Compania ELECTRA din Iași produce interfoanele și videofoanele pe care le folosesc deja peste 15 milioane de români - la intrările în bloc, în apartamente, în case sau în birouri.
firma ieșeană deține peste 80% din piața națională de interfoane
24.000 de apartamente conectate în fiecare lună
cât de importantă este inovația dacă vrei să te dezvolți accelerat
ce avantaje trebuie să ai dacă lupți pe piața internațională de videofoane
„Am pornit afacerea din întâmplare”
Nu sunt multe companii românești care să dețină o cotă „nimicitoare” de 80% din piața națională pentru produsele pe care le fabrică.
Înființată în 1991 la Iași de un inginer electronist, cu ideea clară de a produce echipamente electronice, fără a avea un produs anume în intenție, compania ELECTRA este acum jucătorul aproape exclusiv pe piața device-urilor de control personalizat al accesului în spații private.
„Am pornit afacerea cu interfoanele din întâmplare – ne spune Marian Berdan, CEO ELECTRA SRL. „Aveam o mică firmă de servicii electronice, de care eram foarte pasionat, când un medic din Iași ne-a rugat să-i facem un interfon pentru scara blocului, un lucru nemaivăzut la vremea aceea.
Noi am uitat de comandă, ne-am luat cu motoarele noastre, el a insistat vreo câteva săptămâni și în cele din urmă ne-am documentat, am proiectat și am produs interfonul cu cod numeric, soluție de control personalizat al accesului, produs de noi 100%. Cei din blocurile vecine au văzut, și din acel moment au început să curgă comenzile. Era în 1993.
A fost o spargere la un bloc la care era deja montat interfon, așa că s-a impus imediat o nouă soluție, mai sigură decât interfonul cu cod numeric – interfonul cu cartelă cu cod de bare.
Ne-am dat seama că există un potențial uriaș, piața era goală, în țară erau foarte multe blocuri, eram în plin blue ocean cu interfoanele produse de noi”.
Două brevete de invenție și 10 certificate
Așadar, în anul 1997, când ELECTRA avea deja jumătate din piața românească, se obțin în cele din urmă și două brevete de invenție pentru interfonul de acces cu cartela optică si 10 certificate de model industrial înregistrate la OSIM Bucuresti.
Apoi firma își achiziționează echipamente pentru producerea în regim propriu a circuitelor imprimate și ansamblarea de componente electronice și aventura Electra capătă o nouă dimensiune, cu exporturi de circuite imprimate în UE și cu intrarea pe piața interfoanelor în țări de pe continetul european.
Ritmul de dezvoltare a firmei devenise deja amețitor – în 2004 se montau lunar interfoane la peste 24.000 de apartamente din întreaga țară.
„Am ținut prețul jos, inginerește, eu nu am fost negustor și nici acuma nu sunt, așa că interfoanele aveau prețuri foarte accesibile. Nu m-am aruncat la profituri mari. Eram singur pe piață, puteam ridica prețul și cu 50%, dar nu am făcut-o, doream cotă mare de piață”, afirmă Marian Berdan.
În 1998-2000, au apărut în Iași încă 3 firme care copiau tipul de interfon brevetat de ELECTRA și îl scoteau pe piață – au fost acționați în judecată, firmele au fost închise și produsele confiscate.
„Experiența mea în institutul de cercetare în electronică unde am lucrat înainte de Revoluție m-a ajutat foarte mult să fac produse fiabile, bine gândite, asta a dat multă încredere consumatorilor – și astăzi mai sunt interfoane cu cartelă montate de noi acum peste 20 ani”, își amintește Marian Berdan.
O nouă piață – cea de videofoane
În 2005, firma își schimbă strategia și decide să lanseze și videointerfoane. Așadar, clientul putea opta pentru interfoane audio simple sau pentru cele cu display video, dacă plătea un preț dublu față de primele.
Până în 2005, materia primă era luată exclusiv din România, produsă în România.
