fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

AUTONOM. Frații Ștefan: De la Piatra-Neamț la ambiția de jucător european

Firma de mobilitate rulează acum 15.900 de vehicule pe șoselele din România, este furnizor integrat de soluții de mobilitate și deține o rețea de 52 agenții în 38 de orașe din România, Ungaria și Serbia.

Al treilea an la rând cea mai mare companie de închireri autoturisme

Există șanse mari, dacă închiriați o mașină în România sau dacă apelați la serviciile de leasing ale unei companii specializate, să deveniți client al companiei nemțene Autonom Services S.A.
Lider național în „activităţi de închiriere şi leasing cu autoturisme şi autovehicule rutiere uşoare“, compania din Piatra Neamț a reușit să demonstreze în cei 18 ani de existență că Regiunea Nord-Est poate da naștere la afaceri de top, dar și că afacerile românești pot să devină lideri pe o piață în care businessurile sunt dominate de investitorii străini.
În 2023, Autonom Services a fost, pentru al treilea an la rând compania cu cele mai mari cifre de afaceri în domeniul activităților de închiriere și leasing cu autoturisme ușoare. Cum se adaptează un astfel de business pe o piață competitivă, a explicat pentru Moldova Economică Marius Ștefan, co-fondator al grupului de firme Autonom.

Rezistență și adaptabilitate – cheia succesului pentru fondatorii Autonom

Cred că reziliența este calitatea care m-a ajutat cel mai mult în călătoria mea antreprenorială. Aceasta îmi permite să rămân calm și determinat chiar și în fața provocărilor neașteptate, să găsesc soluții rapide și să învăț din fiecare obstacol întâlnit pe parcurs“, a răspuns Marius Ștefan, antreprenorul de 48 de ani, născut în Piatra Neamț și care a decis să-și construiască businessul în orașul natal.
Cel mai probabil, calmul și reziliența trebuie să fi fost, într-adevăr, calitățile pe care le-au folosit din plin Marius Ștefan și fratele său, care îi este partener de afaceri – Dan George Ștefan (46 ani).
La data la care se înființa Autonom Services, în 2006, dintre actualii mari jucători din domeniul închirierii şi leasingului cu autoturisme şi autovehicule rutiere uşoare piața era dominată de ALD Automotive SRL.
În următorii ani, aveau să apară și companiile care în acest moment împart cotele cele mai importante din piața închirierilor și leasingului auto cu Autonom.
Însă dintre aceștia, compania nemțeană este singura cu capital integral românesc.

Evoluția companiei de la start-up la lider național

La șase ani de la înființare, în 2012, Autonom Services intra deja în topul celor mai mari zece firme din România pe piața închirierilor de autoturisme.
În 2019 ajungea pe locul al cincilea la nivel național, după cifra de afaceri realizată, anul pandemiei îl instala pe locul al treilea, iar în următorii trei ani, în perioada 2021 – 2023, de pe locul 1 în top, Autonom a fost lider incontestabil de piață. Și asta, spune Marius Ștefan, fără ca Autonom să fi făcut în ultimii trei ani schimbări fundamentate în structura businessului:
„În structura businessului nostru nu au avut loc schimbări fundamentale în ultimii ani. Am continuat să ne extindem și să diversificăm serviciile oferite, astfel încât să răspundem cât mai bine nevoilor pieței. Un astfel de exemplu este lansarea companiei de ride-sharing Blue, în București. De asemenea, am dezvoltat și implementat soluții digitale care simplifică și eficientizează procesele interne, permițând echipelor să se concentreze pe activități cu valoare adăugată mai mare“.
În prezent, Autonom rulează 15.900 de vehicule pe șoselele din România, este furnizor integrat de soluții de mobilitate și deține o rețea de 52 agenții în 38 de orașe din România, Ungaria și Serbia.
Pe piața de leasing operațional, cu o cotă de aproximativ 14%, cu aproape 90.000 de autovehicule, compania lui Marius și Dan Ștefan este pe locul al treilea la nivel național.
În plus, Autonom este și compania cu cei mai mulți angajați din acest top: la finalul anului 2023 avea 497 de salariați, iar în acest an a ajuns deja la 555, în timp ce ceilalți patru cei mai mari competitori au între 50 – 110 angajați.
Dacă ar fi să se poată întoarce în timp, Marius Ștefan spune că l-ar sfătui pe tânărul antreprenor Marius Ștefan de acum 15 ani să studieze cât mai repede filosofia stoică:
„Această filosofie m-a ajutat să îmi păstrez echilibrul și concentrarea pe obiectivele mele, să gestionez mai bine incertitudinea și să rămân adaptabil în fața schimbărilor inevitabile din lumea businessului“.

