fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

CHIȘINĂU / ELIRI: Cum poți produce un fir de cinci ori mai subțire decât firul de păianjen

ELIRI este o companie din Chișinău care produce componente miniaturizate de ultimă generație - cum ar fi microfire, nanofire, microbobine etc. - pentru producția de microprocesoare, dispozitive biotehnologice de navigare în corpul uman in vivo, componente pentru industria aerospațială și altele.
  • Firma a produs peste 50 de milioane de kilometri de microfire și nanofire pentru industrii de inaltă tehnologie
  • livrează bobine pentru biotehnologie de numai 1 mm
  • este unică la nivel mondial – un one-stop-shop pentru clienții care caută soluții în acest domeniu 

Ce este un nanofir?

Ce este un microfir (microwire) sau un nanofir și de ce este așa interesantă firma ELIRI?

Microwire/nanowire este un fir de diametru mic pentru fabricarea microbobinelor pentru dispozitive de măsurare și reglare.

Microfirele și nanofirele sunt obținute din diferite metale și aliaje: conductoare, rezistive, magnetice, semiconductoare acoperite cu izolație din sticlă, teflon sau polimide, cu un diametru mai mic de 1 micron până la zeci de microni, inclusiv din metale prețioase (Au, Pt, Ag etc.).

Ca să înțelegem mai bine cât reprezintă un micron, adică a mia parte dintr-un milimetru – firul de păianjen are 3 microni și este deci mai gros decât unele fire produse de ELIRI. Firul de păr uman are 100 de microni iar globulele roșii cam 7 microni.

De altfel, firma are și un record mondial neomologat – a obținut un fir din aur cu grosimea absolut incredibilă de numai de 0.6 microni și cu o lungime de 3 kilometri. Deci cam o cincime din grosimea unui fir de păianjen.

Firul de aur de 0,6 microni

Nu a fost un exercițiu pentru Guiness Book, care a refuzat omologarea pentru că era prea scump să producă un dispozitiv care să măsoare această reușită tehnologică, ci a fost comanda unui client care căutase mai mult de un an în intreaga lume o firmă care să facă posibilă o asemenea comandă.

Surprinzător, firma are o vechime de 64 de ani

Firma are o echipă multidisciplinară de cercetare, aproximativ 10 persoane, care combină capabilități unice și cele mai bune practici intersectoriale, de la electromecanică, electronică, chimie, fizică, magnetism aplicat și design industrial.

Surprinzător, ELIRI nu este o companie nouă, ci are o vechime de peste 64 de ani, fiind în vremea sovietică un institut de cercetare în electronică.

Dar acum, unicul acționar este Marcel Vârlan, absolvent de Politehnică și Stiințe Economice în București, cu alte diverse stagii de studii și lucru în Marea Britanie și SUA.

„Suntem o companie care-și dezvoltă in house atât tehnologiile și utilajele cu care fabricăm componentele cerute de clienți. Noi venim cu soluția cap coadă pentru problema clientului – de la dezvoltarea tehnologiei la producere, dezvoltarea unui prototip de utilaj, până la dezvoltarea întregii linii de producție și mass production”, ne spune Marcel Vârlan, proprietarul și CEO al firmei.

„Sinapse” pentru microprocesoare

ELIRI nu are competiție directă pe plan internațional – fiind singura firmă care poate oferi aceste soluții integrate, un tip de companie one-stop-shop pentru domeniul în care este specializată, iar clienții sunt de la startup-uri tehnologice la companii din top 10 mondial.

Nanofirele sunt folosite sunt și în cercetarea și dezvoltarea unei generații noi de microprocesoare iar recenta revoluție din industria de inteligență artificală a provocat o cerere uriașă de microprocesoare de ultimă generație, care urmăresc să mimeze funcționarea creierului uman. Prin urmare, aceste fire de grosimi microscopice au devenit extrem de necesare acestei industrii – începând de la senzori și până la ”sinapsele” ce leagă elemente ale microprocesorului ultraminiaturizat. 

Nanofirele sunt folosite și în noile cercetări care urmăresc realizarea conexiunii dintre computer sau diferite device-uri de înaltă tehnologie cu creierul uman – ca să luăm Neuralink a lui Elon Musk ca exemplul cel mai popular. 

Microbobină realizată de ELIRI de numai 2 mm lungime si 0,2 mm diametru – care are infășurate 1000 de spire de cupru

„Vrem să devenim un reper la nivel mondial”

ELIRI a ajuns acum într-un moment al dezvoltării proprii când este pregătită să facă un salt important.

„Avem acum câțiva clienți care sunt potențial interesați de a trece de la comenzi pentru cantități medii la comenzi foarte mari, noi le-am putea numi chiar uriașe. E vorba de milioane sau zeci de milioane de microbobine pe an, produse tehnologic avansate, cu diametre între 1- 5 mm, cu fire bobinate de 10 microni, sau chiar mai mici. Nu cred că sunt 5 companii în lume care pot face așa ceva, ELIRI este una dintre ele,” adaugă Marcel Vârlan.

Bobinele sunt componente miniaturizate folosite în diverse industrii – printre care și în domeniul microchirurgiei, pentru sisteme de navigare în corpul uman in vivo și pentru operații pe sistemul cardiovascular.

Marcel Vârlan: „Dacă reușim acest lucru, avem șansa ca ELIRI să se plaseze ca producător de bază pentru o industrie mondială, să fie un reper în acea industrie”.

Firma are o filială în București și își propune deschiderea într-un viitor apropiat a unei unități de producție la Iași.


LA CE FOLOSESC MICROFIRELE

  • cabluri pentru aplicaţii speciale (utilizare biologică, subacvatică, spaţială, medii toxice);
  • convertoare de măsurare a cantităților neelectrice (temperatură, presiune, viteză, forță, masă etc.);
  • convertoare inductive;
  • transformatoare, înfășurări ale motoarelor electrice;
  • dispozitive rezistive de înaltă rezistență, separatoare de înaltă tensiune;
  • complexe de nanostructuri filamentare;
  • electrozi.

CIFRELE GRUPULUI DE COMPANII ELIRI

Proprietar: Marcel Vârlan

75 de angajați

Cifra de afaceri: 1,5 milioane de euro.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.