fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

IAȘI / AVINCI: „Metaliștii” care pun imposibilul la respect

AVINCI este o firmă cu sediul social în Iași, înființată în anul 2000 și specializată în proiectarea, construcția și montarea de structuri metalice sau prefabricate din beton, placări metalice și închideri metalice. La acest moment este cea mai mare firmă de profil din România, cu o cotă de piață de peste 30% în domeniul montajului de structuri metalice și cu peste 120 de angajați.
  • firma de montaje de structuri metalice cu cea mai mare cotă de piață din România 
  • lucrări duse la capăt în termene aproape imposibile
  • constructori la podul de la Brăila, Palas Mall, Openville Timișoara, Aeroportul Iași sau Aeroportul Craiova

10,000 de tone de structuri metalice montate pe an

Compania AVINCI este deținută de frații Ciprian și Domițian Covalciuc, ultimul alăturându-se firmei în anul 2006, după o carieră de peste zece ani în compania multinațională LINDAB, unde deținuse poziția de director de divizie industrială la nivel național, la care se adăuga și Bulgaria.

Firma a avut o dezvoltare susținută, în 2008 având deja peste 100 de clădiri industriale pe structură metalică duse la bun sfârșit. De-a lungul evoluției și-a schimbat numele de mai multe ori – a fost numită inițial Amur, apoi AG Steel Building & Cladding iar din 2014 are numele actual: AVINCI. 

La momentul de față, AVINCI asigură întreg fluxul – de la ofertare, contractare, la aprovizionare, fabricație, execuție, montaj și managementul de proiect al întregii lucrări și au peste 60 de parteneri la nivel național ce au activitate de fabricație structuri metalice.

Anual, „metaliștii” de la firma AVINCI, cum îi place lui Domițian să se autodefinească, montează peste 10.000 de tone de structuri metalice, în jur de 800 de tone pe lună cu echipa proprie. 

„Asta presupune, începând de la structuri simple, cum este casa mea, pe care o montez intr-o săptămână, până la clădiri foarte mari, cum e podul de la Brăila, unde un tablier la calea de rulare a podului, cu dimensiuni de 25×20 de metri, are 250 de tone”, precizează Domițian Covalciuc.

Pe lângă lucrările de anvergură sau cele unice, de pionierat, AVINCI menționează cu mândrie profesională patru lucrări foarte mari, realizate în timp extrem de scurt, și de mare dificultate:

  • CUPOLA PALAS MALL – DEDESUBTURILE UNEI LUCRĂRI DE EXCEPȚIE

În 2012, AVINCI construiește cea mai mare deschidere la o cupolă sferică pe structură metalică din țară – la Palas Mall Iași. 

Această lucrare a venit după o alta executată pentru Build Corp – firma de construcții a lui Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group – și anume Iulius Mall Suceava, unde au avut ocazia să lucreze acoperiș și pereți din structuri metalice pe o suprafață de peste 17,000 de metri pătrați. 

Cu această experiență adaugată la portofoliu, au demarat lucrarea la cupola de la Atrium și întreg acoperișul, cu o condiție extrem de dură – să fie încheiată in maximum 30 de zile. Lucrarea de la Palas Mall a conținut și pasarela curbată dintre mall și food court.

Pentru cupolă s-a ales o soluție de rezistență reticulară, spațială, mai ușoară și mai ușor de realizat decât soluția inițială a proiectului. O provocare majoră suplimentară a fost și construirea concomitentă a cupolei și acoperișului, cu toate straturile de izolare necesare. 

La care s-a adăugat un element de dificultate suplimentar – macaraua interioară a fost dezmembrată și eliminată, așa că lucrarea la cupolă și acoperiș a continuat ”la mână”, materialele fiind ridicate sus manual, cu scripeți de ridicare.

Structura metalică de la Atrium este impresionantă – are 500 de tone greutate iar suprafața acoperișului este de peste 10,000 mp. La aceste elemente deja ieșite din comun, se adaugă soluția de protecție împotriva vânturilor foarte puternice sau cutremurelor – cupola a fost construită pentru a putea avea o mișcare orizontală – stâlpii din beton sunt ficși dar prinderile cupolei de acești stâlpi sunt reticulare, permit o deplasare orizontală a cupolei de maxim 30 de centimetri.

”Și mai interesant – a fost implementată o soluție tehnică specifică pentru a fi anulat reverbul din interiorul Atriumului, dat de vocile oamenilor sau alte zgomote. Fără această soluție, ecoul vocilor sau al altor zgomote din Atrium ar fi fost multiplicat prin efectul de ecou, generând un vacarm de nesuportat,” ne spune Domițian Covalciuc.

Odată finalizată cu succes și în termenul contractat această lucrare dificilă, firma AVINCI a primit o nouă misiune de la Iulius Group – construirea structurilor metalice și pereților de la complexul de regenerare urbană Openville Timișoara.

  • PODUL DE LA BRĂILA – CE NU S-A VĂZUT

O lucrare de mare anvergură, locul trei în Europa ca deschidere suspendată, podul de la Brăila a beneficiat și de experiența firmei AVINCI.