Românii concurenți printre marii jucători internaționali

Lumea businessului de care vorbește CEO-ul Autonom Services SA e dominată de companii străine. La finalul anului trecut, Autonom a realizat o cifră totală de afaceri de aproape 716 milioane lei și cel mai mare profit dintre primii cinci competitori din activitățile de închiriere și leasing cu autoturisme și autovehicule rutiere ușoare: 30 de milioane de lei.
Cota sa de piață era de 16,27 %, în timp ce următorul competitor, Arval Service Lease Romania SRL, cu o cifră totală de afaceri de 636,7 milioane lei avea o cotă 14,5% din piața totală de aproape 4,4 miliarde de lei.
Trebuie menționat însă că Arval Service Lease România este deținută în proporție de 100% de compania franceză Arval Service Lease Franța și face parte din grupul global Arval. Potrivit „ARVAL SERVICE LEASE – Raport al auditorului statutar privind situațiile financiare consolidate pentru anul încheiat la 31 decembrie 2023“, „Flota de închiriere reprezintă aproximativ 78% din bilanțul total al Grupului Arval la 31 decembrie 2023, cu o valoare netă de 34,7 miliarde de euro“. Afacerea Arval din România este administrată de doi polonezi, un francez și o româncă, băcăuanca Roxana Ionescu care este, de altfel, și directorul companiei din România.

Pe locul al treilea între companiile cele mai mari din România care se ocupă cu activități comparabile celor desfășurate de Autonom Services e ALD Automotive SRL, administrată de bulgăroaica Maria Koytcheva Rousseva și deținută în proporție de 100% de o altă companie din Franța, ALD SA.
Aceeași companie franceză, ALD SA a achiziționat în acest an și compania de pe locul al patrulea în topul celor mai mari afaceri din România cu închirieri și leasing autoturisme ușoare, Leaseplan România SRL.
Până în luna aprilie, această companie a fost deținută de o firmă olandeză. Odată cu perfectarea tranzacției, francezii de la ALD SA au preluat de la Leaseplan Corporation NV cele 247.200 părţi sociale cu o valoare nominală totală de 12.360.000 lei și au devenit unicii acționari, întărindu-și poziția în România. Administratorii Leaseplan România sunt Patrick Shane Dowling și Christoforos Pexas, un irlandez și un grec din orașul Voluntari.
În fine, al cincilea cel mai mare concurent pe piața pe care e lider Autonom Services SA a fost la finalul anului 2023 Porsche Mobility SRL. Proprietarul aceste firme este compania austriacă Porsche Bank AG, iar beneficiarii afacerii sunt șapte membri ai familiei Porsche (Christian, Diana Dorothea, Felix, Ferdinand Oliver, Ferdinand Rudolf Wolfgang, Geraldine Ariane și Gerhard Anton), plus alți trei austrieci.
Între francezi și austrieci, frații Ștefan au un avantaj: cunosc mai bine piața din România și, în același timp, au fost școliți în Occident, așa că ce au învățat francezii și austriecii, știu și nemțenii de la Autonom.

Ce se mișcă pe piața inchirierilor de mașini?

Marius Ștefan a făcut o descriere a pieței pe care evoluează Autonom, arătând ce anume se mișcă în acest domeniu:
„Piața de închirieri auto a evoluat semnificativ în ultimii ani, cu două modele de business din ce în ce mai populare:

  • cel low cost, care oferă servicii esențiale la prețuri reduse,
  • și modelul all-inclusive, care include servicii suplimentare, cum ar fi asigurarea extinsă, asistența rutieră 24/7 și opțiunea de schimb de vehicul, pentru o experiență fără griji.

