fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

BACĂU / ERGIO: O afacere de familie cu export pe două continente

ERGIO este o firmă de pe Valea Trotușului, controlată de Georgel și Georgiana Merlușcă, tată și fiică, care construiește și exportă case de lemn, de la dimensiuni reduse la cele cu etaj și sute de metri pătrați, sau ridică întregi cartere rezidențiale, construcții publice, comerciale, industriale etc.
  • 280 de case exportate în fiecare an, pe comanda clientului
  • clienți din Europa, SUA și Panama
  • o casă din lemn bine tratat poate rezista sute de ani
  • de ce preferă sa aducă lemn din țările nordice
  • o casă de 100 mp este ansamblată într-o săptămână

În România își face cu greu loc cultura caselor de lemn pentru locuire permanentă, dacă privim comparativ la alte țări – în SUA este aproape o regulă să ai casă din lemn, iar în multe țări vest-europene sunt foarte răspândite și trendul este în creștere.

Există un anumit tip de reținere la noi din ideea că aceste case nu ar oferi confortul termic dorit sau poate nu sunt prea rezistente – ambele concepții fiind totalmente greșite.

Lemnul poate fi incredibil de durabil atunci când este tratat și întreținut corespunzător. De exemplu, în țările nordice, multe case din lemn au rezistat timpului și condițiilor meteorologice extreme timp de secole.

De la o mașină de frezat la o fabrică robotizată

ERGIO a pornit acum 31 de ani, cu un mic atelier cu o mașină de frezat, care producea căsuțe de grădină și căsuțe pentru copii.

Fabrica ERGIO de la Comănești, județul Bacău

Peste ani, fabrica a continuat să se crească, a achizitionat mașini, CNC-uri (sisteme cu comandă numerică computerizată) și tehnologie robotică, extinzându-se de piața globală cu parteneriate în Europa, America și Panama.

Ca să ajungă aici, a accesat chiar de la început fondurile europene, de la fondurile de preaderare PHARE, urmate de SAPARD și apoi POS CCE, derulând și în prezent un proiect de peste 500.000 de euro.

Lemnul din țările nordice este de mai bună calitate

Atât în România, cât și pe piața globală, ERGIO colaborează în proporție de 90% în formula business to business și are o prezență puternică, în special în Europa, cu focus pe țări precum Franța, Spania, Marea Britanie, Olanda, Germania și Italia.

Aceste piețe europene sunt caracterizate de o cerere crescută pentru casele de lemn, datorită conștientizării sporite în privința aspectelor ecologice și a avantajelor pe termen lung ale acestui tip de construcție.

Toate produsele ERGIO sunt fabricate cu lemn adus atât din Norvegia și Suedia, în mare majoritate, dar și cu lemn din România.

ERGIO folosește cu precădere lemn din Norvegia și Suedia, care este de calitate superioară

Am optat pentru țările nordice datorită climatului mai constant în care lemnul crește, iar aceasta conferă lemnului o calitate superioară față de cel din România.

Un alt motiv pentru care am ales să importăm lemnul este vârsta de exploatare, în timp ce în România se taie între 100 și 120 de ani, în țările nordice până la vârsta de 80 de ani lemnul este taiat, în 3 cicluri: unul până la 30 de ani când se scoate materialul necalitativ din pădure (arbori bolnavi, curbați sau cu alte tipuri de probleme), următorul în jur de 30 atunci când se face o a doua rărire în urma căreia rămâne cel mai calitativ lemn în pădure, iar ultimul se face la 80 de ani.

Dezavantajele tăierii la 100 de ani sau peste această vârstă este calitatea redusă a lemnului îmbătrânit” – ne spune Georgel Merlușcă.

Se lucrează personalizat, la dorințele clientului

Pe baza planurilor și desenelor primite de la partenerul extern cu care colaborează, inginerii proiectanți ai firmei realizează proiectele pentru o producție anuală de peste 280 de case customizate, cu 4.500 de metri cubi de lemn încorporat.

O casă este realizată în 60 de zile

ERGIO reprezintă o companie tip B2B, ceea ce înseamnă că oferim constructorilor, dezvoltatorilor imobiliari, distribuitorilor de construcții din lemn, arhitecților etc., produse la standarde de calitate, conform normelor și caracteristicilor tehnice cerute de către fiecare colaborator, specifice pentru fiecare țară” – Georgel Merlușcă.

Toate elementele casei sunt produse în fabrică, mai apoi trimise la destinatar, unde sunt ansamblate.

Din momentul confirmării desenului de accept, produsele ERGIO ajung la destinație în maxim 60 de zile, iar timpul de asamblare a construcției depinde de dimensiunea acesteia. Spre exemplu, o casă de 100 mp este asamblată într-o săptămână.

Folosim un tratament pentru creșterea sustenabilității lemnului care intră în contact direct cu solul sau care se află în zone de umiditate excesivă. Impregnarea lemnului în profunzime reprezintă cel mai important avantaj al structurilor tratate în autoclava noastră, astfel lemnul va fi protejat atât în exterior, cât și în interior, conducând la o creștere substanțială a duratei de viață a elementelor din lemn, cât și a rezistenței față de factorii externi și microorganisme”, ne spune Georgiana.