Calea de rulare, pe o lungime de 1974 de metri, scările interioare din cele patru stâlpi-turn de 260 de metri înălțime ale podului de care sunt prinse cablurile și podul tehnic de depozitare (podul de sub pod) au fost realizate de echipele AVINCI, ca subcontractori ai italienilor de la Webuild și a japonezilor de la IHI.

Turnurile aveau interiorul de numai 3×3 metri, ceea ce a dus la soluția de a lucra fără macarale, cu alpiniști și au construit scările pornind de sus în jos.

”Nu era semnal de telefon în turn, nu erau spații de depozitare, lucrai aducând cu scripeți materialele de la baza turnului – în plus ni s-a dat un termen de numai 2 luni pentru a le finaliza”, își amintește Domițian Covalciuc.

Pentru a se putea încadra in termen, s-a lucrat simultan cu patru echipe, câte una pentru fiecare turn.

Lucrarea la calea de rulare a podului, structura pe care se circulă, a presupus așezarea în poziție pentru sudură a 95 de tablieri, cât doi tablieri în fiecare zi, elemente de construcție care au dimensiuni de 25×20 metri și câte 250 de tone fiecare. 

Tablierii se ridicau la mijloc, pentru a fi fixați pe cablurile de susținere, de pe vapoare ancorate sub pod, pe Dunăre.

Lucrarea a început de la mijlocului podului și s-a mers spre capete, pentru a evita eventualele erori de întâlnire dacă s-ar fi pornit dinspre capete spre mijloc. Totul pe timpul nopții, pentru a se evita erorile de dilatare din pricina căldurii de peste zi.

Domițian Covalciuc: ”Interesant a fost că, având experiența unor lucrări din Turcia, noi montam un tablier in numai 2 ore și nu în 4 ore, cum era norma. Și totul a fost perfect, cu toate normativele îndeplinite și verificările făcute de japonezi. Așa că in loc de 45 de zile, am terminat în 42.”

Mai apoi au executat și podul de sub pod – un pod tehnic de depozitare, pentru sistemul de răcire și de ventilație și sistemele de control, o zonă de trecere pentru execuția activităților de supraveghere și verificare.

La acest moment, AVINCI încă lucrează la podul de la Brăila, având în derulare trei care se vor finaliza în luna iulie a acestui an.

  • CUM A FOST LA AEROPORTUL IAȘI

Al doilea aeroport din țară ca suprafață, peste 30,000 de metri pătrați, a fost construit de austriecii de la STRABAG, cu subcontractor o cunoștință mai veche de-a lor – AVINCI.

”Am avut avantajul că, pe lângă montaj de structuri metalice, cunoaștem și montajul cu plăci prefabricate din beton – solutia aleasă la T4, după ce s-a scumpit oțelul foarte mult și s-a renunțat la varianta inițială cu structură metalică”, ne precizează Domițian Covalciuc.

Alte provocări deosebite și aici – 4 furnizori diferiți de prefabricate, frontul de lucru pe 10 mii de metri pătrați, mai multe fronturi de lucru simultan, zăpadă, frig, condiții neprielnice pentru lucrul cu betonul. Lucrarea la montajul a peste 30,000 de metri pătrați de prefabricate a demarat la 1 noiembrie și s-a încheiat la 5 ianuarie.

După care au AVINCI a continuat cu partea de structuri metalice, copertine si tot ce este metal. 

”Totul proiectat, fabricat, montat de către echipa noastră, după care am preluat partea de închideri de pereți și zona de acoperiș, totul complet făcut de noi, cu toate anexele, culoarele și avionbridge-urile”, ne spune Domițian.

  • CE S-A ÎNTÂMPLAT LA AEROPORTUL CRAIOVA

O altă lucrare dificilă, desfășurată pe aproape 13,000 de metri pătrați, AVINCI fiind de această dată subcontractori ai firmei Erbașu.

”La Craiova, noi am făcut din imposibil, posibil. Asta a fost cea mai mare provocare. Când toată lumea spunea că nu se poate, când toată lumea spunea că numai probleme sunt, am reușit. Și iarăși condiții ca în prag de iarnă. Am început la 1 octombrie și pe 10 decembrie am finalizat montajul tuturor prefabricatorilor de lucru de jur-împrejurul clădirii.

„Și Craiova, și Iașul, toate s-au făcut pe timp friguros. Unde nu se mai usca vopseaua, unde nu mai puteai să faci niște operații de sudură că temperaturile erau scăzute sub 5 grade. La fel, logistica era extrem de impresionată, lucrări uriașe”, ține să menționeze Domițian Covalciuc, directorul executiv al AVINCI.

 ”Coperturile sunt relativ simple, ușoare de făcut – ne spune Domițian – dar capetele și arhitectura, mai complexe – e una dintre arhitecturile futuriste, cu niște curburi spațiale, tridimensionale, la care trebuie să fii foarte priceput ca să-ți iasă.”

CE URMEAZĂ?

