fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

Cum faci să nu-ți sară din barcă angajații când marea devine agitată

Satisfacția angajaților la locul de muncă și impactul asupra climatului organizațional

Care sunt așteptările noastre în raport cu locul de muncă? De ce contează pentru angajator? Cum îi influențează afacerea? Iată câteva întrebări la care ne-am propus să răspundem în cele ce urmează în încercarea de a determina care este legătura între satisfacția angajaților și performanța unui business.

Pentru unii angajați răspunsul la întrebarea „Cum arată jobul ideal?” înseamnă descoperirea şi urmărirea unei pasiunii, în vreme ce alţii consideră că locul de muncă perfect este definit de uşurinţa prestării lui şi recompensa de natura financiara primită.

De-a lungul timpului, însă, studiile au arătat că nu doar urmărirea pasiunii sau a remuneraţiei îl face fericit pe angajat, ci un cumul de factori externi şi de nevoi psihologice satisfăcute, iar în acest context, misiunea angajatorului, de a îşi mulţumi angajatul, devine din ce în ce mai complexă.

Din perspectiva psihologiei muncii, motivaţia este definită ca sumă a energiilor interne şi externe care iniţiază, dirijează şi susţin un efort orientat spre un obiectiv al organizaţiei, care va satisface simultan şi trebuinţele individuale (Robbins, 1998).

Aşadar, relaţia motivaţie-satisfacţie la locul de muncă joacă un rol important în cadrul fiecărui job, iar dacă nu există, este cel mai bun motiv pentru renunţare și lipsă de productivitate.

39% din capacitatea de muncă este atribuită unui grad înalt de satisfacţie la serviciu

Așa cum arată numeroase studii, performanţa organizaţiei este strict legată de satisfacţia angajaţilor. Respectiv, 39% din capacitatea de muncă este atribuită unui grad înalt de satisfacţie la serviciu.  Ca şi beneficii directe pentru companie, cu cât angajații sunt mai mulțumiți de jobul lor, cu atât se îmbunătățește gradul de retenţie a  angajaţilor, creşte productivitatea, se reduc costurile de recrutare şi formare a personalului, crește calitatea produselor sau serviciilor ce vor contribui la satisfacţia şi loializarea clienţilor companiei.

Pentru angajaţi, aceasta presupune să lucreze din plăcere, o atitudine pozitivă faţă de provocările aduse de locul de muncă, dar mai ales o sănătate psihică şi o stare de bine generală, care contribuie, în cele din urmă, la imaginea companiei în exterior.

În general, analiza gradului de satisfacție al angajaților te poate ajuta:

 • Să cunoști mai bine situaţia din cadrul companiei.
 • Să controlezi constant stadiul activităților.
 • Să aduci îmbunătăţiri în timp real și în conformitate cu necesităţile pieţei.
 • Să sporești randamentul angajaţilor și să crești productivitatea.
 • Să preîntâmpini fluctuația de personal.
 • Să ai produse mai bune și competitive.

Ultimele cercetări în domeniu indică faptul că angajații fericiți sunt cu 10-12% mai productivi față de cei care nu sunt mulțumiți de locul de muncă. La nivelul companiei, acest lucru se traduce printr-o rată mai mare de retenţie şi profit.

Care sunt elementele esențiale de analiza satisfacției angajaților?

 1. Satisfacția în raport cu jobul avut: Pentru a se simți împliniți, oamenii trebuie să trăiască un sentiment de mulțumire și placer în raport cu activitățile lor zilnice.
 2. Satisfacția în raport cu relațiile de muncă:  Raportul relațiilor între colegi poate influența modul în care acționează un angajat.
 3. Satisfacția în raport cu managementul: Dacă angajații nu cred că sunt „conduși” eficient sau nu au încredere în manageri, le va fi greu să se simtă împliniți cu ceea ce fac.
 4. Satisfacția în raport cu clientul final: Este important ca echipa să știe că munca ei contează. Știind că alții sunt la rândul lor mulțumiți de produsul sau serviciul la care ai contribuit influențează pozitiv evoluția anagajaților.

