fbpx

Platformă de susținere și promovare a mediului de business din Moldova și Republica Moldova

Urmărește-ne:

Caută
Close this search box.

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.

AMBASADOAREA OLANDEI: Iașul are reputația de a oferi mulți tineri profesioniști talentați și bine pregătiți

Interviu cu Excelența Sa, Doamna Willemijn van Haaften, ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România, despre cât de atractivă este regiunea Moldovei pentru investitorii olandezi.

De ce este atractivă România și zona Moldovei

REPORTER: Ce factori au determinat investitorii olandezi să ia în considerare investițiile în România și în regiunea Moldovei? Cum evaluaţi climatul investiţional din România şi din regiunea Moldovei în comparaţie cu alte țări europene?

Atunci când investitorii olandezi decid să se extindă în străinătate, au în vedere anumite criterii pentru a selecta unde anume să meargă. Existența în primul rând a forței de muncă, disponibilitatea personalului, este una dintre cele mai importante, la fel ca și piața imobiliară. 

Ambele sunt foarte atractive în nord-estul României, universitățile oferă un flux constant oameni bine pregătiți, ambițioși și harnici, care au, de asemenea, un nivel excelent de limba engleză, care ne permite să lucrăm împreună mai ușor.

Și este relativ ușor să fie identificată o locație bună pentru un birou frumos chiar în centrul orașului Iași,  care cunoaște o dezvoltare foarte rapidă.

Mai ales când organizațiile și instituțiile locale ne vin în întâmpinare cu sfaturile necesare pentru elaborarea deciziei de a investi. Un remarcabil exemplu este Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, o sursă excelentă de servicii generale și informații personalizate, care oferă de la o vedere de ansamblu a pieței, până la liste de locații brownfield disponibile imediat pentru achiziționare.

Și mai putem adăuga și alte motive. Chiar dacă, luând în considerare doar costurile de producție, ar putea avea sens pentru ca o afacere să se mute în China sau India, vedem totuși în continuare că  firmele preferă să rămână în interiorul UE.

Există chiar și ‘nearshoring’: după ce au încercat parteneriate cu companii asiatice, acum companiile revin în țările din UE. Aici se aplică aceleași reguli și reglementări ca și acasă și este foarte ușor să menținem legătura. 

Investitorul poate veni cu ușurință în România pentru a vedea personal cum merg lucrurile, clienții pot contacta ușor echipele care le dezvoltă produsele și personalul care lucrează în sucursalele din România poate călători cu ușurință în Olanda pentru schimb de experiență.

REP: Câte companii olandeze sau inițiative de tip joint-venture sunt în regiunea Moldovei?

Este dificil să se furnizeze cifre exacte. Vedem, însă, că numărul crește.

REP: Ce sectoare economice din România și din regiunea Moldovei sunt cele mai atractive pentru investitorii olandezi?

Iașul are reputația de a oferi mulți tineri profesioniști talentați și bine pregătiți pentru industria serviciilor – administrație și industria IT vin în minte în primul rând. Mă gândesc la companii ca Levi9, Centric și Codeless. Există, însă, şi oportunităţi în domeniul agriculturii şi industriei alimentare. Compania Zeelandia este un bun exemplu în acest sens.

DE INTERES – agricultura, dezvoltarea durabilă a orașelor și cooperarea în domeniul apei

REP: Există inițiative specifice întreprinse de guvernul olandez pentru a promova investițiile în România şi regiunea Moldova?

La ambasadă, suntem mereu deschişi pentru oportunităţi de cooperare economică. Sectoarele în care avem un interes deosebit sunt agricultura, dezvoltarea durabilă a orașelor și cooperarea în domeniul apei.

În aceste sectoare, încercăm în mod proactiv să aducem împreună potențiali parteneri și să sprijinim afacerile – atât cele românești, cât și cele olandeze -, facilitând realizarea de cercetări și studii și diseminarea rezultatelor acestora. 

