fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

EDITORIAL: Un proiect mai mult decât necesar. O viziune și o confesiune.

Un proiect mai mult decât necesar. O viziune și o confesiune.

Am în minte acest proiect de peste 3 ani. Ideea unui proiect multimedia care să facă vizibilă partea întreprinzătoare, creativă, dinamică și plină de succes a regiunii Moldova, zonă aflată pe nedrept într-un deficit de percepție, o consideram mai mult decât necesară a fi pusă în practică.

În plus, problemele economice regionale, blocajele de dezvoltare, discrepanțele de bunăstare dintre regiuni care plasează Moldova în finalul tuturor clasamentelor, eventualele soluții care pot veni dinspre specialiștii din zonă – toate acestea trebuie impuse pe agenda națională pentru a fi discutate, analizate și transformate în politici publice sau programe naționale.

Fac recurs la chestiunea autostrăzilor din Moldova – cu ani în urmă, în 2018, m-am aflat grupul de 6-7 oameni care au declanșat scandalul național privitor la infrastructura din Moldova. Proteste, delegații la Iohannis în Parlament, promovarea subiectului pe toate canalele – acum, tema este așa de bine înfiptă în agenda publică, încât este im­posibil de eludat sau eliminat.

Același lucru ar trebui să se întâmple și cu dezvoltarea Moldovei.

Avem probleme majore iar diferențele de dezvoltare dintre regiunile din România cresc și nu scad.

Nu există nici o politică guvernamentală care să închidă această falie ce se tot lărgește, cu potențiale efecte sociale și politice, deși România ar putea lua cu ușurință exemplul polonez.

Programele naționale PNRR, POR și „Anghel Saligny“ lucrează din plin pentru creșterea diferențelor, după cum vom arăta și materialele din site și revistă și vom reveni pe larg pe subiect.

Zona are paradoxurile ei, cu cauze și interne și externe – vezi cele mai de succes firme antreprenoriale românești, care domină autoritar piața internă, toate din Moldova – ALTEX, Iulius Group, Dedeman, UMB, Electra, Merlins etc. – care impun și cei mai mulți miliardari în euro români dintre toate regiunile, dar avem și numărul cel mai mic de IMM la mia de locuitori din țară.

Era deci nevoie de un proiect editorial regional, cum este MOLDOVA ECONOMICĂ – care include o revistă interactivă trimestrială, un website www.moldovaeconomica.eu, un newsletter săptămânal și un podcast – pentru a scoate la iveală, a examina în detaliu problemele de dezvoltare ale zonei, pentru a afirma public partea de succes antrepreno­rial din Moldova, pentru a genera eveni­mente relevante de business și educație.

Pregătim, spre exemplu, un eveniment major, la Iași – prezentarea oportunităților de afaceri din regiune, a unei Carte de Investiții, în fața consilierilor economici ai ambasade­lor din România.

Proiectul MOLDOVA ECONOMICĂ are la bază o nouă viziune economică ce susține că, într-un viitor apropiat, nu mai mult de 5-7 ani, regiunea Moldovei, la care se va adăuga și Republica Moldova, au toate șansele de deveni împreună noua zonă emergentă economic a Europei.

Cu două autostrăzi, una de la est la vest (Odesa-Chișinău-Iași-Tg Mureș) și una de la sud la nord, cu deschiderea clasicei rute comerciale Grecia-Marea Nordului prin Moldova și Ucraina, evitată până acum din pricina confuziei politice de la Kiev, cu 2 aeroporturi medii (Iași + Chișinău) plus alte trei mai mici, cu 6 universități și o populație de aproximativ 7 milioane de oameni – cele două Moldove vor fi foarte interesante investițional. Firește, condițiile principale de îndeplinit – finalizarea războiului cu liber­tatea Ucrainei de a urma drumul european și al Republicii Moldova de a-l continua.

Ar fi pentru prima dată în istoria Moldovei când zona nu ar mai fi una de graniță, de frontieră, marginală – având ca vecini ori tătarii, ori rușii. Ar fi pentru prima dată când am ieși din izolarea geografică și geopolitică.

O șansă unică. Pe care trebuie să o înhățăm cu ambele mâini, să nu ne scape.

……………………………………………………….

Află și cât de bogată/săracă era Moldova la Unirea Principatelor. Vei avea o surpriză.

A FOST MOLDOVA SĂRACĂ DINTODEAUNA?

Astăzi nu mai putem vorbi de dezvoltare regională dirijată centralist

În opinia prof.univ.dr. Andrei Ștefan Neștian, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, politicile economice de dezvoltare regională trebuie construite prin contribuția mai multor actori: Guvernul României, ADR Nord-Est, Consiliile Județene, Primăriile, Camerele de Comerț și Industrie, marile companii din regiune etc.

Citește articol »

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.