Aproximativ 266.600 de societăți cu participare străină la capital au fost înființate la nivelul întregii țări în perioada 1991-2023, doar 6,1% dintre acestea în județele Moldovei.
Numai 16.286 de firme cu capital străin în Moldova
Potrivit celor mai recente date publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), 16.286 de firme cu participare străină la capital figurează, cumulat, în județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Galați și Vrancea, în intervalul menționat.
Cele mai multe sunt în Muntenia, 145.535, grație polului de putere economică București-Ilfov, iar județele Transilvaniei „punctează“ cu 42.709 unități economice de acest fel, obținând argintul.
Ultima poziție a podiumului este adjudecată de către Banat, care regiunea istorică ce cuprinde județele Timiș și Caraș-Severin fiind creditată, de către ONRC, cu 20.549 de firme cu participare străină la capital înființate în perioada 1991-2023.

Crișana, cu județele Arad și Bihor, devansează Moldova, fiind pe locul patru între regiunile istorice ale României după acest indicator, cu un scor de 18.276 de societăți.
În spatele Moldovei sunt Dobrogea, cu 9.442 firme cu participare străină la capital, Oltenia – 7.305, iar ultima poziție îi revine regiunii istorice maramureșene, cu 6.448 firme.
Aceste investiții sunt considerate motoare stabile ale creșterii economice

„Investițiile străine joacă un rol crucial în dezvoltarea economiei globale, fiind cea mai importantă sursă de finanțare externă pentru economiile țărilor, indiferent de nivelul de dezvoltare. Aceste investiții sunt considerate motoare stabile ale creșterii economice datorită relației pe termen lung pe care o stabilesc între investitori și țările gazdă, facilitând fluxurile de capital străin și reprezentând un obiectiv important pentru orice guvern“, explică prof. univ. dr. Radu Ciobanu, originar din Neamț, cadru didactic la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
În general, investițiile străine directe au un impact semnificativ asupra economiilor, contribuind la creșterea productivității:
- prin transferul de know-how,
- tehnologii noi,
- abilități de marketing și management.
Ele facilitează progresul tehnologic și dezvoltarea economică, stabilind relații pe termen lung între economii diferite.
Într-un mediu politic stabil, investițiile străine pot fi un factor esențial pentru evoluția societăților locale și poate îmbunătăți competitivitatea țării gazdă.
„Investițiile străine directe reprezintă o sursă importantă de finanțare externă pentru creșterea durabilă și stabilă a unei economii, în special în țările în curs de dezvoltare. De asemenea, în comparație cu împrumuturile bancare care implică costuri pe termen lung și dobânzi, investițiile străine sunt considerate resurse financiare stabile, accesibile chiar și în perioade de criză financiară“, adaugă profesorul Radu Ciobanu.
Numai 2,8% din totalul capitalului străin intrat în țară a ajuns în Moldova
După valoarea capitalului social subscris al societăților cu participare străină la capital înființate în cei 22 de ani, Moldova a atras doar 2,8% din totalul investițiilor străine directe, puțin peste 2,9 miliarde de euro, indicator reprezentând, prin comparație, doar 45% din cuantumul Transilvaniei în aceeași perioadă.
„Regiunea de Nord-Est este caracterizată de o pondere a investițiilor străine directe redusă, în principal din cauza calității infrastructurii locale, un aspect care izolează regiunea de celelalte regiuni și, implicit, de activitățile care implică transportul pe distanțe lungi“, potrivit studiului EY Attractiveness Survey România, intitulat Cum putem reconstrui România prin investiții?
Muntenia deține supremația și la acest capitol, cu o valoare totală a capitalului social subscris al societăților cu participare străină la capital din județele componente care depășește 34,4 miliarde de euro.
Spre deosebire de topul bazat pe numărul de firme, în cel realizat după criteriul totalului investițiilor în capitalul social subscris, Moldova depășește Banatul (2,2 miliarde de euro) și Crișana (2 miliarde euro), fiind pe locul trei. Județele Olteniei au reușit să atragă cumulat, în intervalul 1991-2023, suma de 1,8 miliarde de euro.
„Analizând investițiile străine din România, observăm că regiunea Moldovei atrage un nivel relativ scăzut de resurse financiare din exterior. Principalele motive ale acestui nivel sunt, din punctul meu de vedere, atât depopularea masivă survenită în ultimii 30 de ani, cât și lipsa infrastructurii esențiale din aceste zone,“ consideră prof. univ. dr. Radu Ciobanu.

