Două provocări ne apar pomenite foarte des de către prietenii noștri din industria înaltei tehnologii.
Prima problemă – fluctuația personalului
Prima ar fi fluctuația personalului, situată peste nivelul altor domenii. Firesc, aș zice, data fiind cererea mult mai mare decât disponibilul pe acest segment al pieței muncii. Tratând simptomele, au apărut recrutorii specializați pe industria IT. Încă o dată voi spune, firesc.
Experiența ne spune să privim spre cauze și nu spre simptomatică. Să lucrăm asupra cauzelor, spre a nu repetă simptomele.
A doua problemă – abilitățile de leadership
A două provocare relevantă ce o regăsim cu mare frecvență este în zona abilităților de leadership.
Cu ceva vreme în urmă, căutați fiind de către o companie din IT, simptomatica ce ne-a fost prezentată suna cam așa.
Un team leader cu experiență relevantă a părăsit compania.
Privind ceva mai sus, voi spune „se mai întâmplă”. Rolul lui a fost preluat de către un tânăr specialist, unanim recunoscut că fiind cel mai bun expert din organizația în cauza.
După o oarecare perioadă, tânărul expert devenit team leader s-a adresat HR-ului: „I need help !”.
Ce se întâmpla ? Ce trăia noul team leader ?
Echipa îi recunoștea totalmente expertiza în domeniu, părerea generală era „este cel mai bun”.
În rol de leader, echipă nu îl recunoaștea deloc. Nu reușea să se poziționeze în noul rol, nu inspira, nu genera engagementul membrilor echipei.
Vestea proastă este că, de atunci, am întâlnit această simptomatică în multe din companiile domeniului.
Vestea bună este că problemele leadershipului se „tratează” !
Abilitățile de leadership se formează, se antrenează.
Rămânând consecvenți credinței noastre în a privi anticipativ, în a trata cauze mai curând decât a ne concentra pe simptome, am reflectat, în echipă Coaching Partners, la aceste semnale primite dinspre domeniul, în mare expansiune și cu mare viitor, IT-ul.
Așa s-a născut programul Team Leaders 2.0, destinat a preveni situația cu care s-a confruntat prietenul nostru despre care am pomenit mai sus.
Folosind tehnici și instrumente de coaching de echipă, verificate timp îndelungat în intervenții organizaționale, programul Team Leaders 2.0, personalizat pentru particularitățile și așteptările fiecărei companii, lucrează asupra cauzelor multor frustrări.
De unde vin frustrările?
Da, leaderii promovați exclusiv pe bază competențelor, altfel indiscutabile, specifice industriei, vor avea nevoie de timp și efort de adaptare în noul rol, acela de leader. Să ne înțelegem, este vorba de un rol diferit, ce reclamă abilități diferite.
În egală măsură, echipele aflate într-o astfel de tranziție resimt contextul că fiind frustrant deseori.
Mai mult, managerii ce au numit leaderii resimt nemulțumirea duratei de adaptare. Care, uneori, parcă nu se mai sfârșește !
Revin cu vestea bună: am receptat mesajul primit din partea companiilor din IT, am reflectat la asta, am creat programul care ajută la nivel de cauza și nu de efect.
Team Leaders 2.0 folosește tehnici și instrumente aprofundate în cadrul unui solid parteneriat între școală de coaching „Coaching Partners” și EdAlt Institute.
Team Leaders 2.0, ca program de dezvoltare a abilităților de leadership și, în egală măsură, ca program de învățare organizațională, este destinat să sprijine companiile din zona IT să depășească principalele provocări cu care se confruntă sub aspect uman.