și CEO al ALTEX România.

Pentru a-și menține creșterea, planurile companiei au inclus extinderea rețelei de magazine ALTEX și Media Galaxy, mai multe proiecte de digitalizare și automatizare a proceselor, precum și dezvoltarea de noi categorii de produse complementare electro-IT. 

Bugetul de investiții alocat pentru anul 2023 a fost de peste 17,5 milioane de euro.

Cum se va dezvolta pe mai departe

Dezvoltarea viitoare a ALTEX este pe două direcții:

  • Trecerea de la o etapă tradițională – cu 125 de magazine ”în fizic” – la o creștere exponențială în online. Se va dezvolta în continuare altex.ro, unde se va diversifica paleta de produse, adaugându-se produse de bricolaj, casă şi grădină, jucării pentru copii, cosmetice, băuturi, auto, sport şi multe altele. Dar intenția majoră este de a dezvolta altex.ro într-un marketplace de mari dimensiuni, un loc unde să poată vinde și alți comercianți, o alternativă pentru marii jucători din piață.
  • pe lângă categoriile tradiţionale, se vor adăuga categorii noi – produsele de energie verde, panouri fotovoltaice pentru acasă, care intră în sortimentul ALTEX.

BOTOȘANI / FORMENS: De neînchipuit – 150.000 de haine bărbătești făcute anual la comandă

FORMENS din Botoșani este o investiție franceză, cu peste 750 de angajați, ce funcționează în sistemul Made To Measure (făcut pe măsură) sau producții de loturi mici Ready To Wear, din anul 2010 și este lider european la distanță pe această nișă. Produce de două ori mai mult decât firma aflată pe locul următor, dintr-un număr de 10 competitori la nivel european, din Polonia, Cehia, Portugalia, Anglia sau Italia.

Citește articol »

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.