În ceea ce privește prețurile, având în vedere că toate proiectele sunt personalizate în funcție de cerințele fiecărui partener, acestea sunt adaptate în funcție de coeficienții termici, materialele dorite, dimensiunile, suprafața clădirii, etc.

Ce s-a schimbat în industria construcției clădirilor din lemn în ultimii ani?

TEHNOLOGIA MODERNĂ: Una dintre cele mai mari schimbări în industria de construcție a clădirilor din lemn a fost adoptarea tehnologiei moderne. Mașinile cu control numeric computerizat (CNC) au făcut posibilă tăierea, prelucrarea și asamblarea precisă a pieselor din lemn, crescând eficiența și precizia.

DEZVOLTAREA MATERIALELOR: Industria a văzut o diversificare a materialelor folosite în construcția din lemn. De la lemnul masiv tradițional la plăcile laminate încrucișate (CLT), lemnul încleiat lamelar (GLT), lemnul lamelar încleiat (LVL) și alte materiale inovatoare, acestea oferă opțiuni mai flexibile și mai durabile pentru proiecte de construcții.

DURABILITATEA ȘI REZISTENȚA ÎMBUNĂTĂȚITE: Tehnologiile și materialele noi au permis îmbunătățirea durabilității și rezistenței structurilor din lemn. Tratamentele împotriva focului, precum și tehnologiile de protecție împotriva factorilor de mediu, au făcut lemnul o opțiune mai competitivă în comparație cu materialele tradiționale de construcție.

SUSTENABILITATEA: O schimbare semnificativă în industrie este accentul crescut pe sustenabilitate. Construcțiile din lemn sunt considerate mai ecologice decât cele din alte materiale, deoarece lemnul este o resursă regenerabilă și are o amprentă de carbon mai mică. 

INOVAȚII ÎN DESIGN ȘI ARHITECTURĂ: Avansările în tehnologie au deschis noi posibilități în designul și arhitectura construcțiilor din lemn. Astfel industria s-a adaptat pentru a satisface cerințele și gusturile în continuă schimbare ale clienților.

CE TEHNOLOGII FOLOSEȘTE FIRMA ERGIO

Georgel Merlușcă – fondator și CEO ERGIO:În anul 2023 și-a găsit locul în fabrica noastră un Hundegger Robot-Drive, care ne face mai performanți, mai preciși și mai flexibili. Brațul robotului este echipat cu un schimbător de scule (16), care se deplasează în jurul piesei pentru a permite prelucrarea acesteia pe toate cele 6 părți, unghiuri și înclinații.

De asemenea, linia noastră automată pentru panouri de tip timber frame MobiOne permite execuția de proiecte complexe, cu panouri complet echipate din fabrică; ca software de proiectare a construcțiilor din lemn, folosim renumitul Cadwork, care este liderul mondial pe piață în soluții software și CAD / CAM 3D pentru construcțiile din lemn, framing și tâmplărie.”

„Cea mai importantă schimbare din industria construcțiilor din lemn ar putea fi trecerea de la considerarea lemnului ca un material tradițional și rustic la recunoașterea sa ca o soluție modernă, durabilă și estetică” – Georgiana Merlușcă

Care sunt calitățile unei case construite din lemn? 

Durabilitate: O casă din lemn tratat corespunzător poate dura sute de ani.

Izolația termică și fonică în construcțiile din lemn oferă beneficii precum confort termic și acustic îmbunătățit, economii la facturile de energie, reducerea zgomotului din interior și exteriorul casei.

Ecologie: Locuind într-o casă din lemn, oamenii pot beneficia de un mediu interior mai sănătos, beneficiază de o calitate bună a aerului, care poate avea un impact pozitiv asupra sănătății lor fizice și mentale.

Rapiditatea construcției: Construcțiile din lemn pot fi adesea realizate mai rapid decât cele din alte materiale, datorită prefabricării și montajului mai ușor al componentelor din lemn.

Estetică: Lemnul conferă un aspect cald, natural și plăcut oricărei construcții. De la aspectul rustic al lemnului brut până la finisajele moderne și elegante, există o gamă largă de opțiuni estetice disponibile.


CIFRELE FIRMEI ERGIO

ERGIO a fost înființată în 1993

Cifra de afaceri pe anul trecut: 28.284.989 ron

Marja de profit din exploatare – 10%

Număr angajați – 67

Suprafața fabricii – 20.000 mp

Localitatea în care funcționează: Comănești, județul Bacău

BOTOȘANI / FORMENS: De neînchipuit – 150.000 de haine bărbătești făcute anual la comandă

FORMENS din Botoșani este o investiție franceză, cu peste 750 de angajați, ce funcționează în sistemul Made To Measure (făcut pe măsură) sau producții de loturi mici Ready To Wear, din anul 2010 și este lider european la distanță pe această nișă. Produce de două ori mai mult decât firma aflată pe locul următor, dintr-un număr de 10 competitori la nivel european, din Polonia, Cehia, Portugalia, Anglia sau Italia.

Citește articol »

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.