- La Iași a fost integrată zona Palatului, la Timișoara s-a dezvoltat conexiunea cu centrul istoric iar la Cluj vor integra zona râului Someș
- un lung șir de reușite unice – cea mai adâncă parcare, cea mai mare cupolă, parcuri peste parcări, clădiri Nearly Zero Energy
Primul proiect modern de regenerare urbană din țară a fost Palas Iași
REPORTER: Ce anume s-a schimbat de la momentul Iulius Mall și până azi la modalitatea în care Iulius abordează noile proiecte?
IULIUS a început să realizeze centre comerciale în perioada în care conceptul de mall era cvasicunoscut la noi în țară. În anul 2000, Iulius Mall Iași era al doilea mall din România.
Apoi, a urmat dezvoltarea conceptului la Timișoara, Cluj-Napoca şi Suceava. Acum, 24 de ani mai târziu, construim pentru alte generații, pentru orașe mai conștiente de potențialul lor și de cum își doresc să evolueze în viitor.
Deși am început ca dezvoltatori de centre comerciale, am realizat că un simplu mall nu mai este suficient. Piața a evoluat, comportamentele de consum la fel, iar oamenii își doresc locuri destinație, spații ale comunității, care să fie relevante nu doar în prezent, ci şi în viitor.
În acest context, şi având o viziune pe termen lung, am ales să ne focalizăm exclusiv pe proiecte mixed-use de regenerare urbană, care să genereze dezvoltare şi să susțină oraşele, într-o manieră durabilă. Din acest motiv, am inaugurat primul proiect de acest tip în urmă cu aproape de 12 ani – ansamblul Palas.
Fireşte, în toți cei 24 de ani de când suntem în acest business, am făcut progrese şi în ceea ce priveşte modalitatea în care abordăm şi implementăm proiectele de regenerare urbană. În sensul în care, acum, ne dorim, în primă fază, să înțelegem mai bine orașul și nevoile sale, mai profund și cu o mai accentuată atenție la detalii.
Analizăm potențialul orașului, al sitului şi cererea fermă din partea pieței, toate elementele care să permită și să susțină dezvoltarea unui proiect de amploare. Suntem atenți la analize, informații, prognoze disponibile oficial, care ne ajută să avem o imagine de ansamblu a evoluției diverselor regiuni ale țării.
Lucrăm cu birouri de arhitectură de top, specialişti externi foarte buni şi avem o echipă internă extinsă, o adevărată universitate in house de specializări, care ne permit abordarea integrată, din mai multe perspective, dar şi adaptarea rapidă a conceptelor pe care dorim să le implementăm.
Ce este aparte la noi este faptul că tot ce construim este aplicat pe nevoile specifice ale orașului în care alegem să investim.
Chiar dacă, în esență, realizăm proiecte mixed-use, fiecare ține cont de specificul orașului respectiv și de nevoile pe care le identificăm.
- La Palas, care se află în zona istorică a orașului, este prezentă foarte puternic ideea de grădină a Palatului, totul fiind gândit să celebreze integrarea cu Palatul Culturii; din acest motiv, parcul este actorul principal al dezvoltării și totul este construit în jurul său.
- La Iulius Town Timişoara, focusul a fost pe nevoia conexiunii cu centrul istoric al orașului și cu Grădina Botanică, iar proiectul se dorește a fi o continuare firească a zonei Cetății și celei pietonale.
- La Cluj-Napoca, avem în dezvoltare un proiect mixt de reconversie urbană care porneşte de la integrarea cu râul Someș și cu parcurile adiacente.
Implicăm comunitatea în proiectele noastre
REPORTER: Care sunt cele mai importante trei valori pentru Iulius Group?
Toate dezvoltările noastre se bazează pe pilonii New European Bauhaus, respectiv pe cei trei piloni principali:
- durabilitate,
- estetică,
- incluziune.
Punem accent pe durabilitate, prin utilizarea materialelor durabile și a tehnologiilor inovatoare care reduc impactul asupra mediului înconjurător. De exemplu, clădirile sunt proiectate pentru a fi eficiente energetic, folosind surse regenerabile de energie și sisteme de gestionare a consumului.
În plus, se acordă o atenție deosebită esteticii și designului, creând spații urbane estetice și funcționale, care îmbină arhitectura modernă cu elemente artistice și culturale locale.
