fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

Cum arată top 15 al firmelor din județele Moldovei

Clasamente realizate pe baza cifrelor de afaceri

IAȘI – județul cu cele mai turbulente modificări ale topului de la un an la altul

Dintre toate județele din Regiunea Moldovei, Iașul a fost în 2023 județul cu cele mai turbulente modificări din Top 15 cele mai mari firme după cifra de afaceri față de anul anterior.
Pe de o parte, Arcelormittal Tubular Products, compania care în 2022 ocupa a doua poziție între firmele cu cele mai mari vânzări din Iași nu a intrat în clasament, pentru că nu a depus bilanțul financiar. Acest lucru a făcut ca ocupantele locurilor 3-5 din topul celor mai puternice companii ieșene să urce câte o poziție în clasament.
În același timp, trei companii de top în 2022 au părăsit clasamentul: Proinvest Group (Producția de profile obținute la rece) a coborât de pe poziția 12 ocupată în 2022, pe locul 20, Fiterman Pharma (Fabricarea preparatelor farmaceutice) a coborât de pe locul 15, pe 22, iar Build Corp SRL, specializată în Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, a avut cea mai abruptă cădere, cu 27 de poziții, de pe locul 11 ocupat în 2022 în Top 15 cele mai mari firme din Iași, pe locul 38 în 2023.
Însă un salt și mai mare, dar în sens crescător, l-a făcut tot o companie de construcții: Daroconstruct SRL (Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale) a urcat de pe poziția 37 ocupată în 2022, până pe locul 7 din top 15 cele mai mari firme din 2023. Un avans important a înregistrat și compania specializată în Comert cu ridicata nespecializat, Consys International SRL (+13 poziții), de pe locul 23, pe 10.
În topul de anul trecut au mai intrat, pe locurile eliberate de companiile care au înregistrat cifre mai mici de afaceri decât în 2022 și Ava Star SRL – Prelucrarea și conservarea cărnii (+8 poziții, pe pe locul 20 în 2022, pe locul 12 în 2023), dar și Attrius Development (Activități de consultanță pentru afaceri și management, +6 poziții).
Dintre firmele care și-au menținut o poziție în top 15 de la un an la altul, doar două au ocupat în 2023 poziții mai îndepărtate de liderii clasamentului decât în 2022: Fertil Star SRL și Media Rom Group SRL au coborât fiecare câte opt poziții, ajungând pe locurile 14-15 din top 15 cele mai mari companii după cifra de afaceri înregistrată în 2023.

Cea mai mare creștere procentuală a cifrei de afaceri față de anul anterior a înregistrat-o Daroconstruct (+140%), iar cea mai mare scădere a fost cea a companiei Fertil Star (-31%).
Companiile de pe primele două poziții, care sunt și firmele ieșene cu cei mai mulți angajați, au avut cele mai mari reduceri de personal de la un an la altul (Phinia -10%, Amazon -11%).
Sectorul prelucrării și conservării cărnii este cel mai bine reprezentat în top 15 companii din Iași cu cele mai mari cifre de afaceri. Trei companii din acest domeniu sunt prezente în acest clasament.

BACĂU – jumătate din economia județului stă în 15 firme mari

Patru din cele mai puternice 15 firme din județul Bacău după cifra de vânzări realizată în 2023 sunt lideri de piață la nivel național pe domeniilor lor principale de activitate. E vorba de Dedeman, Nitramonia BC SRL, Pambac SA și Chimcomplex SA. Alte cinci companii din acest top ocupă locul al doilea la nivel național pe domeniile de activitate în care operează (Spedition UMB SRL, Intertranscomp Impex SRL, Agricultorul SRL, Aerostar SRL).