„Găseam de toate pe piața internă, circuite integrate, rezistențe, condensatori, încă mai era IPRS Băneasa, mai era Microelectronica București, pe care a luat-o apoi Haissam și a distrus-o, apoi Electroargeș, care producea elemente pasive. Au picat toate deodată”.
Piața interfoanelor este în plină evoluție, sistemele de control al accesului cu imagine, videointerfoanele, sunt noile vedete în piață și ELECTRA produce primul său device de acest tip din linia numită ”Touch Line”, în 2014.
În 2016 se deschide biroul de la Viena
Din 2015, ELECTRA iese mai hotărâtă pe piața externă europeană, în principal cu videointerfoane, cerute în mod exclusiv la acel moment, iar în anul următor își deschide și branch-ul din Viena, mai mult decât un birou, mai mult o firmă austriacă, cu prezență și în Camera de Comerț a Austriei.
„Fără sucursala din Viena, nu puteam intra pe piața vestică – fiindcă aproape nimeni nu va cumpăra un produs finit, ambalat, produs în România de o firmă românească. La începuturi, scria pe eticheta noastră Produs de Electra SRL pentru Electra Gmbh, pentru a depăși bariera amintită mai devreme”.
Puține produse sunt fabricate exclusiv în România, firma ELECTRA este una dintre ele – singurele subansamble cumpărate din exteriorul României sunt camerele de luat vederi, display-urile și difuzoarele.
„Noi putem dovedi cu documente clare că produsele noastre sunt de origine EU”.
O fabrică nouă
2019 reprezinta un an important în evolutia companiei, fiind marcat de finalizarea noii fabrici, care va fi cunoscută drept Centrul de Industrie Electronică al Grupului de Firme ELECTRA.
Relocarea activitatii grupului de firme are loc la finalul acelui an, marcând începutul unui nou capitol în povestea ELECTRA.
Proiectarea noii clădiri a fost realizată de către Alexandra Berdan, fiica lui Marian Berdan, prin firma sa de arhitectură.
Unde exportă ELECTRA
Piața de export a ELECTRA conține în principal Maroc, Tunisia, apoi un volum consistent pe piața germană, unde au contract cu lanțul de magazine Conrad, în Austria, țările baltice, Marea Britanie, Grecia – unde se luptă ”corp la corp” cu o firmă spaniolă care în trecut a vrut să îi cumpere – și Italia.
Ultima tehnologie introdusă
IN FLUXUL TEHNOLOGIC: „Robotizarea activităților din fluxul tehnologice. Totul a fost proiectat de noi pentru a fi simplu de montat”.
LA PRODUSE: „Lucrăm acuma cu o firmă din Chișinău, pentru o clasă de interfoane cu IP, în care să primești apelul pe telefonul mobil. Nu vinzi multe din astea dar este ca un certificat de excelență în inovare, e bine să îl ai in portofoliu.
Cineva apelează interfonul de la intrare și semnalul ajunge la telefonul mobil după ce trece printr-un router plasat în casă și apoi printr-un server al firmei. De pe telefonul mobil poți da acces la orice dorești – poarta la intrare, poarta garajului etc.
Chinezii sunt fost refuzați pe piața europeană deoarece semnalul trecea mai întâi prin serverele din China, pe urmă ajunge în casă celui apelat, fiind astfel o nouă surse de megadate culese fără știrea și acceptul proprietarilor.
Varianta ELECTRA este mult mai sigură – semnalul de la interfon ajunge analogic la terminalul din casă (care are această facilitate de IP), apoi la router și abia de acolo la serverul nostru plasat în Austria, deci sub legislația Uniunii Europene.”
AVANTAJELE DE PIAȚĂ – designul, imaginea video, flexibilitatea, totul on-shore și prețul
Marele nostru avantaj este design-ul, foarte elegant.
Avem cea mai bună imagine video transmisă prin sistem analogic dintre toate firmele de la nivel european. Prin sistemul analogic, sistemul video poate fi transmis și pe distanțe de până la 2 kilometri.