Spre exemplu, anul trecut am comandat o broșură privind cele mai bune practici care ar putea fi implementate în România în domeniul managementului apei şi solului, iar în această primăvară, vom prezenta un studiu sectorial privind oportunitățile de a face transportul din România mai durabil și mai sigur pe viitor. 

cestea nu sunt studii academice, sunt destinate să ofere informații cât mai practice și să permită firmelor să vină în contact una cu alta.

Dar nu ne limităm la aceste sectoare: orice companie olandeză care ne contactează va primi suport personalizat. Acest sprijin poate varia de la găsirea de potențiali parteneri – clienți, furnizori sau distribuitori – prin furnizarea de informații cu privire la evoluțiile relevante din România până la a participa la târguri comerciale și expoziții.

REP: Care sunt principalele bariere sau obstacole cu care se confruntă investitorii olandezi în extinderea afacerii lor România şi regiunea Moldova?

Ar fi bine dacă infrastructura de transport ar fi dezvoltată în continuare: autostrăzi, căi ferate etc. Mai ales gândindu-ne la locația strategică a Moldovei – în apropierea Republicii Moldova şi Ucrainei, zonă unde mă aştept ca relaţiile economice să crească. 

Este încurajator să vedem că aceste coridoare de transport sunt dezvoltate la nivel transnaţional şi există fonduri disponibile pentru a completa secțiunile ce deocamdată lipsesc.

REP: Puteți evidenția proiecte de succes sau inițiative de colaborare economică între Olanda și România, în particular regiunea Moldovei?

Aş dori să subliniez prezenţa companiilor olandeze care au fost menţionate anterior şi care au succes. Toţi sunt fericiţi să fie în regiunea Moldovei şi recomandă și altor companii să vină aici. 

Dacă ar trebui să menționez primul loc, aş sublinia firma Zeelandia, care nu numai că este o companie de succes în sine, oferind locuri de muncă multor oameni din zonă, dar oferă și securitate economică pentru furnizorii săi. 

Cu volumele de materie primă foarte mari de care au nevoie pentru produsele lor, există loc pentru furnizori să facă ei înșiși investiții pentru a-și crește oferta. Acest lucru va aduce beneficii întregului domeniul agri-food.

DE CE ESTE FOLOSITOR CONSULATUL ONORIFIC OLANDEI – deschis recent la Iași

REP: Tocmai ați deschis consulatul economic olandez din Iași – cum ar putea contribui acest lucru la creșterea investițiilor în regiunea noastră?

Consulatul onorific a fost deschis pentru că am văzut interesul crescut din Olanda pentru Iaşi şi regiunea Moldovei iar potențialul pentru creșterea investițiilor olandeze în zonă este în creștere.

Doamna Amalia Georgescu a fost un candidat excelent pentru a fi primul nostru consul onorific, ea însăși antreprenor de succes, cu conexiuni multiple și relevante. În plus, are un mare talent de a aduce oamenii împreună și un entuziasm pentru a ajuta companiile olandeze. Contactele sale și cunoașterea situației locale le poate aduce un mare beneficiu. 

Un avantaj suplimentar este că, având acum acest consulat, contactele între ambasada noastră din Bucureşti şi diferitele instituții guvernamentale şi partenerii de afaceri din Iași sunt acum la un singur telefon distanță.

FII INFORMAT: Ghidul Regio. Cea mai mare rețea de suport din lume pentru IMM-uri. 3 site-uri esențiale cu finanțări

Pentru a ajuta antreprenorii să fie permanent la curent cu programele de finanțare dedicate IMM-urilor, cu oportunitățile care apar zilnic în lumea dinamică a business-ului și pentru a le facilita navigarea prin avalanșa de informații privind fondurile europene, Moldova Economică publică săptămânal o sinteză, precum cea de mai jos, a celor mai importante actualizări privind finanțările.

Citește articol »

Platforma de susținere a afacerilor din
Moldova și Republica Moldova

Caută
Close this search box.