Aceste tendințe sunt prezente atât pe piețele internaționale, cât și la nivel local. Pentru a ne adapta acestor schimbări, am diversificat ofertele noastre, introducând opțiuni de închiriere care se aliniază ambelor modele de business.
În plus, urmărim îndeaproape evoluțiile din piețele dezvoltate și implementăm cele mai bune practici și tendințe tehnologice și operaționale în România pentru a răspunde mai bine așteptărilor clienților noștri“.

Ce își propune Autonom pentru viitor? Un hub de mobilitate

Viziunea fondatorilor Grupului Autonom este de a dezvolta un hub de mobilitate și de soluții de creștere a business-ului, care să satisfacă nevoile diversificate ale clienților, persoane juridice și fizice deopotrivă, la cele mai înalte standarde de calitate, într-un mod integrat și eficient:
„Vom continua să investim în tehnologii noi și să dezvoltăm parteneriate strategice care să ne permită să extindem gama de servicii oferite, inclusiv soluții electrice de mobilitate“.
Marius Ștefan
e convins că tehnologia joacă un rol esențial în dezvoltarea și inovația afacerilor pe care le conduce:
„În ultimii doi ani, am implementat soluții care ne ajută să operăm mai eficient și să oferim o experiență îmbunătățită. Am început testarea și utilizarea unor instrumente bazate pe inteligență artificială pentru a optimiza procesele interne și interacțiunea cu clienții, facilitând o comunicare mai rapidă și mai precisă.
Procesul de digitalizare a fost extins la toate operațiunile noastre, atât în front office, cât și în back office. Procesul de preluare al mașinilor închiriate a fost complet digitalizat, eliminând documentația fizică și reducând timpul de așteptare.
De asemenea, am introdus roboți software (RPA) pentru automatizarea unor procese repetitive, cum ar fi generarea rapoartelor, ceea ce ne permite să economisim timp și să reducem erorile umane“.

Cum arată afacerea Autonom în cifre

Poate ca urmare a acestor dezvoltări, în primul semestru din 2024 s-au obținut următoarele cifre:

  • Autonom a înregistrat o creștere de 13% a veniturilor din exploatare, care au ajuns la aproape 400 de milioane de lei, profitul net a crescut cu 53%, ajungând la 18,8 milioane de lei.
  • divizia de leasing operațional a înregistrat o creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la venituri de 218,9 milioane de lei,
  • divizia de închirieri auto a avut, în primele 6 luni ale anului, venituri ușor sub așteptări, de 49,79 milioane de lei (-10% față de S1 2023), „influențate de supradimensionarea flotelor în raport cu cererea și de plafonarea temporară a numărului de zile care pot fi acordate șoferilor păgubiți în accidente rutiere, decontate de RCA“.
  • În același timp, divizia de vânzări mașini rulate a obținut venituri de 89,3 milioane de lei (+34%), susținute de o creștere semnificativă a cererii din partea publicului de retail și de creșterea numărului de mașini disponibile la vânzare.

Cine e Marius Ștefan

Marius Ștefan, CEO și fondator al Grupului Autonom, este licențiat în economie la ASE București și absolvent de master la SNSPA și MBA la Robert H. Smith School of Business – Maryland University, este președinte al board-ului Romanian Business Leaders (www.rbls.ro), membru al board-ului Endeavor România (www.endeavor. org), consultant al board-ului Secom România și participă cu regularitate la programe de pregătire executivă la universități precum Harvard Business School, London Business School, Stanford, INSEAD și IMD.

Cine e Dan Ștefan

Dan Ștefan , director executiv și fondator al Grupului Autonom, a absolvit studiile de management la București, Orléans, Sorbona și Londra, a fost consultant în management la un cabinet de consultanță din Paris, unde a instrumentat programe de eficientizare în mari grupuri industriale globale. Mai mult, este membru independent al board-urilor mai multor companii, asociații de business și ONG-uri și predă management la MBA-ul Româno-Canadian din cadrul Bucharest Business School și la BISM (fostul Maastricht School of Management România).


