Un profit mai mare cu 20%
Compania farmaceutică Antibiotice Iași deține o platformă industrială extinsă pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare, pe care sunt amplasate facilități de producție și cercetare pentru produse farmaceutice și substanțe active. În 2023, compania a avut un număr de peste 1.400 de angajați și a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 601 milioane lei, cu o creștere de 24% față de anul precedent.
„România va progresa, va creşte, are nevoie de asta, are oameni buni, sunt oportunități“, spune Ioan Nani, directorul general al Antibiotice SA, compania cu a șasea cea mai mare cifră de afaceri în județul Iași și liderul incontestabil pe piața din România în fabricarea produselor farmaceutice de bază.
„Piaţa farmaceutică va creşte ritmic, cu două cifre în fiecare an, iar noi, antrenați de planurile noastre şi de această creştere, ne vom dubla afacerea până în 2030“, este convins managerul care conduce gigantul fabricant de medicamente din Iași de peste un sfert de secol.
Cifrele desprinse din ultimul raport financiar al companiei, cele privitoare la semestrul I 2024, vin în sprijinul afirmațiilor lui Nani: în primele șase luni din acest an, Antibiotice SA a înregistrat un profit net de peste 74 de milioane, în creștere cu aproape 20% față de aceeași perioadă din 2023.
42% din venituri, din exporturi
Iar potrivit raportului transmis la Bursa de Valori București, producătorul ieșean de medicamente a avut vânzări de 11% mai mari față de primele șase luni din anul anterior, realizând până la finalul lunii iulie o cifră de afaceri de 350,85 milioane lei, în creștere cu 11% față de semestrul I 2023.
Piața din România a generat 58% din această cifră de afaceri, iar cea externă, după o creștere cu 25% față de anul anterior, a ajuns să reprezinte 42% din cifra totală de afaceri.
A contribuit, cu siguranță, faptul că din acest an, Antibiotice a început vânzările de produse injectabile în Italia, Polonia, Franţa, Bulgaria, iar în luna iunie, a fost realizată prima livrare pe piaţă din Emiratele Arabe Unite.
Antibiotice: medicamente românești în peste 70 de țări ale lumii

De fapt, puține companii din România pot compara exporturile cu cele realizate de Antibiotice SA, ale cărei produse sunt vândute în peste 70 de țări ale lumii, compania fiind cel mai mare producător de nistatină (substanță activă) la nivel mondial.
Și dacă tot vorbim de cifre, știați că în afară de nistatină, fabrica de la Iași dezvoltă și produce circa 160 de medicamente generice de uz uman și de uz veterinar?
Probabil nu există locuință în România în care să nu fi ajuns anul trecut vreun medicament produs de Antibiotice: compania a vândut anul trecut 28,5 milioane de cutii de medicamente prin farmaciile din România.
„Plan de expansiune teritorială“
Dezvoltarea semnificativă a exportului realizat de compania Antibiotice SA are la bază un „Plan de expansiune teritorială“, iar vânzările cele mai importante vizează teritorii precum SUA, Vietnam, Regatul Unit al Marii Britanii, Moldova, Danemarca, Olanda, Norvegia, Ungaria, unde Antibiotice se poziționează în topul producătorilor ce oferă portofolii complete de medicamente antiinfecțioase cu administrare în spitale.
În prezent, Antibiotice se află în top 10 producători de peniciline sterile injectabile betalactamice din SUA și Europa, iar în ce privește nistatina, compania ieșeană e recunoscută ca lider mondial de un deceniu.
„Amprenta Antibiotice în Europa a crescut an de an, de la aproximativ 5 milioane euro (2020-2021) la peste 10 milioane euro în 2023“, spun reprezentanții companiei.
Din 2019, Antibiotice a devenit unul dintre furnizorii importanți pentru sistemul de sănătate din Marea Britanie printr-un portofoliu de medicamente beta-lactamice peniciline sub formă de pulberi sterile injectabile.
În prezent, 1 din 2 pacienți spitalizați în Regatul Unit al Marii Britanii este tratat pentru infecții bacteriene cu medicamente sub formă de pulberi sterile injectabile fabricate de Antibiotice Iași.
„Faptul că Antibiotice a intrat în rândul producătorilor acceptați de sistemele de sănătate din țări puternic reglementate și concurate cum sunt cele din Uniunea Europeană, Asia sau SUA, este important pentru noi, pentru că reprezintă o recunoaștere a calității medicamentelor fabricate de Antibiotice Iași și implicit o recunoaștere a performanței industriei farmaceutice românești“, spune Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iași.
Două piețe strategice – SUA și Vietnam
Compania mai speră ca rezultat notabil, care va contribui la atingerea țintelor propuse în perspectiva anilor 2030, să îl reprezinte și creșterea importantă a cotelor de piață câștigate pe piața Vietnamului, pentru antibiotice beta-lactamice, piață unde Antibiotice are deschisă o reprezentanță comercială.
Extinderea pe alte două piețe strategice, SUA și Vietnam, vor contribui la atingerea țintelor propuse în perspectiva anilor 2030, consideră managementul companiei de antibiotice de la Iași.
„Dezvoltarea continuă și extinderea pe piețele internaționale au fost posibile prin investiții durabile în fluxurile de fabricație, extinderea portofoliului de produse și menținerea standardelor de calitate recunoscute internațional: Good Manufacturing Practice (EU GMP), Certificatul de Conformitate cu Farmacopeea Europeană (COS), Autorizația Food and Drug Administration (FDA)“.
Strategia „The Future Together 2023-2030“: investiții în inovație și sustenabilitate