În ceea ce privește incluziunea socială, proiectele Iulius sunt concepute pentru a fi accesibile și deschise tuturor categoriilor de locuitori, indiferent de vârstă, abilități sau statut socio-economic.
Prin implicarea comunității în procesul de planificare și dezvoltare a proiectelor, se asigură că nevoile și dorințele locuitorilor sunt reflectate în mod corespunzător în proiectele finisate.
Înțelegem mai întâi orașul, cum funcționează
REPORTER: Cum sunt alese noile proiecte, pe ce criterii?
Alegerea unui oraș pentru o investiție complexă, pe modelul Palas Iași sau Iulius Town Timișoara, necesită o cercetare detaliată. Înainte de a alege proiectul, alegem oraşul şi situl.
A înțelege un oraș, cum funcționează și cum se trăiește în el a devenit primul pas și cel mai important. Pentru asta ne folosim de analize de piață şi studii importante, cum sunt cele realizate de Banca Mondială. În felul acesta putem înțelege nevoile locale și direcțiile strategice de dezvoltare.
Consultarea cu autoritățile este foarte importantă, pentru că ne dorim să completăm, acolo unde se poate, efortul administrației și să avem o propunere coerentă, aliniată strategiei și viziunii de dezvoltare a orașului respectiv.
Apoi, avem discuții cu liderii de opinie locali, reprezentanți ai ONG-urilor și ai instituțiilor educaționale și culturale și consultăm comunitatea, pentru că ne dorim să fie un proiect care să susțină strategia orașului și care să se bucure de acceptarea locuitorilor, destinatarii direcți ai proiectului.
De exemplu, în cazul proiectului de regenerare urbană de la Cluj, aflat în fază finală de avizare, am purtat un dialog cu autoritățile și comunitatea, pentru a avea un proiect relevant pentru toată lumea.
Astfel, am derulat un proces de consultare a publicului, pe platforma www.partedincluj.ro, prin care am primit aproximativ 10.000 de mesaje și voturi privind funcțiunile care ar trebui să se regăsească în proiect și care au fost foarte utile, în sensul în care ne-au întărit viziunea pe care deja o aveam, dar ne-au ajutat şi să îmbunătățim conceptul.
Bineînțeles, potențialul sitului este un aspect foarte important, acesta trebuie să aibă dimensiunea potrivită pentru tipul de proiecte ample pe care le dezvoltăm şi să fie situat central şi bine amplasat, astfel încât să putem să îl integrăm în oraș.
După cum am spus mai sus, nu luăm aceeaşi matriță de proiect dintr-un oraș și o aplicăm pe alt teren. Păstram doar ideea de mixed-use, de simbioză între mai multe funcțiuni în acelaşi loc.
1,3 miliarde de euro în Cluj și Constanța
REPORTER: Ce anume mai dezvoltă acum Iulius, ce planuri de dezvoltare există? Există vreun plan pentru străinătate?
Planurile noastre de dezvoltare se focalizează pe două oraşe mari din România: Cluj-Napoca şi Constanța. Vrem să investim peste 1,3 miliarde de euro în două proiecte majore de reconversie urbană, pe modelul proiectelor mixte pe care compania le-a realizat – Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara.
La Constanța, planurile sunt într-un stadiu incipient, însă la Cluj-Napoca suntem avansați, în sensul în care proiectul, în valoare de peste jumătate de miliard de euro, parcurge ultimele etape de avizare și autorizare.
Acest proiect presupune o reconversie urbană a celor 14 hectare de teren care au aparținut fostei platforme industriale Carbochim (doar 30% din platformă era funcțională), fabrică relocată şi retehnologizată anul trecut, în urma unei investiții de 5 milioane de euro.
Proiectul de la Cluj îmbină funcțiuni de retail, entertainment, rezidențial şi office, însă focusul este pe parc, soluții de relaxare şi cultură, fiind un proiect prietenos cu familiile.
Zone verzi pe 5 hectare, integrând malul Someșului, sală de spectacole, centru cultural pentru arte performative, noi formate de entertainment, premiere flagship din zona home&deco sau fashion prezente prima dată în Cluj, cafenele şi restaurante concept, fresh market, grădină japoneză, locuri în care poți să stai cu cei mici și să petreci timp de calitate sunt o parte dintre noutăți.
În 2023, am adus la Cluj, pentru aclimatizare, cei peste 600 de arbori din viitoarele zone verzi ale proiectului. Cadrul natural va fi completat cu peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni.