Potențial ridicat în viitor
Chiar dacă investitorii sunt reticenți în a plasa capital în această zonă, există un potențial destul de ridicat pe viitor.
Forța de muncă bine educată și relativ ieftină poate atrage investiții în diverse sectoare de activitate, mai ales în sectorul tehnologic.
„Cu toate acestea, investițiile străine în Moldova sunt încetinite de instabilitatea politică și birocrația excesivă. Îmbunătățirea climatului investițional prin reforme structurale și modernizarea infrastructurii sunt necesare pentru a stimula investițiile străine și a valorifica pe deplin potențialul economic al regiunii“, consideră prof. univ. dr. Radu Ciobanu.
Ce spun investitorii străini?
„Moldova Economică“ a discutat cu mai multe asociații profesionale care reunesc investitori străini în Români, pe baza datelor de mai sus, despre principalele motive pentru care regiunea Moldovei atrage atât de puțin capital străin în comparație cu alte regiuni ale României.
De asemenea, antreprenorii din străinătate cu operațiuni în țara noastră au fost întrebați:
- Care este potențialul economic al Moldovei și care sunt principalele obstacole sau provocări în calea investițiilor străine în această regiune.
- Ce rol poate juca infrastructura în atragerea investițiilor străine în Moldova?
- Există planuri de dezvoltare a infrastructurii care ar putea spori atracția pentru investitori?
- Cum vedeți evoluția potențială a investițiilor străine în Moldova în următorii ani?
- Există tendințe sau schimbări în politicile economice regionale care ar putea influența acest lucru?
Acestea sunt întrebări la care am încercat să aflăm răspunsuri contactând, spre exemplu, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).
„Companiile germane sunt prezente în toate regiunile țării, cu precădere în centrul și vestul țării. Dar nici zona de nord-est nu a fost ocolită – mai ales în județele Iași, Bacău și Suceava prezența companiilor germane se face simțită.
AHK România, în calitate de reprezentanță oficială a economiei germane în România, face permanent eforturi de a atrage noi investiții germane și a dezvolta relațiile comerciale bilaterale.
De asemenea colaborăm cu instituții și organizații din zonă, pe care le-am implicat în proiectele AHK. Astfel, la cel mai mare târg european de investiții imobiliare, Expo Real München, de exemplu, am avut alături de noi în standul României orașul Iași și Parcul industrial și tehnologic Siret.
Avem de asemenea o colaborare strânsă cu orașul Siret și desigur suntem în continuare deschiși la alte proiecte comune care să ducă la dezvoltarea de nord-est a țării“, au răspuns oficialii Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.
Până acum, investițiile mari nu au avut nevoie de infrastructură rutieră
„Din punctul meu de vedere, modernizarea rețelei de transport va putea facilita conectivitatea internă și externă a regiunii. Trebuie remarcate și investițiile în infrastructura de telecomunicații și în internet de mare viteză care au putut atrage în ultimii ani investiții în sectorul IT și tehnologic,“ a conchis profesorul de economie Radu Ciobanu.
Evoluția investițiilor străine în regiunea Moldovei în perioada următoare va depinde în mare măsură de stabilitatea politică și eficiența măsurilor fiscal-bugetare. Implementarea cu succes a acestor reforme va contribui la îmbunătățirea climatului investițional și va spori încrederea investitorilor.
Investițiile sunt în scădere
Față de anul 2022, când au fost investiții străine directe de aproximativ 10 miliarde de euro, în 2023 ponderea a scăzut, ajungându-se la o sumă totală investită de numai aproximativ 6 miliarde de euro.
Investiţiile directe ale nerezidenților în România în prima lună din 2024 au însumat 583 milioane de euro, în scădere cu 2,2% comparativ cu luna similară din 2023, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
„Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 583 milioane de euro (comparativ cu 596 milioane euro în luna ianuarie 2023), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 697 milioane de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de -114 milioane de euro“, se menționează într-un comunicat al BNR.
Este o regiune izolată
„Regiunea de Nord-Est este caracterizată de o pondere a investițiilor străine directe redusă, în principal din cauza calității infrastructurii locale, un aspect care izolează regiunea de celelalte regiuni și, implicit, de activitățile care implică transportul pe distanțe lungi“, potrivit studiului EY Attractiveness Survey România, intitulat „Cum putem reconstrui România prin investiții?“.