De doi ani de zile, AVINCI s-au extins pe piața europeană, având acum câte două lucrări și birouri Elveția și Germania. Firmele Webuild și IHI, care i-au ales ca subcontractor pentru podul de la Brăila, au decis să-i solicite pentru o lucrare similară din Norvegia.

”Provocările în Europa sunt mari – am găsit peste tot echipe foarte bune venite din Est, companii foarte bune. Și nu din România – ci din Albania, din Polonia, din Croația, din Slovenia. Deci echipe de ”metaliști” foarte bune,” subliniază Domițian Covalciuc, directorul executiv și unul dintre cei doi proprietari ai firmei. În prezent, firma AVINCI este implicată în lucrări pentru finalizarea noului terminal al Aeroportului Internaţional Craiova şi în construcţia noii fabrici din Miroslava, Iași, a celor de la Misavan şi Quimicas Quimxel SL (Spania).

CIFRELE FIRMEI

  • 2020 – venituri de 4 milioane de euro 
  • 2021 – venituri de 6 milioane de euro
  • Venituri de 8 milioane de euro
  • 2023 – 13,2 mil. euro, 60% provenite numai din montaj – profit 500,000 euro, cu o creştere a acestor indicatori de 67,5%, respectiv 116,6% în 2023.

Cifra de afaceri si personalul s-au triplat în 3 ani.

Dacă în 2020 aveau 40 de angajați, în 2023 firma a atins cifra de 120 de angajați. Au angajat și ingineri și sudori srilankezi – pentru doi dintre ei, cu care lucrează de peste 5 ani, firma se zbate pentru a le obține rezidența, pentru a-și putea aduce și familiile.


Pentru că revista noastră urmărește și creșterea educației antreprenoriale, solicităm investitorilor și liderilor cu experiență din business idei, sfaturi, îndrumări pentru cei care-și doresc să înceapă activitatea antreprenorială:

CUM IȚI ALEGI UN OM PENTRU ECHIPA TA? TREI LUCRURI LA CARE TE UIȚI CU ATENȚIE

DOMIȚIAN COVALCIUC, Director Executiv AVINCI:

  1. Când angajez un manager, un top manager, si care relationează foarte mult cu mine, primul lucru la care mă uit este chimia între noi. E un lucru pe care mă bazez fantastic de mult. Chimia înseamnă cum relaționează cu mine, dar cum relaționează și cu subordonații.
  2. Mă interesează foarte mult dacă este strateg și are un plan de acțiune sau e pur și simplu un executant. Îmi plac oamenii care sunt ”Gică Contra”, pentru că ei sunt cei care imi dau o altă perspectivă a lucrurilor. Una pe care poate nu o văd.
  3. Mă interesează experiența anterioară aplicativă. De multe ori, în interviuri, pentru top management, dar și de middle management, îmi place să provoc jocuri – studii de caz. 

De curând am angajat șeful departamentului juridic. Mie nu-mi trebuia un jurist care să știe legislația foarte bine, ci mie îmi trebuia un șef peste juriști care să poată să gestioneze relația contractuală atât în aval, cât și în amonte. Și atunci, ca să pot testa experiența colegului meu, care e acum cu noi, am lansat un joc – un test sub presiune.

I-am pus la dispoziție un contract cu multe greșeli, special făcute, doar ca să văd dacă are abilitatea de a le identifica și de a le putea corela de pe pagina 1, pe pagina 3, într-o situație de supratensiune, pentru că eram într-un interviu. Și am rămas surprins, după testul sub presiune care a durat un sfert de oră, stând cu el fața în față, s-a descurcat excelent.


DIN PORTOFOLIUL DE LUCRĂRI AL FIRMEI

Lucrări parțiale sau totale mai deosebite, executate de AVINCI:

  • Iulius Mall Suceava
  • Palas Mall Iași
  • Parc logistic Solo Iași (Oresta)
  • Openville Timișoara
  • Fabrica de biciclete Timișoara
  • Sala Polivalenta Oradea
  • Sala Polivalenta Tulcea
  • Ana Tower București

ECHIPA AVINCI

  • Ciprian Covalciuc, Director General
  • Domițian Covalciuc, Director executiv
  • Vlad Covalciuc, Director Operațional
  • Sicoe Silviu- Director tehnic
  • Andrei Juverdeanu, Director Vânzări
  • Loredana Juverdeanu, Director de Producție
  • Oana Jianu, Director Financiar
  • Iovanka Corvin, Director Export
  • Mihaela Rusu, Director resurse Umane

BOTOȘANI / FORMENS: De neînchipuit – 150.000 de haine bărbătești făcute anual la comandă

FORMENS din Botoșani este o investiție franceză, cu peste 750 de angajați, ce funcționează în sistemul Made To Measure (făcut pe măsură) sau producții de loturi mici Ready To Wear, din anul 2010 și este lider european la distanță pe această nișă. Produce de două ori mai mult decât firma aflată pe locul următor, dintr-un număr de 10 competitori la nivel european, din Polonia, Cehia, Portugalia, Anglia sau Italia.

Citește articol »

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.