Proiectul presupune conservarea și aducerea în circuitul public a două clădiri cu valoare ambientală, de pe fosta platformă industrială, care vor fi convertite și redate comunității ca spații culturale și de coworking.
Pe lângă aceste funcțiuni, proiectul propune și soluții de sistematizare și restructurare a infrastructurii auto, velo și pietonale din zonă, prin crearea de pasaje pietonale peste Someş, a unui pod rutier, realizarea de noi sensuri giratorii, modernizări de străzi, amenajarea de piste de biciclete și alei pietonale.
Suntem cei care au introdus conceptul mixed-use în România
REPORTER: Care sunt chestiunile de noutate aduse de Iulius în tot ce a construit până acum în România, mă refer la proiectele de arhitectură, tehnologii de construcții etc.?
Sunt mai multe aspecte pe care le-am implementat în industria de profil din România, însă de departe faptul că suntem cei care au introdus în România conceptul proiectelor de tip mixed-use, într-o perioadă în care mulți dezvoltatori realizau doar mall-uri (vorbim de anii 2007 – 2008), este ceea ce ne recomandă şi pentru care suntem apreciați.
Palas este un proiect de referință şi un bun studiu de caz de cum se poate face regenerare urbană în beneficiul comunității, generând dezvoltarea unui întreg oraş.
Preocuparea pentru spațiile verzi este un aspect care ne diferențiază pe piață, putem spune că suntem singulari prin aceea că am amenajat, de la zero, grădini urbane pe suprafețe generoase, în proiectele noastre.
Am fost primii care și-au asumat un astfel de element diferențiator, deși a fost complicat să le explicăm finanțatorilor că trebuie să investim zeci de milioane de euro în copaci, flori, gazon – toate elemente care nu îți aduc un venit direct, dar cu atât de mult impact pentru oameni. Vom continua să aducem natura lângă oameni.
Cea mai adâncă și mai mare parcare subterană din România e la PALAS
Dacă ne referim la chestiuni inginereşti, tot ansamblul Palas poate fi dat ca exemplu:
- este locul unde s-a realizat cea mai adâncă parcare subterană din România şi, totodată, cea mai mare;
- cupola din Atriumul Palas Mall a necesitat, de asemenea, o soluție complexă.
- un alt exemplu de inovație îl reprezintă amenajarea de grădini urbane peste parcări subterane, care necesită lucrări de mare complexitate, astfel încât rezultatul final îl constituie parcuri cu vegetație matură şi cu arbori de înălțimi mari, care par că au fost acolo dintotdeauna.
- La Timișoara, a fost realizat un pasaj subteran cu patru benzi, care a întregit un inel de circulație important pentru oraș;
- la Iaşi, a fost creată o nouă stradă care conectează strada Palat cu strada Sf. Andrei, în contextul mai amplu al investițiilor în infrastructură realizate odată cu Palas Campus.
Astfel de soluții avem prevăzute şi pentru Cluj şi, bineînțeles, pentru proiectul de la Constanța.
Sustenabilitatea are un rol central în proiectele noastre, toate clădirile fiind certificate conform standardelor LEED sau EDGE.
În proiectele viitoare, vom realiza clădiri nZEB (Nearly Zero Energy Building) după un concept urbanistic și arhitectural inovator.
Focusul pentru sustenabilitate s-a concretizat și prin semnarea, în 2023, a parteneriatului cu IFC, membră a grupului Băncii Mondiale, pentru strategia de decarbonizare a portofoliului și atingerea țintei net-zero emisii.
CIFRELE GRUPULUI IULIUS
1270 de angajați, în două divizii – operare și dezvoltare
Grupul IULIUS are 1.270 de angajați şi două divizii, una care operează proprietățile din portofoliu şi una care dezvoltă noile proiecte.
În termeni de acționariat, parteneri îi avem pe cei de la Atterbury Europe, parteneriat prin care deținem în comun, în proporție de 50% fiecare, părțile sociale aferente rețelei Iulius Mall (Iaşi, Suceava şi Cluj-Napoca) şi ale ansamblului mixed-use Iulius Town Timişoara.
De asemenea, noul proiect de la Cluj-Napoca va fi realizat în parteneriat cu Atterbury Europe.
Totodată, cele două proiecte Family Market din Iaşi sunt operate printr-un parteneriat joint venture 50-50 cu un grup de investiții româno – american: W&E Assets.