Prețul este competitiv.
Suntem inovativi, venim mereu cu totul de noutăți.
Suntem dispuși să preluăm orice observație a clientului, orice cerere de imbunătățire sau completare a gamei de aplicabilități, asta datorită faptului că avem permanent în cadrul firmei un compartiment de cercetare, cu care cheltuim cam 450,000 de euro pe an.
Față de concurenții europeni, avem și avantajul tehnologic de a produce totul în România, controlând întregul proces, aplicând rapid inovațiile, pe când ei au externalizat cam 80% din producție în China. Pe vremea pandemiei, noi aveam singurele produse la acel moment de pe rafturile magazinelor Conrad din Germania.
Probleme de personal
Firma are nevoie de ingineri IT pentru dezvoltarea tehnologiei de interfoane cu IP, de ingineri electroniști care să se dezvolte odată cu firma, oameni pasionați, gata să învețe lucruri noi.
„Nu prea găsim, nu mai sunt acei oameni pasionați de munca lor cum erau cu multi ani în urmă”.
CE ȘI-AR SPUNE MARIAN BERDAN DACĂ S-AR ÎNTÂLNI CU EL, CEL DE ACUM 20 DE ANI:
„Să impun prețuri mai bune la produsele mele când sunt pe o piață blue ocean, în care controlez o cotă foarte mare, aproape de monopol, așa cum a avut și are firma acum. Apoi mi-aș spune să mă port cu angajații un pic mai sever, nu așa de prietenos. Românii nu prea știu să colaboreze, să se asculte unul pe altul.
Am fost prea generos, mi-aș spune să fiu un pic mai zgârcit”.
SFAT PENTRU UN ANTREPRENOR
„Lucrurile sunt acum foarte diferite, dar unele par să nu se schimbe. Dar trebuie să-și facă mai întâi o autoevaluare – să vadă dacă este suficient de sănătos, pe urmă dacă are abilitățile necesare pentru că zona antreprenorială este foarte dură, trebuie să știi foarte bine ce faci. Apoi să aibă grijă să păstreze o viață de familie, pentru că ai nevoie de refugiu psihic, de o zonă de liniște și de refacere”.
CIFRELE GRUPULUI DE FIRME ELECTRA
În 2008, Compania ELECTRA Group s-a divizat în 3 companii cu activități distincte:
ELECTRA produce interfoane si solutii de control acces destinate utilizatorului final
EMS-ELECTRA si PCB-ELECTRA produc componente pentru sectorul industrial.
Cifra de afaceri ELECTRA SRL. a fost de 16,084,216.00 RON în anul 2022, cu un profit de 2,486,108.00 RON, după de activitate. ELECTRA SRL a raportat un număr de 70 angajați în anul 2022.
EMS-ELECTRA a raportat o cifră de afaceri de 19,308,577 lei in anul 2022, cu un profit de 533,535 lei și 43 de angajați.
PCB-ELECTRA a raportat o cifră de afaceri de 2,777,000 milioane lei în 2022, cu 14 angajați.
Zona Moldovei este campioană la producția de pește – livrează peste 35% din peștele de apă dulce din România, prin exploatările din Botoșani, Iași și Vaslui
Evel H. Company este o firmă agricolă înființată în 1999, localizată în județul Vaslui, la Costești, și fondată de Dan Hurduc. Dacă inițial și-a pornit activitatea oferind consultanță în domeniul biotehnologiilor, mai apoi compania s-a orientat spre agricultură, începând cu anul 2002.
Organizatorul de evenimente de arhitectură SHARE ARHITECTS a adus la Iași patru dintre birourile de top global din domeniu. Conferința SHARE organizată la Veneția a fost dominată de prezentarea invitatului Wang Shu, laureat al Premiului Pritzker (numit premiul Nobel pentru arhitectură). „Ne extindem tot mai mult spre Vest, dar și spre Est“.