fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

DE CE SĂ INVESTEȘTI ÎN MOLDOVA. Situația parcurilor industriale din regiune

Iașul are numai 3 parcuri industriale, din totalul de 114 din toată România. Clujul are 11 parcuri industriale

Parcul de la Lețcani a întârziat 6 ani


De șase ani, Iașul figurează în hârtiile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu trei parcuri industriale.
Asta în timp ce județul Prahova are 16 parcuri industriale, Clujul 11, Brașovul are 10, Bihorul 8 și județul Timiș deține 7 parcuri industriale, potrivit ultimelor actualizări ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (din 8 aprilie 2024).
În total, în România există la acest moment, cel puțin pe hârtie, 114 parcuri industriale.
În realitate, la Iași doar două parcuri industriale sunt funcționale, parcurile industriale I și II de la Miroslava, în timp ce Parcul Industrial Iași (Lețcani) a defilat până acum prin raportările ministeriale și județene doar cu titlul de parc industrial.
S-a semnat ordinul de începere pentru parcul industrial de la Holboca, ce va avea o suprafață de 35 de hectare, și suntem cu studiul de fezabilitate în lucru pentru cel mai mare parc pe care îl vom avea, la intersecție de celor două autostrăzi, la Pașcani, A7 și A8, pe 65 hectare“, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
Și la Pașcani se are în vedere un parc industrial, pentru că, situat la intersecția autostrăzilor A7 și A8, Pașcani ar putea deveni un important centru industrial.
Discuțiile privind proiectul parcului industrial de la Lețcani au început în perioada 2012 – 2016, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației publice a eliberat titlul de Parcul Industrial iași pentru Lețcani în 2018.
De atunci, administrațiile județene nu au reușit să pună pe picioare acest parc.

Cum arată distribuția parcurilor și platformelor industriale în regiunea Moldovei. Dacă la acest moment, regiunea are aproximativ 200 de hectare de parcuri industriale, dezvoltările preconizate vor duce suprafața parcurilor industriale la peste 500 de hectare in urmatorii 3-5 ani.

O firmă cu un angajat are acum în grijă parcurile industriale

La Lețcani avem contract de lucrări cu Iasicon. Imediat ce recepționăm am vrea să fim gata cu localizarea parcelelor pentru investitori. Administratorul, SC Iasi Industrial Parc SRL, se va ocupa de acest lucru. Ne dorim să lucrăm mai degrabă pe producție decât pe logistică“, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă.
Despre întârzierile mari apărute la dezvoltarea Parcului Industrial Iași (Lețcani) am vorbit cu Laurențiu Rădulescu, director SC Industrial Park SRL, compania care va administra atât parcul industrial de la Lețcani, cât și cele aflat în acest moment în faza de vis, de la Holboca și Pașcani.
Compania de autostrăzi ne-a întârziat 3 ani și ceva. Am fost nevoiţi să dezmembrăm suprafaţa de teren. A trebuit să reluăm toţi pașii. Proiect tehnic, studii de fezabilitate. Am preferat să facem pe o bucată mai mică și să facem ceva, decât să nu facem nimic acolo: pentru parcul Lețcani era prevăzută o suprafață de vreo 30 de hectare de teren. În studiul inițial de fezabilitate al autostrăzii A8 pe o bucată din această suprafață a parcului industrial figura breteaua de legătura între E585 și traseul viitoarei autostrăzi. În noul studiu, autostrada nu mai trece pe acolo. În momentul în care va fi finalizat acest studiu de fezabilitate al autostrăzii A8 va fi ridicată sarcina pe o suprafaţă de 13,6 hectare“.
În aceste condiții, spune Laurențiu Rădulescu, parcul de la Lețcani va fi compus din două parcuri industriale lipite. Primul, pe o suprafață de circa 18,6 hectare, va fi dat în folosință în acest an.
Potrivit lui Costel Alexe, investitorii interesați să devină chiriași ai parcului sunt de trei ori mai mulți decât ar putea să acomodeze Lețcaniul pe suprafața disponibilă pentru acest parc. Industria bate insistent la porțile Iașului, dar până acum, în zadar.
În momentul în care vor începe licitațiile pentru parcelele din parcul industrial, când se vor depune ofertele, acestea vor fi evaluate pe baza unui punctaj. Iar puncte mai multe vor obține cei care vor veni cu activități de producție. Suma pe care intenționează să o investească și numărul de muncitori pe care îi angajează vor fi, de asemenea, criterii importante de departajare.
La Holboca se lucrează la studiul de fezabilitate. După aceea, se va porni dosarul pentru a obține titlu de Parc Industrial de la Ministerul Dezvoltării. Sper să se întâmple până la sfârșitul anului. La Pașcani la fel. Pașcaniul are o poziție extrem de favorabilă, pe acolo vor trece și A7 și A8
“, a mai spus administratorul Parcului Industrial Iași.

La Parcul Industrial Miroslava se lucrează la încă 14 capacități de producție

SC Industrial Park SRL, compania înființată în urmă cu zece ani special pentru administrarea parcului de la Lețcani, avea anul trecut un singur angajat. Cifra de afaceri, firesc, era de zero lei, iar pierderea înregistrată era de 127.000 lei (mai mică totuși decât în 2022, când pierderea a fost de 154.176 lei).
În schimb, Miroslava Industrial Parc SRL, înființată în urmă cu nouă ani, a înregistrat în 2023 aproape un milion de lei cifră de afaceri și profit de 202.461 lei, cu 4 angajați.
Nici acestea nu sunt sume mari, având în vedere faptul că parcul industrial Miroslava funcționează și găzduiește deja unele dintre cele mai de mari/de succes businessuri din Județul Iași (Phinia, Electra, Misavan sunt câteva dintre acestea).
În Parcul Industrial Miroslava I sunt 15 șantiere deschise. Dacă îl scădem pe acesta (noua fabrică inaugurată de Misavan marți, 2 iulie), rămân 14. Până la urmă, ca administrator al Parcurilor Industriale, scopul meu este să mă asigur că aceste două parcuri industriale devin funcționale“, a declarat Cristian Antoniu, administratorul parcurilor industriale din Miroslava.

Industria vine la Iași pe autostradă și are ca țintă parcurile industriale

Diagonala dezvoltării în România
Se poate observa cu ușurință o diagonală a dezvoltarii plecând dinspre Dobrogea – Brașov – Oradea, diagonala cu cele mai multe parcuri tehnologice și cu cele mai mari suprafețe ale acestora. Această diagonală se suprapune peste infrastructura mare, reprezentată de autostrăzi. Este o hartă ce ne arată simplu și clar: ai autostrăzi, ai dezvoltare.
Companiile mari vin pe autostrăzi
Ca și în harta de mai sus, și în aceasta se poate observa că industria și investitorii au urmat traseele autostrăzilor, dorind să fie cât mai aproape de accesul la acest tip de infrastructură.

Hărți realizate de George Țurcănașu, specialist în dezvoltare teritorială, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.