Dacă în 2023 compania a realizat investiții de 99 de milioane de lei, pentru acest an și-a planificat investiții cu o valoare de 144 de milioane.
Aceste fonduri vor merge către cîteva obiective și proiecte strategice ale companiei:
- programe de cercetare-dezvoltare,
- noi site-uri de fabricație,
- dezvoltarea portofoliului de produse,
- digitalizarea platformei industriale,
- internaționalizarea busines-sului,
- asigurarea unui transfer de cunoaștere către noua generație de tineri care să poată prelua destinele fabricii în viitor,
sunt câteva dintre direcțiile în care sunt orientate investițiile realizate de Antibiotice SA.
Întregul portofoliu de investiţii are o valoare de peste 800 milioane lei până în anul 2030 și contribuie la consolidarea poziției companiei în industria farmaceutică, spune Ioan Nani:
„Aici mă refer la un site nou de beta-lactamice injectabile și un site de comprimate orale care au în structură produse beta-lactamice“.
Programul de investiții este susţinut de un mix de finanțare, compus din fonduri de coeziune, ajutor de stat care vizează stimularea investițiilor cu impact major în economie, PNRR şi un proiect InvestEU prin care compania a accesat un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI).
Digitalizarea platformei industriale, dezvoltarea de noi site-uri de fabricație și implementarea de măsuri de eficiență energetică, inclusiv un parc fotovoltaic la sol de 2,5 MW și un ansamblu de panouri fotovoltaice de 1,2 MW, care asigură 35% din necesarul energetic anual al companiei sunt alte preocupări importante ale fabricii de medicamente în ce privește investițiile.
Planuri de viitor: 100 de produse noi în portofoliu
În perspectiva anilor 2030, prin Planul de afaceri „The Future Together 2030“, Antibiotice își propune consolidarea unui portofoliu echilibrat și sustenabil prin atragerea a 100 de noi produse atât prin achiziții de licențe, cât și prin cercetare proprie.
Astfel, afacerea de la Iași ar putea atinge potențialul de creștere la 250 milioane euro și a să ajungă la o profitabilitate de 50 milioane euro.
Obiective care ar putea fi realizate prin:
- creșterea gradului de acoperire a capacităților de producție până la 75–80%,
- investiții în tehnologii sustenabile și optimizarea proceselor de fabricație.
- dublarea cifrei de afaceri la export,
- majorarea cotelor de piață deținute atât în România, cât și pe piețele internaționale
sunt obiectivele majore din planul de afaceri al Antibiotice.
Și tot din strategia de viitor fac parte și proiectele strategice prin care Antibiotice vrea să contribuie la inițiativa Strategic Technologies for Europe Platform a Uniunii Europene.
Proiectele includ înființarea Inova a+ Research Center care va promova, între altele, inovația și accesul la medicamente accesibile prin dezvoltarea de medicamente esențiale și integrarea de biotehnologii sustenabile.
„În perspectivă am pus bazele şi vom dezvolta centrul Inova a+, care va fi cel mai amplu centru de cercetare pentru produse farmaceutice din România și pentru care ne pregătim să investim în perioada 2023-2030 peste 85 milioane euro“, declară Ioan Nani.

Cine conduce compania
Ioan NANI este director general din 1998, cu o pauză în perioada 2008-2009, când a fost director general adjunct (mai – octombrie 2008) și vicepreședinte la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS (februarie – mai 2009).
Studii economice la Universitatea „Al. I. Cuza“, specializarea Economia Industriei, absolvite în 1986. Angajat la Fabrica de Antibiotice între 1987 – 1990.
A fost clasat pe locul 11 în Topul 100 cei mai admirați CEO din România – ediția 2021.
Transformarea digitală și soluțiile de gestionare avansată a afacerii
Începând cu 2024, Antibiotice a încheiat un contract cu IBM Romania Consulting pentru implementarea unui sistem ERP avansat, care va transforma digital activitatea companiei, crescând productivitatea și eficiența operațională.
Soluția ERP permite reducerea timpilor de procesare cu până la 25% și accelerarea proceselor decizionale cu 32%, ceea ce contribuie la creșterea competitivității companiei pe plan internațional.
O ISTORIE REMARCABILĂ: De la „Fabrica Chimică nr. 2 Iași“ la Antibiotice SA
Antibiotice SA a fost inaugurată în 1955, sub denumirea de „Fabrica Chimică nr. 2 Iași“, fiind prima unitate din România și din sud-estul Europei care producea penicilină.
În următoarele decenii, fabrica a dezvoltat noi fluxuri de producție pentru streptomicină, eritromicină, tetraciclină și alte substanțe active esențiale, devenind un pionier în domeniul medicamentelor injectabile sterile.
După transformarea în societate comercială pe acțiuni în 1990 și listarea la Bursa de Valori din București în 1997, Antibiotice a continuat să se extindă și să investească în modernizare.
În 2004, obține autorizarea FDA pentru producția de nistatină destinată exportului în SUA, consolidându-și astfel poziția pe piața globală.
Cum se definește compania?
Antibiotice este cea mai importantă companie farmaceutică din România, care are capabilitatea de a transforma o moleculă într-un medicament ce aduce sănătate oamenilor.