Cum a început și mai apoi a „explodat“ firma

Înființarea companiei (2006):
În 2005, Marius Ștefan lucra în București și și-a dat seama că piața de închirieri auto din România era slab dezvoltată și cu puține opțiuni de calitate. A remarcat lipsa unor servicii profesioniste și a văzut o oportunitate de a aduce ceva nou pe piață.
În 2006, Marius și fratele său Dan au fondat Autonom în orașul natal, Piatra Neamț. Cu o investiție modestă, frații au început cu doar câteva mașini închiriate, operând într-un mod eficient pe piața locală.

Expansiunea rapidă (2008-2015):

  • Compania a investit în dezvoltarea unei rețele de agenții în orașele mari ale României, devenind prima rețea națională de închirieri auto. În această perioadă, Autonom a deschis noi agenții și a diversificat flota, ajungând să opereze sute de autovehicule.
  • Autonom a fost printre primele companii românești care a adoptat modelul de „leasing operațional“ și „servicii de management al flotelor auto“, venind în sprijinul companiilor care doreau să externalizeze serviciile de mobilitate pentru angajați.

Inovația și dezvoltarea serviciilor (2016-2020):

  • Autonom a continuat să inoveze și să-și diversifice serviciile, oferind soluții personalizate de mobilitate pentru companii și persoane fizice. Compania a introdus noi servicii, cum ar fi „închirierile pe termen lung“ și „serviciile de car sharing“.
  • În 2018, Autonom a realizat o mișcare strategică majoră prin achiziția companiei BT Operational Leasing de la Banca Transilvania, consolidându-și poziția pe piața de leasing operațional și mobilitate.

Listarea obligațiunilor la BVB și expansiunea internațională (2019-prezent):

  • În 2019, Autonom Services a listat obligațiuni la Bursa de Valori București (BVB), atrăgând astfel investiții suplimentare pentru extinderea și modernizarea flotei și a serviciilor.
  • Compania s-a extins la nivel internațional, deschizând agenții și pe alte piețe din Europa Centrală și de Est, inclusiv în Ungaria, Serbia și Bulgaria.

Pandemia și adaptarea (2020-2022):

  • În contextul pandemiei, Autonom s-a adaptat rapid, oferind soluții de mobilitate adaptate contextului, cum ar fi închirieri flexibile și servicii de igienizare a flotelor.
  • Autonom a investit în digitalizarea serviciilor și a dezvoltat platforme online pentru închirieri și managementul flotelor, adaptându-se noilor cerințe de siguranță și accesibilitate.

Focus pe sustenabilitate și inovație (2022-prezent):

  • În ultimii ani, Autonom și-a concentrat eforturile pe sustenabilitate, incluzând autovehicule electrice și hibride în flotă și promovând soluții de mobilitate prietenoase cu mediul.
  • Compania continuă să se dezvolte pe piața regională și să își extindă gama de servicii prin inovație și orientarea spre client.

O nouă emisiune de obligațiuni corporative

Compania își declară intenția de a asigura un flux constant de investiții pentru achiziția continuă de autovehicule și extinderea serviciilor.
Pentru a susține în continuare atât activitatea curentă, cât și cea investițională, Autonom intenționează să lanseze, în ultimul trimestru al anului 2024, o nouă emisiune de obligațiuni corporative.


Sediul companiei Autonom, de 6 milioane de euro, din Piatra Neamț

Noua clădire are o capacitate de 150 de persoane și este construit conform celor mai înalte standarde de sustenabilitate și eficiență. Clădirea a primit certificarea BREEAM, cu un punctaj „outstanding“
„Fiecare aspect al acestei clădiri a fost gândit și proiectat cu o grijă deosebită pentru a minimiza impactul asupra mediului. De la utilizarea intensivă a luminii naturale și a energiilor regenerabile, precum panourile fotovoltaice, până la spațiul verde al clădirii, ne-am dorit să creăm un spațiu cu responsabilitate pentru viitor, respectând natura și mediul înconjurător. Considerăm că această clădire nu este doar o realizare arhitecturală, ci și o expresie a viziunii noastre pentru un viitor mai bun, mai verde și mai durabil“, a declarant Dan Ștefan, co- fondator Autonom.


Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.