În domeniul „Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”, județul Bacău și-a adjudecat locurile 2, 3, și 4 la nivel național, prin firmele Spedition Umb SRL, SA & PE Construct SRL și Tehnostrade SRL. Toate aceste firme aparțin familiei Umbrărescu. „Capul” afacerilor cu construcții de drumuri și autostrăzi este o femeie – Mirela Umbrărescu. În total, cifra de afaceri realizată de cele trei companii ale familiei Umbrărescu a fost de aproximativ 8,8 miliarde lei (peste 1,7 miliarde euro)
Peste o treime din cifra de afaceri a Bacăului este realizată doar de firmele din top 15 deținute și administrate de trei familii: Pavăl, Umbrărescu și Guțu.

NEAMȚ – scădere cu 7,75% a cifrei de afaceri

Dacă economia Județului Neamț a avut în 2023 performanțe comparabile cu cele realizate de cele mai mari 15 firme din acest județ, atunci antreprenorii nemțeni au motive să fie îngrijorați. Față de anul anterior, companiile cu cele mai mari cifre de afaceri (Top 15) au avut, cumulat, o scădere cu 7,75% a cifrei de afaceri față de anul 2022, o reducere a profitului cu 9,5% și o diminuare a efectivului de salariați cu peste 10%.

SUCEAVA – cifre de afaceri în scădere

Cifra de afaceri a companiilor din Județul Suceava plasate pe primele 15 poziții după mărimea încasărilor realizate în 2023 a scăzut cu aproape jumătate de miliard de lei față de anul anterior. Dacă în 2022 primele 15 companii cu cele mai mari cifre de afaceri din acest județ însumau la finalul anului o cifră totală de afaceri de 7.255.267.910 lei, în anul următor totalul se reducea la 6,8 miliarde lei (o diferență de 450.911.055 lei).
În același timp, au scăzut și profiturile înregistrate de companiile din Top 15 Suceava (cu aproape 10,7 milioane de lei mai puțin în 2023 față de 2022)
A crescut însă numărul de angajați cu 11,43% față de anul anterior (de la 4.565 în 2022, la 5.087 în 2023), semn că antreprenorii suceveni erau totuși optimiști în ce privește evoluția afacerilor.
Șase din cele 15 firme de top din Suceava au ca obiect principal comerțul. Dintre acestea, cea mai sus plasata în topul național (locul 2 în România după cifra de afaceri) după obiectul principal de activitate este Valvis Holding Distribution, care se ocupă cu comerțul cu ridicata al băuturilor.

BOTOȘANI – firmele din top nu și-au schimbat pozițiile

Județul Botoșani este singurul din Regiunea Nord-Est în care Top 15 cele mai mari firme și-a păstrat în totalitate componența din 2022. Asta s-a tradus prin aproape un miliard de euro cifră de afaceri obținută de cele mai mari 15 firme din Botoșani (4,7 miliarde lei), un profit de 235,9 miliarde lei și un efectiv total de 3.978 de angajați.
Două companii din Botoșani sunt lideri în România în domeniile lor de activitate (Elsaco Electronic SRL în domeniul „Lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide” și ProAgro SRL pe Depozitări);
Alte trei companii ocupă locul secund la nivel național în domeniile lor de activitate (Electro Alfa Internațional în domeniul Fabricarea aparatelor de distribuție și control a electricității, Rolana Tex SRL, în Pregătirea fibrelor și filarea fibrelor textile și Formens SRL, în Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)

VASLUI – avans de aproape 20% a cifrei de afaceri

Carnea, în special cea de pasăre, pare să fie motorul economiei din județul Vaslui. Nu mai puțin de șase firme din 15 cu cele mai mari cifre de afaceri se ocupă cu creșterea păsărilor, cu prepararea hranei pentru animalele de fermă, cu prelucrarea și conservarea cărnii și cu comercializarea produselor de carne și preparate din carne.
În Vaslui, performanțele financiare cumulate ale celor mai mari 15 companii (după cifra de afaceri) dau de înțeles că 2023 a fost, în general, un an mai degrabă prielnic afacerilor. Cifra totală de afaceri a acestor 15 companii de top a fost de 3.351.383.369 lei cu peste jumătate de miliard de lei mai mare decât în 2022. Procentual, creșterea a fost de aproape 20% de la un an la altul.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.