Orice angajator, care își apreciază salariații, le cere constant feedback şi ia în considerare (în unele cazuri chiar acţionează) propunerile sau eventualele nemulţumiri. În acelaşi mod, ideal, angajatul comunică persoanelor din management sau cu putere de decizie cât mai deschis ce anume îşi doreşte sau cum ar îmbunătăţi modul de lucru sau procesele interne, pentru un grad ridicat de mulţumire în relaţia acestora.

Şi, totuși, care sunt factorii care determină un grad ridicat de satisfacție la muncă?

Conform unui studiu realizat de SHRM (Society for Human Resource Management) în 2015, topul celor mai întâlnite cerinţe ale angajaţilor în raport cu satisfacţia la locul de muncă se prezintă astfel:

 1. Respectul angajatorului. Cel mai important factor corelat cu satisfacţia la locul de muncă îl reprezintă respectul angajatorului faţă de angajaţii de toate nivelele, peste 67% din angajaţi considerând că un angajator care nu îşi tratează egal angajaţii nu este unul la care să îşi dorească să continue să lucreze.
 2. Cultura organizaţională şi apartenenţa la valorile acesteia. Cu toate că angajaţii oferă destulă însemnătate veniturilor personale de la sfârşitul lunii, al doilea cel mai important factor care contribuie la satisfacţia lor îl constituie cultura organizaţională şi apartenenţa la aceasta. Nevoia de confirmare a credinţelor şi aspiraţiilor comune, precum şi aprecierea respectării acestor valori contează mult pentru angajatul modern.
 3. Câştigurile, financiare sau complementare. Beneficiile, în totalitatea lor, au ocupat a treia poziţie în topul factorilor importanţi pentru angajaţi, cu o pondere de peste 60% considerându-l foarte important. De apreciat este faptul că nu doar salariul reprezintă un factor motivator, ci şi beneficiile oferite de angajator: asigurare medicală, asigurare de viaţă, beneficii pentru persoanele în întreţinere (grădiniţă, bonusuri la naşterea unui copil), abonament la sală, ieşiri în oraş sponsorizate de firmă, şamd.
 4. Stabilitatea. Siguranţa locului de muncă ocupă locul patru în topul realizat de acelaşi studiu, urcând de pe locul cinci, în 2014, antrenat şi de schimbările condiţiilor economice prezente. 58% dintre respondenţi au considerat că este foarte importantă stabilitatea locului de muncă ocupat, cu toate că în cazul unei insatisfacţii repetitive ar renunţa la această siguranţă.
 5. Demonstrarea abilităţilor şi încrederea managementului. Locul cinci este dezbătut între oportunitatea de a îşi demonstra cunoştinţele şi abilităţile şi încrederea între angajaţi şi management. Cât de confortabilă este comunicarea internă, cum se simte în raport cu superiorii şi colegii contează mult pentru peste 55% dintre respondenţi, iar valorificarea cunoştinţelor acestora şi evoluţia pe scara ierarhică a companiei adună aceaşi proporţie de respondenţi.

Atenția la nevoile angajaților nu este un moft al secolului curent. Cu cât reușiți din timp să stabilit din timp un protocol în acest sens, cu atât veți crește șansele de a păstra în companiei oameni loiali și dedicați care nu vor sări din barcă atunci când marea va fi puțin agitată.

Foto credit: pexels.com

Capcanele promovării experților în poziții de leaderi. Nu confirmă sau confirmă prea greu

Nu spun nimic nou atunci când afirm că IT-ul este moda momentului. Marile orașe au importante „insule” de IT, dezvoltatorii din imobiliare își construiesc planurile de afaceri pe dezvoltarea IT-ului, părinții își sfătuiesc copiii să se îndrepte spre IT. Toate astea, perfect de înțeles. Ce se întâmplă în interiorul industriei IT, privind dinspre pasionații performanței organizaționale?

Citește articol »

În vremuri tulburi, investește în tine!

Te îndemn ca în vremuri tulburi  să investești în dezvoltarea ta! Orice sportiv de performanță se antrenează temeinic în fața celor mai grele competiții – ori azi, mediul de business e suficient  de provocator ca să înțelegem ca nu putem bate pasul pe loc la acest capitol!

Citește articol »

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.